LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvojila 4 nagrade

Studenti napravili aplikaciju Oculi koja pomaže slijepim i slabovidnim osobama

Aplikacija Oculi omogućuje brže surfanje i lakše korištenje pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama, a izradili su je Tomislav Tenodi i Petra Zorić.

Aplikacija Oculi omogućuje brže surfanje i lakše korištenje pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama, a izradili su je Tomislav Tenodi i Petra Zorić.

Aplikacija Oculi omogućuje brže surfanje i lakše korištenje pametnih uređaja slijepim i slabovidnim osobama, a napravio ju je student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Tomislav Tenodi u suradnji sa studenticom Grafičkog fakulteta Petrom Zorić.

Aplikacija je osvojila nagradu za najbolju prezentaciju i dizajn, nagradu za humanost projekta te sveukupnu nagradu za najbolji cjelokupni projekt na App Start Contestu kojeg je organizirala udruga eSTUDENT.

Funkcionalnosti aplikacije

Ideja o izradi programa koji će pomoći slijepim i slabovidnim osobama dugo mi je bila na pameti i upravo sam se na 4. godini FER-a upoznao s nekim stvarima koje su mi se činile savršenim za izradu projekta, kao što su tehnologije semantičkog weba. Na jednom projektu za fakultet počeo sam raditi Desktop aplikaciju za slijepe i slabovidne osobe, tako da sam, kada je došlo vrijeme prijava za natjecanje, imao već razrađenu ideju kako to treba izgleda, ističe Tomislav Tenodi kojemu je ovo druga aplikacija koju je napravio. Naime, sudjelovao je i u izradi aplikacije Letz Geo.

Sustav Oculi sastoji se od same aplikacije, servera te Oculi tehnologije, odnosno posebno definiranog rječnika. Aplikacija je napravljena u crno-bijeloj verziji, što posebno koristi slabovidnim osobama, a od funkcionalnosti pruža sljedeće:

- slanje poruka, zvanje i uređivanje kontakata
- surfanje, bookmarkse i tražilicu
- upravljanje vremenom, alarmom, kalendarom i dohvaćanje vremenske prognoze
- dobivanje općenitih informacija o uređaju, kao što su model uređaja, stanje memorije i baterije
- prilagodba raznih parametra aplikacije, kao što su potpuno definiranje prijevoda na njemački i engleski jezik.

Savjetovanje sa slijepom osobom o izradi aplikacije

Tomislav ističe kako je glavni fokus aplikacije Oculi bio na surfanju:

Tu dolaze ostale dvije komponente sustava na scenu. Oculi je baziran na tehnologiji semantičkog weba. Što je to semantički web? Semantički web je skup tehnologija koje daju značenja elementima stranice, odnosno semantike. To znači da se agenti, kao što je Oculi aplikacija, mogu spojiti na stranicu, razložiti ju na njene semantički važne elemente, kao što su izbornik, vijest i registracijska forma te ih na organiziran način predstaviti korisnicima. Oculi rječnik, odnosno tehnologija, omogućava definiranje transformacije, a Oculi server sadrži sučelje za definiranje transformacije, kako bi korisnici koji ne znaju ništa o semantičkom webu mogli napraviti svoju stranicu Oculi-friendly u manje od 30 minuta.


Prije izrade aplikacije Tomislav se savjetovao sa slijepom osobom oko učestalosti problema na koje ona nailazi prilikom korištenja računala. U samoj izradi aplikacije imao je pomoć Petre Zorić koja je napravila dizajn loga, web stranice i aplikacije, a profesorica s Grafičkog fakulteta uputila ih je kako napraviti poseban dizajn za slijepe i slabovidne osobe.

Prezentacija aplikacije u Njemačkoj i Engleskoj

Nakon što je aplikacija bila gotova, Tomislav je kontaktirao Hrvatski savez slijepih te Udrugu slijepih Zagreb od kojih je dobio podršku. Udruge su mu omogućile prezentiranje aplikacije slijepim i slabovidnim osobama u Hrvatskoj, a pružena mu je i potpora za prezentiranje aplikacije u Njemačkoj i Engleskoj.

Član Udruge slijepih Zagreb, osoba s visokom slabovidnošću, Hrvoje Katić, pristao je ići sa mnom na FER prezentirati aplikaciju, kako bi pokazao kako jedan korisnik kojem je namijenjena aplikacija može iskoristiti prednosti koristeći se njome. Hrvoje je bio izvrstan. U minutu i 30 sekundi, odnosno u pola vremena koje nam je bilo dodijeljeno za prezentaciju, uspio mi je poslati poruku, provjeriti vremensku prognozu Zagreba za dan poslije i registrirati se na Oculi stranicu, a sve preko iste aplikacije te je tako prezentacija prošla izvrsno, ističe Tomislav.

Tomislav nam je otkrio i svoje planove za budućnost:

Planovi za budućnost su veliki i nadam se da ću ih ostvariti već ovo ljeto. Cilj je poboljšati trenutnu aplikaciju zahtjevima koje smo dobili od slijepih i slabovidnih osoba koje su isprobale aplikaciju, definirati više prijevoda, prezentirati aplikaciju u svih 27 matičnih udruga u Hrvatskoj za slijepe i slabovidne osobe te prezentirati aplikaciju u Njemačkoj i Engleskoj.

FOTO: TOMISLAV TENODI