LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
12. kolovoza

Split: uskoro se slavi Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih uspostavljen je 17. prosinca 1999. godine UN-ovom rezolucijom 54/120 kada je određeno da će se obilježavati 12. kolovoza.

Međunarodni dan mladih uspostavljen je 17. prosinca 1999. godine UN-ovom rezolucijom 54/120 kada je određeno da će se obilježavati 12. kolovoza.

U Splitu se 11. i 12. kolovoza po peti put obilježava Međunarodni dan mladih, a ove godine u organizaciji proslave surađuju Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist Koalicija udruga mladih KUM, uz podršku Savjeta mladih Grada Splita.

U realizaciji programa sudjeluju i Info zona, Udruga mladih Prijatelj i riječka udruga Spirit. Uz informativni, edukativni i aktivistički dio programa, u kojem će između ostalog biti istaknuti izazovi s kojima se svakodnevno susreću marginalizirane skupine mladih, organizatori su pripremili i oslikavanje zidova Doma mladih grafitima i street artom u kojem će sudjelovati i štićenici Dječjeg doma Maestral te Doma za odgoj djece i mladeži Split, zanimljiv koncertni program te projekcije kratkih filmova.

Međunarodni dan mladih uspostavljen je 17. prosinca 1999. godine UN-ovom rezolucijom 54/120 kada je određeno da će se obilježavati 12. kolovoza. To je godišnja proslava u kojoj se ističe uloga mladih kao važnih partnera u pokretanju pozitivnih promjena, ali i podiže svijest o izazovima koji se danas nalaze pred mladima te povećava njihovu vidljivost.

Također, to je prilika za učvršćivanje suradnje između lokalne uprave i nevladinog sektora u rješavanju problema s kojima se susreću mladi. 
Program proslave financiran je sredstvima Grada Splita temeljem Poziva za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2014. godinu.

Program proslave započinje u ponedjeljak, 11. kolovoza u 17 sati, događanjem To je i moj Dom! U organizaciji KUM-a splitski street art umjetnici prikladnim će radovima oslikati dio fasade Doma mladih. U oslikavanju će uz stručni nadzor sudjelovati i štićenici Dječjeg doma Maestral te Doma za odgoj djece i mladeži Split. Glazbenu podlogu omogućit će KLFM Soundsystem.

U utorak, 12. kolovoza, na sam Međunarodni dan mladih, ispred zlatnih vrata u sklopu događanja Nađemo se na zlatnima? koje započinje u 19 sati, nastupit će bendovi The Splitters (Split), DarkVud (Sinj), Shewa (Sinj) i DJ Dave Barrows uz projekcije izbora fimova s festivala Uhvati film u suradnji s riječkom udrugom Spirit te kratkog dokumentarnog filma ‒ Sve je svugdi a mi smo nigdi. Također, Udruga Prijatelj predstavit će simboličnu provokativnu akciju Pazi, klizav stih, a Info zona donosi privremeni USE IT info-point na kojem će mladi turisti moći dobiti informacije o gradu od svojih vršnjaka iz prve ruke.

FOTO: EVERYBO.DY.FI