LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sastanak "Winning puzzle"

Splićani sami mogu kreirati Gradski program za mlade

Klub mladih Split 20. lipnja organizira četvrto druženje "Winning puzzle". Mladi su pozvani priključiti se izradi iznimno važnog dokumenta u kafiću Academia.

Klub mladih Split 20. lipnja organizira četvrto druženje "Winning puzzle". Mladi su pozvani priključiti se izradi iznimno važnog dokumenta u kafiću Academia.

Klub mladih Split izražava snažnu želju za povezivanjem splitskih udruga mladih i za mlade. S ciljem osnaživanja kapaciteta organizacija civilnog društva za rad s mladima, u suradnji sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom, započeo je organizaciju redovitih mjesečnih sastanaka članica i članova udruga mladih i za mlade.

Sastanci Winning puzzle zapravo su neformalna druženja na kojima se razmjenjuju ideje i iskustva. Na taj se način aktivni mladi bolje upoznaju s radom ostalih udruga. Početni dio sastanaka je tematski, što znači da se članovi udruga educiraju o pojedinim temama zahvaljujući gostima predavačima.

Umrežavanje proaktivnih mladih doprinosi svakom pojedincu i svakoj udruzi jer dolazi do razmjene ideja, povezivanja, kao i partnerskih i suradničkih odnosa, a sve na dobrobit mladih i cjelokupne zajednice. Na sastanke su dobrodošli članovi studentskih udruga i zborova, udruga mladih i za mlade i savjeta mladih, kao i svi koji svojim radom podupiru aktivizam.

Na prvom sastanku održanom 12. ožujka,ž ponajviše je bilo riječi o Natječaju Grada Splita za prijavu projekata udruga mladih i udruga za mlade u 2016. godini. Sudionici su međusobno iznosili svoja iskustva i savjete te su izrazili zadovoljstvo inicijativom za održavanjem ovakvih događaja.

Na drugom sastanku, koji se održao 23. travnja, govorilo se o promotivnim aktivnostima. Koje mogućnosti postoje, koliko ih i kako udruge koriste? Kakva je suradnja udruga mladih s medijima? Od kolike su pomoći društvene mreže za promoviranje aktivnosti? Dopiru li do neaktivnih mladih i kako ih mogu potaknuti na angažman?

Dana 21. svibnja održano je treće izdanje Winning puzzle druženja na kojem se razgovaralo o izvorima financiranja. Svoje je znanje i iskustva prenijela Maja Dragojević, voditeljica financija u Klubu mladih Split i direktorica tvrtke Synergia, specijalizirane za računovodstvo neprofitnih organizacija i financijsko upravljanje projektima.

Četvrto druženje održat će se 20. lipnja s početkom u 18 h, a tema će ovoga puta biti vezana općenito za mlade. Naime, u tijeku je izrada Gradskog programa za mlade Grada Splita za razdoblje od 2017. do 2020. godine, čiji je nositelj organizacija CEDRA Split. Sa željom da se što više mladih uključi u izradu ovog iznimno važnog dokumenta, nadolazeći Winning puzzle posvećen je upravo ovoj temi.

 Mišljenja smo kako društveni položaj mladih u gradu Splitu, u odnosu na sve posebne potrebe i aspekte, zaslužuje dubinsku kvalitativnu i kvantitativnu analizu. Uključivanje mladih je, stoga, imperativ ovom projektu. Uvidi koje će pružiti različiti sudionici unutar ovog projekta, prvenstveno sami mladi, usmjeravat će studiju i Program prema pravcu uključivosti i razumijevanja posebnih društvenih zahtjeva i, na kraju, vlastitog pogleda na društvenu ulogu mladih. Na taj način je moguće sustavno pristupiti uključivoj izradi Programa koji bi s jedne strane realno sagledao i problematizirao sam predmet projekta, ali i pružio realni prostor za unaprjeđenje položaja mladih u Gradu Splitu. poručuju Matea Karačić i Jelena Šarić iz CEDRA-e Split koje će  predstaviti projekt te otkriti kako doprinijeti boljoj budućnosti mladih.

Svi su zainteresirani pozvani da pridonesu izradi Programa svojim mišljenjem, stavovima, iskustvima i prijedlozima. Prva postaja je upravo Winning puzzle. Ako ste voljni sudjelovati, neovisno o tome jeste li član neke udruge, pridružite se u kafiću Academia (Ruđera Boškovića 27).

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR