Tekst u digitalnom dobu

Studenti progovaraju o supostojanju književnosti s internetom

Internet

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine, a koje sve mogućnosti njihove suradnje među njima postoje – propitat će studenti komparatisti.

Klub K. i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju pod nazivom Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu. Održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i to od 19. do 21. travnja 2018. godine

Na konferenciji će izlagati studenti i studentice preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija. Plenarna će pak predavanja održati dr. sc. Luka Bekavac i Asja Bakić.

Osim glavnog programa, planirane su i uvodne aktivnosti. Naime, 12. travnja u Booksi je održan panel Poezija i internet, a za 16. travnja u 19 sati u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta zakazana je projekcija odabranih epizoda serije Black Mirror uz popratnu raspravu.

O temi konferencije

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine. Iako je internet omogućio demokratičniju proizvodnju, distribuciju i konzumaciju teksta, važno je imati na umu da je također zaslužan za, između ostalog, hiperprodukciju sadržaja.

Nove medije mnogi optužuju za uzrok pada popularnosti književnosti, dok drugi upravo u internetu vide novu platformu koja će omogućiti drugačije načine na koji se ona producira, plasira, egzistira te naposljetku percipira, a koji evoluiraju zajedno s ostalim područjima čovjekove djelatnosti.

U suvremeno doba (post)milenijalaca književnost supostoji s internetom; štoviše, s njim je usko isprepletena. Internet zbog svoje čelne pozicije među načinima komunikacije u globaliziranom društvu također neizbježno vrši značajan utjecaj na čitatelja i čitanje teksta. Upravo zbog navedenih činjenica komparatiste zanima priroda tih promjena, odnosno koje sve mogućnosti suradnje i proizvodnje novih sadržaja nastaju iz supostojanja ovih dvaju medija.

Komentari na članak

Vezani članci

Sedma Shift konferencija

Informatička konferencija u HNK Split

Na Shiftu gostuju Microsoft, Skype, BitBucket i drugi internetski nomadi

– Internet nomadi sve više posjećuju grad Split, a konferencije poput Shifta zasigurno doprinose tome – istaknuo je Joško Stella.

Bicikli ispred SCZG

Nova studentska pobuna

Stanari zagrebačkih domova ujedinjeni: "Bicikle nećemo ostavljati na kiši i suncu"

– Uz stanare doma „Cvjetno naselje“, inicijativu podupire uprava navedenog doma te domski odbor „Stjepan Radić“ i „Ante Starčević“. Uz njih je podršku iskazao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te Ured sveučilišnog studentskog pravobranitelja. – kaže Nediljko Jerković.

Otvorenje Zagreb

eSTudent poziva

Moot Court Croatia: Dođite na polufinalno i finalno ročište

Dođite 11. svibnja na Županijski sud i prisustvujte polufinalnim i finalnom ročištu Moot Court Croatia, natjecanju u obliku simuliranog suđenja namijenjenom studentima pravnih fakulteta.

World Mobile Congress 2014.

Mobile World Congress 2014.

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj Mobile Word Congress 2014. koji će se održati u Barceloni te ugostiti vodeće stručnjake iz svijeta mobilne industrije.

Ohrid

Filozofijada u Makedoniji

Studenti filozofskih i filoloških fakulteta okupit će se u Ohridu

Filozofijada 2018. okupit će mlade iz jugoistočne Europe, ali ovaj put u Ohridu. Događaj će se odvijati od 28. travnja do 3. svibnja natjecanjima u sportu, debati i kvizovima. Prijave traju do 20. veljače 2018.