„Make invalid people valid“

Studenti geografije mapiranjem zagrebačkih kvartova olakšali život osobama s invaliditetom

Geografi rasturaju

Nakon godine dana mladi su geografi realizirali projekt koji je zadivio svjetsku publiku i geografske stručnjake te olakšali život brojnim stanovnicima Zagreba i posjetiteljima.

Prijavivši se na GIS Day Contest i osvojivši treće mjesto na tom svjetskom natjecanju projektom Make inVALID people valid, osim slave zbog povijesnog uspjeha, ekipa od šest geografa sa zagrebačkog PMF-a dobila je priliku svoju zamisao provesti u djelo. Rečeno – učinjeno. Nakon godine dana i brojnih sati uloženog truda te bez pomoći mentora svjetlo dana ugledala je karta na kojoj su popisana sva mjesta na kojima je osobama s invaliditetom olakšan pristup.

Mateja Crneković, Lucija Dreven, Mateo Grdjanić, Martina Kušan, Katarina Plancutić i Morena Varga, trenutno studenti četvrte godine geografije, prošle su godine multinacionalnoj tvrtki predstavili projekt u kategoriji Misli globalno, djeluj lokalno. Uvidjevši probleme na koje ljudi s fizičkim teškoćama nailaze pri svakodnevnom kretanju gradom, pod sloganom Make inVALID people valid prezentirali su ideju kartiranja svih mjesta na kojima je takvim ljudima olakšan pristup kao što su posebni parkinzi, rampe, mjesta gdje je olakšan prelazak preko ceste, ploče s informacijama i slično.

FOTO: GIS Cloud

Pri samom njegovu provođenju najprije su stupili u kontakt s organizacijama koje su u dodiru s osobama s invaliditetom te su uz njihovu pomoć među tim osobama proveli različite ankete, čiji su im rezultati pomogli odlučiti kojim će se gradskim područjem baviti. Na koncu su se usredotočili na Donji Grad, Trnje, Trešnjevku Sjever i Trešnjevku Jug. Najveći im je problem, kako kažu, bio rad na slijepo. Podijeljeni u parove dijelili su veliko zagrebačko područje na blokove po kojima su hodali i na svojim pametnim telefonima, uz pomoć prilagođenog softvera, bilježili sve što su zapazili. Nakon dva i pol mjeseca kartiranja uočili su otprilike 800 točaka na kojima je osobama s invaliditetom olakšan pristup, od čega se 500 odnosi na parkirna mjesta. No time njihov posao nije bio gotov.

Nakon kartiranja ih je čekala još obrada podatka. Mjesta koja su označili podijelili su u pet kategorija: parkirna mjesta za invalide, financijske i zdravstvene ustanove, trgovine, udruge i institucije te je svaka podgrupa dobila posebnu oznaku na karti koju su izradili pomoću posebnog programa i koja je javno dostupna. Ekipa koja je uložila trud u njezinu izradu nada se da će zaista biti korisna onima kojima je namijenjena te da će se s vremenom i obnavljati te širiti, kao što im je i bila prvotna ideja.

Komentari na članak

Vezani članci

Darivanje krvi, Split

Udruga Alumni

Splitski studenti u 5. akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Ovog utorka, 31. listopada, svi studenti i djelatnici splitskog Sveučilišta imat će priliku darovati krv i time nekome spasiti život.

OTP banka

Studiraj bezbrižno

Prepusti brigu o financijama OTP banci

Nizom izrazito kvalitetnih usluga OTP banka pomaže studentima u lakšem odabiru bankarskih proizvoda i omogućava im da bezbrižno zadovolje svoje studentske potrebe vezane uz bankarstvo i financije. 

Zagreb naslovna

Najam stanova

Podstanarstvo u Zagrebu donosi niz problema; visoke cijene, loši stanovi

Ako tražite stan za iznajmljivanje u Zagrebu, pripremite živce jer ćete, osim na visoke cijene, naići na čitav niz problema.

Završetak radionica

projekt „Mali pokretači promjena”

Završile radionice komunikacijskih i prezentacijskih vještina i Male škole govorništva

Završile su radionice komunikacijskih i prezentacijskih vještina u sklopu projekta Instituta za stručno usavršavanje mladih.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1920254_600417610034444_2078947267_n.jpg?oh=d12935bfe4410c5bd01927e759f0eede&oe=5998BB5A

Ljetna radionica za studente

Summer Camp Ericsson Nikola Tesla omogućuje studentima stjecanje vrijednog radnog iskustva

Ljetna radionica Summer Camp Ericsson Nikola Tesla omogućuje studentima elektrotehnike i računartsva te sličnih smjerova stjecanje prakse radom na projektima u tvrtki Ericsson Nikola Tesla.