Studentska (ne)aktivnost

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru odgađani tri puta; razlog je poražavajuć

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveu%C4%8Dili%C5%A1te_u_Zadru#/media/File:Zadar_Sveuciliste.jpg

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru provode se 21. i 22. svibnja nakon što su tri puta odgađani.

Nerijetko smo svjedoci studentske pasivnosti i neaktivnosti. Čini se da mladi u Hrvatskoj često nisu motivirani niti zainteresirani za djelovanje u zajednici kako bi pomogli ostalima, a na kraju krajeva i sebi. Primjer za to dolazi sa Sveučilišta u Zadru gdje su tri puta odgađani izbori za Studentski zbor.

Rektorica je odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i studentske zborove na sveučilišnim odjelima donijela 30. siječnja ove godine Trebali su se provesti 18. i 19. ožujka, ali su zbog nedovoljnog broja kandidata odgođeni za 8. i 9. travnja. S obzirom na to da ih se ni do tada nije prijavilo dovoljno, odgođeni su za 7. i 8. svibnja. Sada su konačno formirane liste za predstavnike pojedinih odjela, a službeni su datumi održavanja 21. i 22. svibnja. 

Iz trenutnog saziva Zbora ističu da je do odgoda prvenstveno dolazilo zbog manjka prijavljenih kandidata na sveučilišnoj listi. Konačna lista kandidata formirana je i većina odjela ima jednog ili dva kandidata sa zamjenikom, a najveći je broj prijavljenih po odjelu četiri. Jedini odjel koji nema kandidata je Odjel za lingvistiku. Izbori će se održati bez obzira na to, a ako bude potrebe, taj će se predstavnik izabrati naknadno. Jedanaest kandidata na sveučilišnoj listi sada omogućuje provedbu izbora.

Studentski zbor tvrdi da ovo nije problem karakterističan za zadarsko sveučilište, već da se sa studentskom neaktivnošću susreću i ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Navode i kako ih se prozivalo za netransparentnost, ali da su sve pristigle kandidature bile potpune, ispravne i dobrovoljne te da je do dvomjesečnog odgađanja izbora došlo isključivo zbog manjka prijavljenih.

Razloge neaktivnosti i nezainteresiranosti možemo samo pretpostavljati, ali sigurno je riječ o problemu s kojim će se budući predstavnici morati uhvatiti u koštac.

Komentari na članak

Vezani članci

Božić, glazba

Humanitarni koncert

Studenti Medicinskog fakulteta uljepšavaju božićne blagdane bolesnoj djeci

Studentski zbor Medicinskog fakulteta u suradnji sa CroMSIC-om organizira humanitarni koncert čiji je prihod namijenjen djeci koja će božićne blagdane provesti na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

Filozofski fakultet

Seksualno uznemiravanje na FFZG-u

Janku Volariću nakon prijava za zlostavljanje zabranjen pristup na Filozofski fakultet

Iako je slučajeva seksualnog uznemiravanja na FFZG-u bilo više, najviše je pritužbi stiglo na Janka Volarića, bivšeg studenta Agronomskog fakulteta koji cjelodnevno boravi na Filozofskom uhodeći studentice.

Predavanje "Fizika stanične diobe"

Sveučilište u Zadru

Predavanje "Fizika stanične diobe"

Ovaj petak, na Novom kampusu u Zadru, poslušajte predavanje o fizici stanične diobe.

RIBRO

Sveučilište u Rijeci

Kamp "RIBROO" priprema brucoše za uspješan početak akademske godine

Kamp je edukativno druženje studenata prve godine, a format olakšava upoznavanje studenata prve godine s iste sastavnice jer program prolaze u istom timu.

https://www.pinterest.com/pin/259801472234637811

Sveučilište u Zadru

Zadarski studenti organiziraju Božićni koncert; izvodit će klasike u neklasičnim izdanjima

Sveučilište u Zadru i Studentski zbor Sveučilišta pozivaju 13. prosinca u 19 sati u Svečanu dvoranu na božićni koncert. Nastupaju A.K.A. Crescendo, Akademski pjevački zbor, Valentina Gudelj, Rhapsody, La Banda, Les Sisyphes i Lasciate ogni speranza voi ch'entrate.