LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trojica studenata FOI-a razvili sustav PEAS

Studenti FOI-a razvili sustav koji olakšava život studentima i profesorima

Za izradu PEAS sustava i aplikacije zaslužni su studenti treće godine preddiplomskog studija Zoran Antolović, Alen Huskanović i David Ante Macan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Za izradu PEAS sustava i aplikacije zaslužni su studenti treće godine preddiplomskog studija Zoran Antolović, Alen Huskanović i David Ante Macan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Za izradu PEAS sustava i aplikacije zaslužni su studenti treće godine preddiplomskog studija Zoran Antolović, Alen Huskanović i David Ante Macan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Studenti su otkrili kako su glavni pokretači ideje asistenti fakulteta Boris Tomaš i Marko Mijač koji su skicirali ideju i predstavili projekt studentima članovima novoosnovanog laboratorija za mobilne tehnologije (MT lab) fakulteta.

Jedan od osnivača, Alen Huskanović, posebno je istaknuo:

- Kao studenti poznajemo mnoge nedostatke trenutnog stanja u edukaciji. Smatramo da je tradicionalni proces evaluacije jedan od tih nedostataka, što nam je vjerojatno i bio inicijalni i najvažniji motiv da se odlučimo priključiti Borisovom i Markovom projektu. Entuzijazam za realizaciju ideja uvijek je prisutan, pogotovo ako je ona dobra, a mislim da je PEAS upravo takva ideja.

Studenti su nam objasnili da aplikacija funkcionira tako da nastavnik koristeći web aplikaciju administrira bazu pitanja za svoj/e kolegij/e. Unosi ispitna pitanja, pridružuje im atribute (npr. težina, utjecaj na pojedini ishod učenja, kategorija i sl.) te generira željeni broj ispita prije provođenja testa. Sustav generira ispitne dokumente spremne za ispis, koji se sastoje od ispita (ispitna pitanja) i lista za odgovore (eng. scorecard). Svaki je ispit jedinstven - kako po izboru pitanja, tako i po redoslijedu pitanja i ponuđenih odgovora, a označen je QR kodom.

Sustav PEAS
 
Sustav PEAS; FOTO: Alen Huskanović
 
 

Studenti se na početku provjere znanja na mobilnim uređajima prijavljuju u PEAS sustav koristeći svoj AAI@EduHr identitet. Zatim pomoću mobilne aplikacije pridruže ispit svom korisničkom računu, odlože uređaj i krenu rješavati ispit na klasičan način. Nakon što riješe ispit, trebaju popuniti list s odgovorima te ga fotografirati mobilnim uređajem. Zatim će aplikacija sama prepoznati označene odgovore i studentu prikazati podatke o broju ostvarenih bodova. Podaci o odgovorima pojedinog studenta pohranjuju se na server zajedno s fotografijom lista za odgovore čime se realizira arhiviranje svih potrebnih podataka.

Aplikacija pomaže studentima

Zanimalo nas je i na koji način aplikacija pomaže studentima, a osnivači su nam objasnili da su proveli anketu na uzorku od otprilike 200 studenata nekoliko fakulteta, čiji su rezultati pokazali da studenti ispite doživljavaju kao stres, a naročito period čekanja na rezultate. Studenti su ‘na iglama’ i ne mogu se koncentrirati na druge obaveze dok čekaju rezultate i do tjedan dana. Osim vremenske komponente, aplikacija omogućava vježbanje za ispit na setu pitanja koje je nastavnik odobrio kao pitanja za vježbu. Time studenti mogu učiti koristeći mobitel bez obzira gdje se nalaze.

Osim studentima, aplikacija olakšava život i profesorima. Studenti FOI-a naveli su kako aplikacija, osim što nastavnicima olakšava sastavljanje uravnoteženih ispita, njihovo ispravljanje i arhiviranje, omogućuje praćenje kvalitete same nastave. Naime, sustav pruža mogućnost detaljne statistike i data mininga pa je moguće ustanoviti na koja su pitanja studenti odgovorili najlošije i izravno doći do dijela gradiva koje nije svladano u potpunosti. Ono što je možda najvažnije jest osiguranje mjerljivosti ishoda učenja, što nalaže i Europski kvalifikacijski okvir, pa je na kraju izvođenja samog kolegija moguće poduzeti mjere s ciljem unaprjeđenja nastave.

Studenti su nam rekli kako na razvoju aplikacije rade otprilike dva mjeseca, koliko im to slobodno vrijeme dozvoljava te da su u nju uložili svoje nedavne praznike, dok na cjelokupnom sustavu rade od početka ove akademske godine

Aplikacija postoji za uređaje s Android operacijskim sustavom, no još nije javno dostupna. Javno će biti dostupna tek nakon što studenti dovrše sustav i naprave aplikacije za ostale mobilne platforme. Naime, kompletan sustav planiraju pustiti u rad iduće akademske godine Važno je i spomenuti kako je Android aplikacija nedavno osvojila 1. mjesto u kategoriji za najbolji dizajn na međunarodnom IEEEMadC natjecanju, a studenti su se plasirali i u hrvatsko finale Microsoftovog Imagine Cup natjecanja.

Poruka studetima

- Ponekad se u sklopu nastave ne rade projekti koji su studentima zanimljivi i koji prate moderne tehnologije te najbolje prakse. Međutim, fakultet je samo okvir unutar kojeg je moguće razviti vlastitu ideju u funkcionalan proizvod, upravo zato što su studentima dostupni resursi, savjeti nastavnika i sl. Ako studenti žele s Fakulteta izaći spremni za tržište, moraju sami pronaći ono što ih zanima i posvetiti se tome u potpunosti, nitko ih na to neće tjerati. Stoga, studenti, iskoristite svoje slobodno vrijeme i umjesto igrica i kava, pokušajte napraviti nešto na što ćete biti ponosni za koju godinu.

FOTO: ALEN HUSKANOVIĆ