Još jedno vrijedno priznanje kvalitete

Splitsko sveučilište proglašeno jednim od najboljih u konkurenciji od 13 država članica EU-a, a najboljim u cijeloj regiji

Kampus

Zauzevši visoko osmo mjesto na ljestvici najboljih sveučilišta u konkurenciji od 13 zemalja članica EU-a, splitsko je sveučilište još jednom nagrađeno velikim međunarodnim priznanjem. Nastavak je to niza uspjeha i hvalevrijednih priznanja kojima druga najveća akademska institucija u državi nastavlja potvrđivati svoj status vodećeg sveučilišta u ovom dijelu Europe. 

Drugo najveće sveučilište u državi opet ima razloga za slavlje. Nakon što se u ožujku 2018. našlo na rang-listi tisuću najboljih sveučilišta u svijetu, na kojoj je prestiglo zagrebačko sveučilište za čak više od 200 mjesta, Sveučilište u Splitu ostvarilo je još jedan značajan uspjeh. Prema uglednoj svjetskoj ljestvici Times Higher Educationa, koja je ove godine po prvi puta mjerila ranking sveučilišta iz 13 zemalja Nove Europe, splitsko je sveučilište zauzelo osmu poziciju na popisu najboljih institucija za visoko obrazovanje. 

Osvojivši visoko osmo mjesto u konkurenciji od ukupno 13 država članica koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine, Sveučilište u Splitu dobilo je iznimno vrijedno akademsko priznanje te je tako još jednom potvrdilo svoju kvalitetu, snagu i utjecaj u okviru institucionalnog obrazovnog sustava ovog dijela Europe. 

Priznanje je dodijeljeno upravi Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem na konferenciji THE Research Excellence: New Europe Summit, koja se 25. travnja održala u gradu Olomoucu u Češkoj Republici. Povodom dobivanja ovog važnog priznanja rektor Sveučilišta u Splitu izjavio je sljedeće: 

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo da se splitsko sveučilište našlo u društvu najboljih sveučilišta Nove Europe. Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata upoznati smo s kompleksnim sustavom evaluacije koja uzima u obzir izvrsnost u nastavi, znanosti, suradnji s gospodarstvom i razrađenim kriterijima internacionalizacije te procjeni utjecaja sveučilišta na regiju i globalni sustav svjetskog znanja. Tim više je ovaj naš rezultat iznimno značajan za cijelu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje jer ne samo što se povećava vidljivost i znanstvena izvrsnost već se i ukazuje da ne postoje neki lokalni kriteriji izvrsnosti, nego samo međunarodni. Ovo je uspjeh svih naših uposlenika, a isto tako i rezultat napornog rada uprave da se objedine svi ovi napori te da se strateškim upravljanjem ubrza razvoj našeg Sveučilišta.

Od ukupno 1472 visokoobrazovne institucije koje su se našle na mjernoj ljestvici najboljih sveučilišta iz 13 zemalja Europske unije u uži je krug ušlo svega 53 sveučilišta, da bi naposljetku prvo mjesto pripalo estonijskom Sveučilištu u Tartu. Uz Sveučilište u Splitu iz Hrvatske se na listu uspjelo pozicionirati i Sveučilište u Zagrebu, koje se našlo na zbirnoj poziciji od 31. do 40. mjesta. 

Splitsko je sveučilište tako iza sebe ostavilo neka od uglednih čeških, mađarskih, poljskih, rumunjskih i slovačkih sveučilišta, a velik uspjeh ostvarila su i dva poznata sveučilišta iz susjedne Slovenije – Sveučilište u Mariboru, koje je zauzelo 9. mjesto, te ljubljansko sveučilište, koje se smjestilo na 11. poziciji. 

Podsjetimo, Times Higher Education predstavlja uglednu organizaciju koja vodi i sastavlja jednu od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta na kojoj je u veoma žestokoj konkurenciji splitsko sveučilište prošle godine po prvi put u svojoj povijesti proglašeno najboljim sveučilištem ovog dijela Europe. 

Komentari na članak

Vezani članci

Grad Split

Nacionalna konferencija

Konferencija katoličke mladeži F+18 ove godine na splitskom Sveučilištu, prijave još traju

Prijave na konferenciju F+18 u organizaciji katoličke udruge Forum plus otvorene su do 14. rujna svim zainteresiranim studentima i mladima, a u Splitu ih čeka bogat edukativan i zabavni program.

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

MJERE ZAPOŠLJAVANJA

„EU garancija za mlade“ pri traženju posla

Europska unija propisala je mjere koje bi trebale pomoći mladima pri stalnom zaposlenju. U Hrvatskoj te mjere provodi Zavod za zapošljavanje.

EU speed learning 1

Tečaj o politikama Europske unije

Konferencija „EU Speed Learning” sudionicima otvorila vrata diplomatskog svijeta

Konferencija „EU Speed Learning” okupila je zainteresirane sudionike i visoke političke dužnosnike s ciljem poučavanja mladih o konkretnim politikama Europske unije, strategijama balkanskih zemalja prilikom pokušaja ulaska u EU i o novinarskoj etici u izvještavanju o njima.

Sveučilište u Zagrebu

Učinkovitost sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu prvi put na Round University Rankingu; zauzelo 344. mjesto u kategoriji obrazovanja

Sveučilište u Zagrebu našlo se na popisu elitnih svjetskih sveučilišta, i to kao jedino sveučilište iz Hrvatske. U ukupnom je poretku zauzelo 533. mjesto, a najbolje je rezultate postiglo kod indikatora obrazovanja.

Sveučilište u Splitu

Renovacija Studenskog doma „Bruno Bušić“

Splitskim studentima subvencije povećane s 400 na 600 kuna

Zbog renovacije studenti neće moći useliti u SD „Bruno Bušić“, ali će dobivati subvenciju u iznosu od 600 kuna.