LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska terenska nastava iz hrvatske dijalektologije po Hrvatskom zagorju

Studenti s Hrvatskih studija otputovali u Zagorje u sklopu nastave

Dvodnevna terenska nastava pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.

Dvodnevna terenska nastava pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.

U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, 4. i 5. travnja u Hrvatskom se zagorju održavala terenska nastava iz kolegija „Hrvatska dijalektologija“, pod vodstvom prof. dr. Sanje Vulić.

Terenska nastava počela je obilaskom zapuštenoga dvorca Opeka kraj Vinice i nekoć glasovitoga arboretuma oko dvorca. Slijedio je posjet Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u mjestu Sveti Ilija jugozapadno od Varaždina. Sudionike terenske nastave srdačno je dočekala ravnateljica prof. Anđelka Rihtarić sa svojim kolegicama i učenicima.

Nakon ravnateljičina pozdrava dobrodošlice, u ime gostiju svoju su ustanovu, Hrvatske studije, predstavile prof. Sanja Vulić i studentica 5. godine Andrea Slišković. Učenici OŠ "Vladimir Nazor", zajedno s učiteljicom Majom Priher, čitali su svoje radove napisane na mjesnom govoru te predstavili svoj zanimljivi projekt izradbe maloga terminološkoga dijalektološkoga rječnika "Tragom konja".

Posjet Lepoglavi
 
Posjet Lepoglavi, FOTO: A.M.P.
 

Sudionici terenske nastave posjetili su i župnu crkvu sv. Ilije, o povijesti koje je zanimljivo pripovijedao župnik vlč. Izidor Ferek, s kojim su se zadržali u srdačnom razgovoru. Prije odlaska iz toga maloga mjesta koje ih je zadivilo visokom civilizacijskom i kulturnom razinom, bili su opet vrlo lijepo ugošćeni u školi, a zatim se uputili prema Velikom taboru.

Za vrijeme vožnje u autobusu je o tom dvorcu utvrdi predavala studentica 5. godine Eva Hursa, obučena u zagorsku narodnu nošnju. Pred Velikim taborom sve je dočekala Mateja Pondeljak, apsolventica na studiju kroatologije Hrvatskih studija, te provela kroz dvorac tumačeći eksponate. Iz Velikoga tabora svi su se zajedno odvezli u crkvu na Vinagori. Slijedio je posjet Pregradi i Muzeju "Zlatko Tudjina" u kojem se, između ostaloga, čuvaju predmeti iz najstarije ljekarne u sjevernoj Hrvatskoj. Svi su zajedno razgledali dvorac Bežanec u blizini Pregradi, a zatim se uputili u Lepoglavu na noćenje.

Posjet Velikom taboru
 
Posjet Velikom taboru, FOTO: A.M.P.
 
 

Novi je dan počeo obilaskom maloga etno imanja obitelji Podsečki u Rinkovcu na rijeci Bednji, gdje je goste pićem i jelom dobrodošlice dočekao vlasnik Josip (Joža) Podsečki sa suprugom i s g. Mirkom Bistrovićem, načelnikom Općine Bednja. Svi su se zajedno zatim odvezli u središte Bednje te razgledali župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz koju se nalaze grobnice grofova Draškovića Trakošćanskih. Bednjanski su govor gostima dočarali načelnik Bistrović i g. Podsečki, izvodeći dijelove iz glasovite Bednjanske svadbe. Prije odlaska iz Bednje, goste je počastio i načelnik Bistrović.

Slijedio je posjet dvorcu Trakošćan, o kojem je predavanje održala studentica 5. godine Neda Novosel, a također nije izostalo stručno vodstvo u samom dvorcu. Poslijepodne je na programu bio posjet Lepoglavi koji je počeo posjetom prelijepoj baroknoj župnoj crkvi Bezgrješnoga Začeća, glasovitoj po pavlinskoj prošlosti koja uključuje i hrvatskoga leksikografa Ivana Belostenca, zatim po freskama Ivana Krstitelja Rangera, po grobu bana Ivaniša Korvina i njegova sina Krste (unuka kneza Bernardina Frankopana), po oltaru koji je bio u lepoglavskom zatvoru i pred kojim je svakodnevno sv. misu služio blaženi Alojzije Stepinac dok je bio uznik u Lepoglavi.

O svemu tome goste su informirali đakon Branko Horvat i prof. Biserka Lukan, koja je organizirala i susret s izvornim govornicama kako bi studenti imali priliku čuti autentični lepoglavski govor. Gosti su posjetili Galeriju lepoglavske čipke, kroz koju ih je proveo gosp. Varović.

Terenska nastava završila je posjetom kleti obitelji Polančec u Vrbnom.

Dvodnevna terenska nastava, u organizaciji koje su, osim spomenutih, prof. Vulić veliku pomoć pružili gđa Nevenka i gosp. Valent Šprem, pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.

FOTO: A.M.P.