Još jedno vrijedno priznanje kvalitete

Splitsko sveučilište proglašeno jednim od najboljih u konkurenciji od 13 država članica EU-a, a najboljim u cijeloj regiji

Kampus

Zauzevši visoko osmo mjesto na ljestvici najboljih sveučilišta u konkurenciji od 13 zemalja članica EU-a, splitsko je sveučilište još jednom nagrađeno velikim međunarodnim priznanjem. Nastavak je to niza uspjeha i hvalevrijednih priznanja kojima druga najveća akademska institucija u državi nastavlja potvrđivati svoj status vodećeg sveučilišta u ovom dijelu Europe. 

Drugo najveće sveučilište u državi opet ima razloga za slavlje. Nakon što se u ožujku 2018. našlo na rang-listi tisuću najboljih sveučilišta u svijetu, na kojoj je prestiglo zagrebačko sveučilište za čak više od 200 mjesta, Sveučilište u Splitu ostvarilo je još jedan značajan uspjeh. Prema uglednoj svjetskoj ljestvici Times Higher Educationa, koja je ove godine po prvi puta mjerila ranking sveučilišta iz 13 zemalja Nove Europe, splitsko je sveučilište zauzelo osmu poziciju na popisu najboljih institucija za visoko obrazovanje. 

Osvojivši visoko osmo mjesto u konkurenciji od ukupno 13 država članica koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine, Sveučilište u Splitu dobilo je iznimno vrijedno akademsko priznanje te je tako još jednom potvrdilo svoju kvalitetu, snagu i utjecaj u okviru institucionalnog obrazovnog sustava ovog dijela Europe. 

Priznanje je dodijeljeno upravi Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem na konferenciji THE Research Excellence: New Europe Summit, koja se 25. travnja održala u gradu Olomoucu u Češkoj Republici. Povodom dobivanja ovog važnog priznanja rektor Sveučilišta u Splitu izjavio je sljedeće: 

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo da se splitsko sveučilište našlo u društvu najboljih sveučilišta Nove Europe. Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata upoznati smo s kompleksnim sustavom evaluacije koja uzima u obzir izvrsnost u nastavi, znanosti, suradnji s gospodarstvom i razrađenim kriterijima internacionalizacije te procjeni utjecaja sveučilišta na regiju i globalni sustav svjetskog znanja. Tim više je ovaj naš rezultat iznimno značajan za cijelu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje jer ne samo što se povećava vidljivost i znanstvena izvrsnost već se i ukazuje da ne postoje neki lokalni kriteriji izvrsnosti, nego samo međunarodni. Ovo je uspjeh svih naših uposlenika, a isto tako i rezultat napornog rada uprave da se objedine svi ovi napori te da se strateškim upravljanjem ubrza razvoj našeg Sveučilišta.

Od ukupno 1472 visokoobrazovne institucije koje su se našle na mjernoj ljestvici najboljih sveučilišta iz 13 zemalja Europske unije u uži je krug ušlo svega 53 sveučilišta, da bi naposljetku prvo mjesto pripalo estonijskom Sveučilištu u Tartu. Uz Sveučilište u Splitu iz Hrvatske se na listu uspjelo pozicionirati i Sveučilište u Zagrebu, koje se našlo na zbirnoj poziciji od 31. do 40. mjesta. 

Splitsko je sveučilište tako iza sebe ostavilo neka od uglednih čeških, mađarskih, poljskih, rumunjskih i slovačkih sveučilišta, a velik uspjeh ostvarila su i dva poznata sveučilišta iz susjedne Slovenije – Sveučilište u Mariboru, koje je zauzelo 9. mjesto, te ljubljansko sveučilište, koje se smjestilo na 11. poziciji. 

Podsjetimo, Times Higher Education predstavlja uglednu organizaciju koja vodi i sastavlja jednu od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta na kojoj je u veoma žestokoj konkurenciji splitsko sveučilište prošle godine po prvi put u svojoj povijesti proglašeno najboljim sveučilištem ovog dijela Europe. 

Komentari na članak

Vezani članci

Skitnica

Na današnji dan

VIDEO: Svijet neiskvarenošću i šarmom počeo osvajati najpoznatiji skitnica

Crni polucilindar, štap, crni brčići, istrošeno odijelo i simpatični čovječuljak koji ih nosi. Pogađate – riječ je o Charlieju Chaplinu.

Nightfever 2017

Nightfever 2017. u Splitu

Članovi studentskih katoličkih zajednica svjedoče o svojoj duhovnosti

Mladi Splićani okupit će se ove nedjelje u dvorištu Studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na „Nightfeveru“ te prisustvovati svetoj misi, ispovijedi i klanjanju.

Mladi ljudi

Europska unija i mladi

Otvorene prijave za trening Utjecaj savjeta mladih na oblikovanje EU politika kroz Dijalog Europske unije s mladima

Za sve članove savjeta mladih na lokalnoj ili regionalnoj razini otvoren je natječaj za trening kojemu je cilj upoznati mlade s Dijalogom EU-a s mladima. Sudionicima će biti financirani prijevoz, hrana i smještaj.

EU - zastava

Model European Union

Mladi iz europskih zemalja na putu do vođenja Europske unije

Do 5. kolovoza zaprimaju se prijave mladih za sudjelovanje na konferenciji u čijem će se sklopu u Zagrebu održati simulacija rada članova Europskog vijeća i Vijeća ministara vanjskih poslova.

https://pixabay.com/en/bustos-filsofia-aristotle-756620/

Simpozij "Mediteranski korijeni filozofije"

Na simpoziju u Splitu raspravljat će se o povijesnim i aktualnim temama i događajima

Jedanaesti put zaredom Hrvatsko filozofsko društvo te Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organiziraju trodnevni simpozij pod nazivom "Mediteranski korijeni filozofije".