LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U sklopu kolegija „Jezik Hrvata u dijaspori“

Studentice Hrvatskih studija i prof. Sanja Vulić izlagale na Okruglom stolu u Mađarskoj

Šest studentica Hrvatskih studija u pratnji profesorice Sanje Vulić posjetile su Austriju i Mađarsku. Sudjelovale su na „Okruglom stolu povodom navršenih 80 ljeta Antona Slavića“.

Šest studentica Hrvatskih studija u pratnji profesorice Sanje Vulić posjetile su Austriju i Mađarsku. Sudjelovale su na „Okruglom stolu povodom navršenih 80 ljeta Antona Slavića“.

Studentice Hrvatskih studija su od 14. do 16. studenoga bile na terenskoj nastavi u austrijskom Gradišću i zapadnoj Mađarskoj. U sklopu toga, u Plajgoru je (Mađarska) održan „Okrugli stol povodom navršenih 80 ljeta Antona Slavića“. Na njemu su, osim profesorice dr. sc. Sanje Vulić, izlagale i studentice.

Ovogodišnja terenska nastava iz kolegija „Jezik Hrvata u dijaspori“ obuhvatila je posjet Pinkovcu u južnom Gradišću u Austriji. Studentice su se tamo upoznale s kulturno-nakladničkim djelovanjem Panonskoga instituta. Bio je to tek uvod u terensku nastavu koja se nastavila u zapadnoj Mađarskoj; u selu Plajgor dočekao ih je načelnik Općine – Vince Hergović.

Potom je počeo dvodnevni „Okrugli stol povodom navršenih 80 ljeta Antona Slavića“, hrvatskoga pjesnika koji je rodom iz toga mjesta. Održavao se u Meršićevoj hiži jer je tu kuću kupio i darovao svom selu upravo Anton Slavić. Pripadala je obitelji preporoditelja i pjesnika Hrvata u Gradišću – Mate Meršića Miloradića.

Okrugli stol
 

Pozdravni govor održao je Hergović, a o književnom djelu i pjesničkom jeziku Antona Slavića izlagala je prof. Vulić. Za dobro posjećenoga i praćenog Okruglog stola izlagale su i četiri studentice Hrvatskih studija: Tamara RumbakMarijana KovačMartina Mihaljević i Anđela Erceg. Izlagale su i dvije studentice Sveučilišta u Gdanjsku u Poljskoj: Monika Itrich i Katarzyna Skala. One su na Hrvatskim studijima u sklopu Erasmus razmjene.

Nakon Okrugloga stola, polaznice terenske nastave razgledale su Etnografsku zbirku Hrvata u Plajgoru, a u Prisiki su posjetile Kršćanski muzej Hrvata u Mađarskoj. Razgledale su grad Kiseg sa spomenikom Nikoli Jurišiću – Senjaninu koji je obranio grad od Turaka. Posjetile su i grad Sambotel sa spomen-pločom Ivanu Mažuraniću koji se ondje školovao.

U srednjem Gradišću u Austriji u Frakanavi razgledale su groblje s brojnim hrvatskim prezimenima i nadgrobnim natpisima na hrvatskom jeziku te poprsje Mate Meršića Miloradića. U Velikom Borištofu su posjetile KUGU – Kulturnu zadrugu. Bile su i na koncertu hrvatskih tamburaša u Šuševu.