Fakultet političkih znanosti

Student zbog snimanja predavanja pred stegovnim povjerenstvom, iz DZZIV-a poručuju da se radi o povredi autorskih prava

FPZG- Obavijest o snimanju

„Neovlašteno korištenje predavanja kao autorskog djela stavljanjem na raspolaganje javnosti putem društvenih mreža kao što je Facebook predstavlja povredu autorskog prava, a nositelj prava čije je pravo povrijeđeno ima pravo na zaštitu tog prava”, pojašnjava Tomić iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Uz Fakultet političkih znanosti posljednjih se dana veže priča o studentu koji je snimao profesorova predavanja i objavio ih u zatvorenoj Facebook grupi kako bi druge kolege mogli učiti i proći na ispitu. Međutim, on se na koncu našao na stegovnom povjerenstvu. Dotični student poručuje nam kako ne smije ništa pričati niti iznositi detalje jer je još cijeli slučaj u postupku. Isti odgovor nam stiže i iz Uprave fakulteta. Dekan Zoran Kurelić čeka da se cijela situaciji smiri.

Ono što smo doznali jest da protiv studenta neće biti pokrenut nikakav pravni postupak, osim saslušanja pred stegovnim povjerenstvom. Promijenit će se navodno i Statut fakulteta, donesen 2017. godine

Studenti se ipak čude i izražavaju nezadovoljstvo jer je netko prijavio kolegu koji je, kako kažu, očito imao dobre namjere.

Studenti neupoznati

Cijeli je slučaj očito uzdrmao Upravu fakulteta pa su ispred ulaska u učionice i na hodnicima studenti mogli zateći isprintana upozorenja kako će, ako snimaju predavanja, snositi odgovornost.  

U dosadašnjem Statutu ovog fakulteta kao i Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata iz 2009. godine nigdje se ne spominje kako je snimanje predavanja zabranjeno. Lakšim stegovnim prijestupom smatra se prepisivanje na ispitima, ali nema ni riječi o snimanju. Za lakši prijestup izriče se javna opomena i student može dobiti ukor, opomenu pred isključenje, zabranu polaganja ispita ili pohađanja nastave u trajanju do 6 mjeseci, isključenje s fakulteta na godinu dana ili trajno isključenje.

Ista stvar dogodila se prije dvije godine na Pravnom fakultetu kada je jedan od studenata snimao predavanja te ih objavljivao u grupu na Facebooku. Odmah su opomenuli studente kako će svako snimanje predavanja biti kažnjeno.

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Članak 5. stavak 1. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima definira autorsko djelo kao originalnu intelektualnu tvorevinu s područja književnosti, znanosti i umjetnosti koja ima individualan karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu.

Prema tome bi se profesorova predavanja koja uključuju prezentacije mogla nazvati autorskim djelom i samo on može dati odobrenje za snimanje i reprodukciju svog sadržaja. Dakle, ako se želi koristiti ovakvo autorsko djelo koje uključuje snimanje i reprodukciju, prvo se za njega treba tražiti dozvola, objašnjava Tajana Tomić, voditeljica Samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

 – Neovlašteno korištenje predavanja kao autorskog djela stavljanjem na raspolaganje javnosti putem društvenih mreža kao što je Facebook predstavlja povredu autorskog prava, a nositelj  prava čije je pravo povrijeđeno ima pravo na zaštitu tog prava.  –  nadodaje Tomić.

Na Erasmusu druga priča

Student Matej s Fakulteta političkih znanosti govori kako je snimanje bila sasvim normalna stvar dok je bio na Erasmusu te nadodaje kako su profesori taj čin sami poticali.

 –  Jedan od najjačih profesora na faksu je sam snimao svoja predavanja i davao ih na korištenje.  –  prepričava Matej.

Iz Državnog zavoda upoznati su kako neki fakulteti pravilnicima reguliraju zaštitu autorskih djela, ali kako bi se izbjegle neželjene situacije, savjetuju da se studenti pri upisu na fakultete na odgovarajući način upoznaju s ovim pravilima. 

Komentari na članak

Vezani članci

App start contest logo 2017

U organizaciji udruge eStudent

Otvorene prijave za najveće studentsko natjecanje u izradi aplikacija

App Start Contest vodeće je studentsko natjecanje u razvoju mobilnih i internetskih aplikacija u Republici Hrvatskoj koje već desetu godinu okuplja velik broj ambicioznih studenata te ih potiče da pokažu svoju kreativnost i znanje.

Putovanje naslovna

„TeaTime” predavanje

203 milijuna putovanja Europljana potaknuto zdravljem; STUDMEF otvara pitanje zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Turizam u Hrvatskoj čini jednu od najbrže rastućih grana gospodarstva koja sa svojih 16% udjela ujedno predstavlja i najveću prihodovnu stavku u BDP-u. U toj brojci zdravstveni turizam participira tek s 2%, što je daleko ispod mogućnosti koje ima. Više o njegovoj budućnosti otkrit će Miljenko Bura na „TeaTime” predavanju.

Saznajte kako doći do globalnog tržišta i milijunskih investicija

Motivacijsko predavanje u sklopu App Start Contesta

Kako do globalnog tržišta i milijunskih investicija

– Na predavanju ćemo proći tijek razvojnog ciklusa projekta od ideje do trenutne pozicije s kupcima u preko 150 zemalja. Očekujem interaktivno predavanje s puno pitanja, a tematski ćemo pokriti istraživanje tržišta, izradu MVP proizvoda za tržište, pronalazak investitora, pronalazak pravih ljudi za tim i skaliranje na vanjska tržišta. – izjavio je Matija Žulj, CEO Agrivija

AIESEC Zadar

PROJEKT AIESEC-A U ZADRU

PREDAVANJE DRAGE PLEČKA: PARAPSIHOLOGIJA

AIESEC u sklopu svojih aktivnosti organizira predavanje Drage Plečka na temu Parapsihologija

Predavanje "U zemlji Asteka i Maja"

Predavanje Kluba Zona

Svjetski putnik vodi Splićane u zemlju Asteka i Maja

Jurica Galić obišao je Meksiko od Mexico Cityja na zapadu do Cancuna na krajnjem istoku u potrazi za ostavštinom Asteka i Maja, a dojmove će podijeliti u sklopu programa Kluba Zona.