LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija za politički razvoj

Studentski program APR-a u Splitu daje poticaj mladim liderima

Prvi modul otvorio je mnoga pitanja o mladima u politici, no u jednome su se svi izlagači složili – participacija mladih apsolutno je neophodna.

Prvi modul otvorio je mnoga pitanja o mladima u politici, no u jednome su se svi izlagači složili – participacija mladih apsolutno je neophodna.

Prvi Studentski program Akademije za politički razvoj u Splitu otvoren je u subotu 17. prosinca 2016. godine Akademija za politički razvoj osnovana je 2004. s ciljem povezivanja i edukacije mladih lidera iz različitih društvenih i političkih sektora, kao i promicanja tolerancije i komunikacije među akterima društvenog života različitih ideoloških opredjeljenja. Program za studente pokrenut je 2014. godine u Zagrebu, što čini 28 splitskih studenata i mladih profesionalaca trećom ukupno, ali prvom splitskom generacijom koja ovoj edukaciji prisustvuje.

Prvi je modul otvorila pozdravnim govorom Mirela Buturović, savjetnica Područnoga ureda Pučke pravobraniteljice i alumna APR-a. Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović kritizirao je nedostatak lidera na hrvatskoj političkoj sceni i klimu koja ne potiče aktivizam, zbog čega se ljudi povlače u svoju privatnu sferu, a posljedično, društvo postaje zatvoreno. Rektor je istaknuo kako vjeruje da društvo treba poticati kreativnost, u čemu je izuzetno važno političko djelovanje koje je, po važnosti, usporedio s pismenošću.

Naposljetku se polaznicima obratila i prva prezenterica, docentica dr. sc. Marita Brčić Kuljiš s Filozofskoga fakulteta u Splitu. Profesorica Brčić Kuljiš u uvodu u svoje predavanje otvorila je mnoga zanimljiva pitanja – što je to demokracija, što je legitimitet, postoje li u hrvatskoj prava ljevica i desnica i što ti pojmovi uopće uključuju. Tim je promišljanjima započela svoju prezentaciju ove godine objavljenog istraživanja koje je pokazalo kako mladi u Americi i Zapadnoj Europi počinju sve više zazirati od demokracije, a približavaju se simpatiziranju autoritarnih, militantnih opcija.

Kao drugi dio modula predviđena je panel-diskusija o političkom sudjelovanju mladih na lokalnoj i nacionalnoj razini, a sudionici koji su s polaznicima raspravljali o svojim iskustvima bili su dr. sc. Marita Brčić Kuljiš, kao predstavnica SDP-a, Jakov Vetma, načelnik općine Klis i član HDZ-a, Toni Garac, član predsjedništva HSLS-a, Ivana Ninčević-Lesandrić, saborska zastupnica i članica Mosta, te Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih Splita.

Svi su sudionici panela potaknuli mlade na aktivnu participaciju u društvu, ističući kako je upravo političko djelovanje ono što nas čini ljudima, u čemu se u potpunosti ostvarujemo. U sklopu programa održat će se još dva modula i dvodnevna radionica.

FOTO: STUDENTSKI.HR