Studentska (ne)aktivnost

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru odgađani tri puta; razlog je poražavajuć

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveu%C4%8Dili%C5%A1te_u_Zadru#/media/File:Zadar_Sveuciliste.jpg

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru provode se 21. i 22. svibnja nakon što su tri puta odgađani.

Nerijetko smo svjedoci studentske pasivnosti i neaktivnosti. Čini se da mladi u Hrvatskoj često nisu motivirani niti zainteresirani za djelovanje u zajednici kako bi pomogli ostalima, a na kraju krajeva i sebi. Primjer za to dolazi sa Sveučilišta u Zadru gdje su tri puta odgađani izbori za Studentski zbor.

Rektorica je odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i studentske zborove na sveučilišnim odjelima donijela 30. siječnja ove godine Trebali su se provesti 18. i 19. ožujka, ali su zbog nedovoljnog broja kandidata odgođeni za 8. i 9. travnja. S obzirom na to da ih se ni do tada nije prijavilo dovoljno, odgođeni su za 7. i 8. svibnja. Sada su konačno formirane liste za predstavnike pojedinih odjela, a službeni su datumi održavanja 21. i 22. svibnja. 

Iz trenutnog saziva Zbora ističu da je do odgoda prvenstveno dolazilo zbog manjka prijavljenih kandidata na sveučilišnoj listi. Konačna lista kandidata formirana je i većina odjela ima jednog ili dva kandidata sa zamjenikom, a najveći je broj prijavljenih po odjelu četiri. Jedini odjel koji nema kandidata je Odjel za lingvistiku. Izbori će se održati bez obzira na to, a ako bude potrebe, taj će se predstavnik izabrati naknadno. Jedanaest kandidata na sveučilišnoj listi sada omogućuje provedbu izbora.

Studentski zbor tvrdi da ovo nije problem karakterističan za zadarsko sveučilište, već da se sa studentskom neaktivnošću susreću i ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Navode i kako ih se prozivalo za netransparentnost, ali da su sve pristigle kandidature bile potpune, ispravne i dobrovoljne te da je do dvomjesečnog odgađanja izbora došlo isključivo zbog manjka prijavljenih.

Razloge neaktivnosti i nezainteresiranosti možemo samo pretpostavljati, ali sigurno je riječ o problemu s kojim će se budući predstavnici morati uhvatiti u koštac.

Komentari na članak

Vezani članci

Kuća, požar

Humanitarna pomoć

Donirajte odjeću, obuću ili novac studentici KIF-a čija je kuća izgorjela u požaru

Na adventskom štandu Studentskog zbora Kinezološkog fakulteta možete donirati odjeću, obuću i novac za obitelj studentice čije su stvari stradale u požaru kuće.

Sveučilište u Zadru

Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris

Besplatna mala knjižnica za studente i profesore Sveučilišta u Zadru

Ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu nalazi se drvena kućica prepuna knjiga koje možete posuditi. Riječ je o projektu „Besplatna mala knjižnica“ u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris.

Svečani koncert u Zadru

Zadrani slave

Svečani koncert povodom Dana Sveučilišta u Zadru

Proslavite Dan Sveučilišta u Zadru.

Izložba fotografija Seyfettina Dincturka u Zadru

Fotografije Seyfettina Dincturka

Izložba: Biti „čovjek” u Turskoj

 Dana 17. prosinca u 13 sati počinje izložba fotografija Seyfettina Dincturka, studenta iz Turske koji u Hrvatskoj studira na diplomskom studiju južnoslavenskih jezika.

Zgrada Sabora

Parlamentarni izbori 2015.

Pregled, dopuna i ispravak podataka u registru birača

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske poziva sve građane birače da do 28. listopada izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača. Svi birači mogu to napraviti u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu, prema mjestu prebivališta.