LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi pravilnik o domskom redu

Studentima zabranjeno sušenje rublja u hodnicima, ali barem se ne moraju useliti osobno

Studenti zagrebačkih studentskih domova po novom pravilniku u sobama ne smiju kuhati hranu, držati električno kuhalo ili televizor. Odluče li primiti nekoga u sobu, to mogu učiniti do pet dana u jednom mjesecu. Nisu dozvoljene ni rođendanske zabave u sobama ili čajnim kuhinjama.

Studenti zagrebačkih studentskih domova po novom pravilniku u sobama ne smiju kuhati hranu, držati električno kuhalo ili televizor. Odluče li primiti nekoga u sobu, to mogu učiniti do pet dana u jednom mjesecu. Nisu dozvoljene ni rođendanske zabave u sobama ili čajnim kuhinjama.

Početkom ove akademske godine SC Zagreb uveo je potpisivanje takozvane Izjave o prihvaćanju Domskog reda i Ugovora o korištenju usluge smještaja. Riječ je o dokumentima koji su propisani novim Pravilnikom o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu. Na ovaj način pokušava se stati na kraj preprodaji prava na studentski smještaj. Ovim pravilnikom Izjava je postala obvezujuća za sve stanare.

Novi pravilnik obuhvaća i ostale uvjete poput odabira sobe, promjene sobe i rokova useljenja, ali i redovne kontrole soba. Ovo podrazumijeva kontrolu statusa studenata u bazi iksica, kao i nenajavljenu ranojutarnju kontrolu po studentskim sobama. Kontrole po studentskim sobama provode se izravnim ulaskom u sobe, a njihov broj nije ograničen. Sve goste u sobama studenti su uz pisanu suglasnost cimera dužni prijaviti na porti u bilo koje doba dana i noći.

– Student može primiti na noćenje posjetitelja do pet dana mjesečno, uz pisanu suglasnost drugoga stanara i uz obveznu prijavu na porti studentskog doma. Suglasnost se može dati u pisanom obliku i putem e-maila stanara koji daje suglasnost. – stoji u Pravilniku.

Ukoliko se ne uselite u roku, mogli biste izgubiti pravo na dom. Useljenje se ipak može odgoditi ako navedete neki opravdan razlog poput bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji. U takvim situacijama smještaj će se naplatiti od dana useljenja. Dobra je vijest da se ne morate useliti osobno.

– Student može useliti u dom osobno ili to može učiniti osoba koju student svojom pisanom izjavom ovlasti uz obrazloženje zašto to ne može učiniti osobno. Pri useljenju student mora priložiti studentsku iskaznicu – iksicu,  liječničku potvrdu da nema kontraindikacija za smještaj u dom, uplatiti stanarinu za tekući mjesec, potpisati zaduženje za inventar u sobi te Izjavu o prihvaćanju Domskog reda i Ugovor o korištenju usluge smještaja u SC-u Zagreb. –

Od zabrana se ističu iznošenje namještaja kao i održavanje zabava u sobi, zajedničkim prostorijama poput čajne kuhinje ili u dvorištu doma, sušenje rublja u hodnicima ili držanje bicikla u sobi, na stubištu ili u hodniku, montiranje nove ili popravljanje instalirane opreme u sobi i zajedničkim prostorijama.

Svaki kvar student je dužan prijaviti na recepciji doma. Svaki slučaj težeg oboljenja, kao i svaku sumnju na pojavu zaraznog oboljenja, potrebno je prijaviti upravitelju. Upravi se prijavljuje i situacija u kojoj student boravi izvan studentskog doma dulje od 30 dana.

Ukoliko netko prekrši odredbe pravilnika, kazna može biti opomena, ali i gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja. Cijeli pravilnik možete pročitati na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR