Tekst u digitalnom dobu

Studenti progovaraju o supostojanju književnosti s internetom

Internet

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine, a koje sve mogućnosti njihove suradnje među njima postoje – propitat će studenti komparatisti.

Klub K. i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju pod nazivom Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu. Održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i to od 19. do 21. travnja 2018. godine

Na konferenciji će izlagati studenti i studentice preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija. Plenarna će pak predavanja održati dr. sc. Luka Bekavac i Asja Bakić.

Osim glavnog programa, planirane su i uvodne aktivnosti. Naime, 12. travnja u Booksi je održan panel Poezija i internet, a za 16. travnja u 19 sati u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta zakazana je projekcija odabranih epizoda serije Black Mirror uz popratnu raspravu.

O temi konferencije

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine. Iako je internet omogućio demokratičniju proizvodnju, distribuciju i konzumaciju teksta, važno je imati na umu da je također zaslužan za, između ostalog, hiperprodukciju sadržaja.

Nove medije mnogi optužuju za uzrok pada popularnosti književnosti, dok drugi upravo u internetu vide novu platformu koja će omogućiti drugačije načine na koji se ona producira, plasira, egzistira te naposljetku percipira, a koji evoluiraju zajedno s ostalim područjima čovjekove djelatnosti.

U suvremeno doba (post)milenijalaca književnost supostoji s internetom; štoviše, s njim je usko isprepletena. Internet zbog svoje čelne pozicije među načinima komunikacije u globaliziranom društvu također neizbježno vrši značajan utjecaj na čitatelja i čitanje teksta. Upravo zbog navedenih činjenica komparatiste zanima priroda tih promjena, odnosno koje sve mogućnosti suradnje i proizvodnje novih sadržaja nastaju iz supostojanja ovih dvaju medija.

Komentari na članak

Vezani članci

Grafit: how long could you..

Izigrani i prevareni

Otvoreno pismo studenata kojima NCVVO nije isplatio honorar

Studentima, koji su u lipnju radili u NCVVO-u tijekom provedbe državne mature, još nisu isplaćeni honorarci. Studenti su odlučili u javnost plasirati otvoreno pismo.

OFEL međunarodna konferencija

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u Dubrovniku poziva

Sveučilište u Dubrovniku suorganizator međunarodne znanstvene konferencije o korporativnom upravljanju

Konferencija će se održati u petak i subotu, 4. i 5. travnja 2014., na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju (Lapadska obala 7), a svečano otvorenje održat će se 4. travnja u 9:30.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Raspodjela financijskih sredstava

Studentski zbor osječkoga Sveučilišta raspisao natječaj za studentske programe 2016.

Prilika za studentske udruge i organizacije te studentske zborove sastavnica osječkoga Sveučilišta za sufinanciranje projekata i programa koji doprinose promociji i razvoju Sveučilišta i studentskoga života u Osijeku.

Rijeka zgrade

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Studentski izbori u Rijeci: Aktiviraj se i zastupaj kolege

Treba pokazati studentima da se trebaju uključiti i znati tko ih predstavlja. Zbor nije ovdje da troši novac i sjedi u tijelima fakulteta i Sveučilišta, nego da zastupa studente - što više studenata to shvati, to će se kvalitetniji kandidati prijaviti.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153146089380660&set=gm.10153283854247390&type=3&theater

Na današnji dan

Snimljena povijesna fotografija SD-a „Stjepan Radić”

– Od doma daleki dome, prirast'o si srcu mome. Sto koraka tu od Save dočekasmo mnoge zore plave. –