LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uključivanje u donošenje odluka

Studenti mogu utjecati na politiku EU-a; evo i kako

Od 2011. godine Erasmus Student Network, najveća studentska organizacija Europe, provodi projekt pod nazivom ESNsurvey. Studenti i mladi njegovim ispunjavanjem direktno utječu na donošenje odluka i politiku mladih u Europskoj uniji.

Od 2011. godine Erasmus Student Network, najveća studentska organizacija Europe, provodi projekt pod nazivom ESNsurvey. Studenti i mladi njegovim ispunjavanjem direktno utječu na donošenje odluka i politiku mladih u Europskoj uniji.

U posljednjih šest godina u Republici Hrvatskoj dolazi do povećanog broja studentskih razmjena, ali i migracija stanovništva. Erasmus+ program mobilnosti mladih u Europskoj uniji predstavlja iskustvo koje mijenja studente. Naime, istraživanja su pokazala da su studenti koji sudjeluju u njemu mnogo tolerantniji prema kulturološkim razlikama, posjeduju bolje znanje engleskog jezika, češće izlaze na Europske izbore te su uključeniji u rad Europske unije.

Od 2011. godine Erasmus Student Network, najveća studentska organizacija Europe, provodi projekt pod nazivom ESNsurvey. Istraživanje pokriva različite teme mobilnosti i obrazovanja, a cjelokupni projekt vođen je volonterima. U suradnji s obrazovnim ustanovama te volonterima diljem Europe prikupljaju se podaci koji se sažimaju u godišnje izvješće. Njegovi su glavni ciljevi:

  • Istraživanje i prikazivanje aktualnih problema povezanih s akademskom i ne-akademskom mobilnosti i obrazovanjem
  • Dobivanje boljeg uvida u studentske probleme s ciljem boljeg prezentiranja studentskih potreba.

Zašto je ESNsurvey bitan za svakog studenta u Europskoj uniji?! Nakon što su svi podaci prikupljeni, izvještaj se prezentira Europskoj komisiji, Nacionalnim agencijama Erasmus+ programa, Visokoobrazovnim ustanovama EU i drugima. Dakle, studenti i mladi ispunjavanjem ESNsurvey-a direktno utječu na donošenje odluka i politiku mladih u Europskoj uniji.

Tina Kristina Katava, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku te Nacionalna predstavnica ESN Hrvatska, jedna je od nekolicine izabranih volontera uključenih u kreiranje i prezentiranje ankete te konačnog izvještaja.

– Biti dio ESNsurvey projekta za mene predstavlja nezamislivo iskustvo i priliku biti dijelom kreiranja nečega što će sadržavati odgovore više od 20 000 osoba diljem Europe. Rezultati ovogodišnjeg ESNsurvey-ja bit će predstavljeni Europskoj komisiji te će se temeljem prikupljenih podataka moći prikazati utjecaj mobilnosti na ponašanje mladih u lokalnoj zajednici i način na koji mobilnost mijenja svijest o aktivnom građanstvu. 

Pozvala je sve studente i mlade na ispunjavanje ESNsurvey-ja.

FOTO: FLICKR