Sofisticirana proizvodnja

Suradnja gospodarstva i Sveučilišta rezultirala najboljim brandom u 2017.

Predstavljanje tvrtke PIP

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

Tvrtka PIP i fakulteti zagrebačkog Sveučilišta zajedničkim su snagama razvili najsofisticiraniju proizvodnju. Pčelinji proizvodi omiljeni su u hrvatskim domaćinstvima, a spomenuta je tvrtka prepoznala vrijednost takvih proizvoda kao i njezinu učinkovitu ljekovitost. Osim tradicionalnog meda, ona proizvodi i čitav spektar novih proizvoda, za koje su zaslužni istraživački timovi različitih područja znanosti.

FOTO: Studentski.hr

Tvrtka je surađivala s ukupno pet fakulteta u Zagrebu. Suradnja s Veterinarskim fakultetom započela je već 90-ih godina prošlog stoljeća, a sam je fakultet svojim radom unaprijedio proizvodnju pčela, njihovu izdržljivost, ali i smanjio bolesti. Izdavana je i stručna literatura s novim znanjima, koja su, osim pismenim putem, proširena i nizom edukativnih predavanja. Ostale su važne suradnje one s Agronomskim fakultetom te Prehrambeno-biotehnološkim i Prirodoslovno-matematičkim. Još je jedan od suradnika Farmaceutski fakultet. Katedre su svojim znanjima, edukacijama i predavanjima usavršile ono poznato iz pčelarstva, ali i proširile područja istraživanja te zaronile u ono dosad nepoznato. Sve je to rezultiralo poboljšanom proizvodnjom i uzdizanjem poduzeća u poslovnom svijetu. Primjer tvrtke PIP uzet je da bi se pokazalo kako praksa jedino uz znanje može doseći svoj maksimum, a znanje pak, bez primjene u praksi gubi svoj značaj. Poduzeće je zaslužno jer je radom unaprijedilo ne samo vlastitu proizvodnju, već je utjecalo i na pozitivniju sliku gospodarstva Hrvatske.

U auli Sveučilišta u Zagrebu, 27. rujna, u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske, održano je predavanje-tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP. Goste su dočekali osnivač tvrtke PIP Ivan Bračić te moderator rasprave – prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Od mnogih cijenjenih gostiju srdačno su pozdravljeni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković te Marija Vučković, državna tajnica ministra poljoprivrede.

U prvom planu Vesna Bedeković, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu; u pozadini Ivan Bračić, osnivač tvrtke PIP; FOTO: Studentski.hr

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

Ivan Bračić, osim što je utemeljitelj PIP-a, predsjednik je Udruge inovatora Hrvatske, s kojom je Sveučilište u Zagrebu prije dvije godine potpisalo sporazum o suradnji. S tvrtkom je osvojio brojne nagrade, a posljednjom pod nazivom QUADAL, skraćeno od Quality meDAL. QUADAL-om PIP dobiva status najboljeg branda u Hrvatskoj u kategoriji meda. Rezultati najutjecajnijih projekata već su predstavljeni na dva međunarodna skupa u Zagrebu, a na međunarodnim skupovima u Bruxellesu i Genovi profesori, znanstvenici i inovatori osvojili su prve nagrade. Trenutni se napori usmjeravaju na pripreme za skup u Nürnbergu, a studenski radovi za onaj u Varšavi.

– Dopustite da ovo nazovem danom malih planova, a velike realizacije, koje smo napravili zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem. Osobno sam kao poduzetnik privilegiran jer sam svoje poduzetništvo podigao iz hobija, jer sam poznavao problematiku, i tržišno i tehnološki. Puno mi je lakše bilo ući u poduzetništvo i odmah sam prepoznao da nam fali znanja, da nam treba suradnja sa središtima znanja pa da to probamo pretočiti u provedbeni dio. S tim spoznajama smo startali. – objašnjava Ivan Bračić.

FOTO: Studentski.hr

Tijekom predstavljanja, Bračić se zaustavio na dijelu koji je smatrao najkritičnijim – inovativnost. Prema podacima, 2016. je godine u Hrvatskoj zabilježeno 72 posto novih i preko 76 posto postojećih poduzeća koja na tržište nisu pustila nove proizvode. U kontekstu inovativnosti i tehnologije ključnih za razvoj gospodarstva, stanje u državi prilično je loše, napominje i pojašnjava: – Imamo znanje, imamo tehnologiju, ali bez novih proizvoda ne možemo biti konkurentni.

Tvrtka PIP društveno je odgovorno poduzeće, a ujedno i najstariji proizvođač pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj s tradicijom dugom 28 godina. Trenutačno broji 42 zaposlenih u tvrtci, zajedno s još preko 1000 u korporaciji. Zaslužila je preko 70 priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj te mnoge nagrade unutar Europske unije. Najveće pohvale osvojila je na svjetskoj razini, no osvojene nagrade nisu je zaustavile na ostvarenom – planira nove suradnje i još više inovacija za budućnost.  

Komentari na članak

Vezani članci

DNA

Znanstvenici bez kojih sadašnjost ne bi bila ista

Osam (ne)poznatih osoba koje su zauvijek promijenile medicinu

Donosimo vam popis osoba koje su nepoznate, a bez njih medicina kakvu znamo danas ne bi napredovala.

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Rezultati istraživanja Eurobarometra

Zagrepčani među najzadovoljnijim europskim građanima

Prema istraživanju, koje svake tri godine provodi Eurobarometar, stanovnici Zagreba među najzadovoljnijim su stanovnicima europskih gradova. Također, Zagreb je prvi na listi percepcije uspješnosti integracije stranaca u društvo.

Cigaretni dim

Međunarodno istraživanje

Hrvatska mladež voli „kafane” više od seksualnih odnosa

Za razliku od hrvatske, britanska mladež je poprilično odgovornija u konzumiranju navedenoga.

Vino, zdravica; izvor: https://unsplash.com/photos/tAH2cA_BL5g

Rezultati najnovijeg istraživanja

Nadvladava li štetnost alkohola njegove koristi?

Osim što su nas roditelji od malena upozoravali na štetnost alkohola, odrastanjem smo pamtili sve razloge zašto bismo ga ipak trebali konzumirati. Umjerena konzumacija alkohola pokazala se korisnom za kardiovaskularni sustav i pojavu dijabetesa, ali najnovije istraživanje ta saznanja dovodi u pitanje.

Rektorat pročelje

Na današnji dan

Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu spada među najstarija sveučilišta u Europi te je najstarije sveučilište u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem.