LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Karlovački SC

Schrödingerova salveta: Salveta se naplaćuje, ali se ne naplaćuje

Koliko nam je poznato, nijedan studentski centar u Hrvatskoj nema predviđenu cijenu za salvete niti je igdje propisano koliko se salveta smije uzeti prilikom uzimanja obroka u studentskim restoranima.

Koliko nam je poznato, nijedan studentski centar u Hrvatskoj nema predviđenu cijenu za salvete niti je igdje propisano koliko se salveta smije uzeti prilikom uzimanja obroka u studentskim restoranima.

Prije desetak dana restoran Tempo u sklopu karlovačkoga Studentskog centra postavio je pokraj blagajne natpis na kojem stoji da uz predviđeni menu za ručak studenti imaju pravo uzeti samo dvije salvete – jer se ostatak salveta naplaćuje.

Fotografiju spomenutog natpisa poslao nam je čitatelj, stoga smo odlučili kontaktirati restoran kako bi nam pojasnili slučaj.

Naime, koliko nam je poznato, nijedan studentski centar u Hrvatskoj nema predviđenu cijenu za salvete niti je igdje propisano koliko se salveta smije uzeti prilikom uzimanja obroka u studentskim restoranima.

Na naš je upit veoma brzo odgovorio gospodin Zlatko Petrić iz navedenog restorana. Kaže da su u restoranu odlučili uvesti obavijest koja je čisto edukativne snage te da restoran nije obavezan savjetovati se sa studentskim centrom o kućnom redu restorana. S druge strane, unatoč tome što na natpisu stoji da se dodatne salvete naplaćuju, gospodin Petrić je istaknuo: – Nijedna salveta nikad nije naplaćena jer ne možemo naplatiti ništa van sistema, odnosno fiskalizacije koje je Ministarstvo nametnulo i koje nam je instalirano.

Također, Gospodin Petrić je rekao da nitko ne broji uzete salvete: ako netko uzme i tri salvete – neće biti problema. Međutim, kaže i: – Ako uzme 10, onda je to zasigurno van potreba jednog ručka.

Druga stvar u ovoj priči jest nepažnja studenata koji uzimaju nepotrebni broj salveta. Iako se ovo čini kao minorni problem, to je svakako jedna od stavki na koju bi studenti trebali obratiti pozornost. Ako pretpostavimo da, primjerice, jedan paket salveta koji sadrži 30 komada košta otprilike između 4 i 7 kuna i ako student nepažnjom izvuče četiri salvete, to bi značilo da će se jedan paket salveta potrošiti nakon svakog sedmog ili osmog studenta.

To svakako izaziva visoke troškove studentskim centrima koji bi novce mogli usmjeriti i na druge stvari poput nadopunjavanja ponude dostupnih artikala.

Pouka je jasna: studenti bi trebali paziti koliko salveta uzimaju, a studentski bi restorani trebali uvesti drugi način osvještavanja studenata koji ne podrazumijeva plasiranje netočnih informacija i prazne „prijetnje“.

FOTO: A.A.