Uspjeh riječkih studenata ekonomije

Sedmero riječkih studenata u najboljim timovima na međunarodnom projektu X-Culture; detalje nam je otkrila Ivona Prosen

https://www.facebook.com/EkonomskiFakultetSveucilistaURijeci/photos/pcb.2727284023952870/2727280337286572/?type=3&theater

Studenti ekonomije s riječkog sveučilišta sudjelovali su u međunarodnom projektu X-Culture. Kako je projekt izgledao, što su radili i kako će im to pomoći u budućnosti, saznali smo od studentice Ivone Prosen.

Studenti riječkog Ekonomskog fakulteta u ljetnom su semestru ove akademske godine imali priliku sudjelovati u međunarodnom projektu X-Culture, koji studente uključuje u međunarodnu virtualnu suradnju, a cilj je izrada poslovnih planova za jednu od 12 kompanija koje su također uključene u projekt. Sudjelovalo je ukupno 4799 studenata sa 148 svjetskih sveučilišta, a među njima se našlo 56 riječkih studenata. Bili su raspoređeni u timove s kolegama iz različitih zemalja, a čak ih se sedmero našlo u najboljim timovima.

O sudjelovanju u X-Culture projektu razgovarali smo sa studenticom treće godine preddiplomskog studija International Business na Ekonomskom fakultetu u Rijeci Ivonom Prosen. Rekla nam je da su u projektu sudjelovali u sklopu kolegija Strategic Management pod vodstvom profesorice Viktorije Knapić, koja im je itekako pomogla:

– Profesorica Knapić nas je uputila u samu ideju i cilj projekta i ukratko nam objasnila što se točno očekuje od nas. Kako je vrijeme prolazilo i kako smo napredovali sa samim pisanjem izvještaja i ostalim zadacima, tako nam je sve detaljnije objašnjavala zadatke i obraćala pažnju na to što radimo dobro, a što bi trebalo promijeniti, doradit. Bila nam je na raspolaganju u svakom trenutku i svakoj fazi projekta i zato joj ovim putem zahvaljujem.

Nije se uvijek bilo lako uskladiti s kolegama s raznih strana svijeta, no to je bio samo jedan od izazova koje su riječki studenti uspješno riješili, navodi Ivona:

– Najveći izazov, posebice na početku, bile su nam vremenske zone i razlike u rasporedu. U timu u koji sam bila raspoređena bila su dva studenta iz Italije i dvije studentice iz Sjedinjenih Američkih Država pa nam je trebalo neko vrijeme da se malo uhodamo i da nađemo termine kada smo svi slobodni kako bi se mogli čuti putem Skypea i na taj način laķše i brže dogovoriti daljnje korake. Pošto smo imali tjedne zadatke koje smo morali ispuniti i predati taj dio završnog izvještaja svaki vikend, bilo je situacija kad smo stvarno bili u stisci s vremenom zbog obaveza za fakultet i posla (pošto smo svi zaposleni uz studij), ali smo si maksimalno međusobno pomagali kako bi došli do zajedničkog cilja i napravili čim bolji izvještaj.

Foto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci/ Facebook

Sudjelovanje u velikom međunarodnom projektu za studente je uvijek značajno, pogotovo kada im može biti odskočna daska za buduću karijeru:

– U sklopu ovog projekta smo puno toga naučili, usavršili komunikaciju na engleskom jeziku, naučili smo surađivati s različitim ljudima, organizirati vrijeme i zadatke na najefikasniji način, ali i kako rješavati nesuglasice ili poteškoće nastale zbog ranije navedenih razloga. Smatram da će nam ovo iskustvo pomoći u budućnosti na način da smo bogatiji za jedno nesvakidašnje iskustvo i samim sudjelovanjem u ovom projektu stekli smo uvid u međunarodnu suradnju i komunikaciju, a to je u današnjem poslovnom okruženju sve važnije.

Već je navedeno da je sedmero studenata iz Rijeke bilo u najboljim timovima, a jedan je od njih bio i Ivonin tim. Evo što će im to značiti: 

– Za naš tim je to veliki uspjeh i priznanje, pogotovo zato što su naše izvještaje, uz profesore, ocjenjivali i direktori i vlasnici poduzeća uključenih u projekt. Uložili smo puno truda, rada i znanja u završni izvještaj i jako nam je drago da smo dobili toliko pohvala. Uza sve to, sudjelovanjem u ovom projektu dobila sam i još par prijatelja u inozemstvu. Sve u svemu, ovo je bilo jedno posebno iskustvo i jako mi je drago da sam imala prilike sudjelovati u X-Culture projektu.

Čestitamo budućim ekonomistima i želimo im puno uspjeha u studentskim projektima, kao i u poslovnom svijetu.

Komentari na članak

Vezani članci

Fakultet organizacije i informatike(FOI)

Pilot-projekt „e-Škole“

FOI – partner na projektu stvaranja digitalno zrelih škola

Fakultet organizacije i informatike jedina je visokoškolska institucija koja je partner na projektu, a odabran je javnim pozivom kao obrazovna institucija s ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja.

Mrežna stranica Noyrem

Mrežna platforma Noyrem

Uz novu mrežnu stranicu riječkog studenta brzo dođite do svih događaja u svojem gradu

Mrežna stranica Noyrem pomaže vam pronaći informacije o događajima u određenom gradu, a postoji i mogućnost stvaranja svojih događaja kako bi korisnici brže došli do njih.

Uspjeh

Poslovne priče

Inovatori i kreativci gosti su tribine o (ne)uspjehu koju organizira Zaklada Sveučilišta u Rijeci

S kojim su se izazovima susreli na putu od Zavoda za zapošljavanje do upravljanja uspješnim brendom, jesu li im pritom pomogli razni mehanizmi potpora te koliko su u svemu važne inovacije, nova promišljanja i ideje posjetiteljima će otkriti Alenka Tvrtković, Ana Kovačević i Marin Trošelj.

Bruna Brkić

Virtualni ženski poduzetnički centar

Iz školskih i studentskih klupa uspješno krenuli u poduzetništvo

Donosimo poslovne priče hrvatskih poduzetnika mlađih od trideset godina koji su uspješno pokrenuli vlastite tvrtke.

Projekt "Znanjem do zvijezde"

Društveno djelovanje

KA-MATRIX i Veleučilište u Karlovcu uvode novu metodologiju u akademsko obrazovanje

Projekt „Znanjem do Zvijezde” doprinijet će uspostavi održivog partnerstva primjenom edukativnog programa društveno korisnog učenja u svrhu jačanja društvene odgovornosti predstavnika organizacija civilnog društva, studenta i profesora Veleučilišta u Karlovcu.