Motivacijski razgovori uoči Rektorove nagrade

"Savjetujem svima kojima nedostaje taj neki čimbenik samopouzdanja i vjere u svoj rad da se prijave"

Naslovna

Ususret prijavi na natječaj za ovogodišnje Rektorove nagrade, razgovarali smo s prošlogodišnjim dobitnikom Markom Petrićem. Saznajte što ga je inspiriralo i motiviralo u izradi rada i ostvarivanju ideje te na koji način mijenja naše društvo.

Uoči natječaja za dodjelu Rektorove nagrade odlučili smo razgovarati s prošlogodišnjim dobitnikom Markom Petrićem, studentom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čija je tema rada bila Transformacija muške narodne nošnje s područja Dinare u kolekciju modne odjeće sportskog karaktera. Nadamo se da će vas ovaj razgovor potaknuti da napredujete, da se na kraju krajeva riješite nedoumica i prijavite se na natječaj za Rektorovu nagradu, te tako dobijete još jednu od potvrda za svoj trud, rad i doprinos zajednici.

Što ste istraživali u dizajnu i otkud Vam interes za kombinaciju nošnje i sportske odjeće?

Kolekcijom Objekt u Objektu propitivao sam funkcionalnu, estetsku, društvenu i komunikacijsku ulogu nošnje. Rekao bih da se upravo taj antimodni karakter nošnje očituje u stilskoj bezvremenosti i stabilnosti izgleda odjevnih predmeta danas. Dijelovi narodne nošnje oblikovani su pod utjecajem podneblja, klime i povijesnih događaja te potrebom za funkcionalnošću. Upravo je funkcionalnost glavna poveznica s područjem dizajna i oblikovanjem odjeće sportskog karaktera, čija je zadaća također biti krajnje funkcionalnom. Imperativ funkcionalnosti prvi je element kojime započinjem rad na vlastitoj kolekciji. Drugi element na kojem radim unutar kolekcije Objekt u Objektu bit će fenomen pokušaja mijenjanja antimodno stabilnog karaktera narodne nošnje u stilski promjenjivi karakter modne odjeće, namijenjene kreativnom individualcu.

Objekt u Objektu, FOTO: Marko Petrić
 
Zašto nam je to korisno?

Iako danas za narodnu nošnju možemo reći da je izgubila svoju prvotnu funkcionalnu, estetsku, društvenu i komunikacijsku ulogu, ona unutar područja modnog dizajna svojim antimodnim predznakom predstavlja kreativni izazov za stvaranje novog modnog stila. Ona je bez granica, nomadska, ali i globalizirana, pri čemu lokalna obilježja postaju globalnim predloškom za odijevanje, a samim time i kreativnim predloškom za masovnu industrijsku proizvodnju.

Koji vam je dio u istraživanju, odnosno u pisanju rada bio najteži?

Iskreno? Numeriranje stranica!

Koji su vam planovi za budućnost?

Moji su planovi, kao i područje kojim se bavim – nomadski i balkanski. Evo baš sam se nedavno preselio u Rijeku i, iskreno, više se nikad ne bih vratio u Zagreb. Trenutno se nalazim u Beogradu gdje radim u dizajn-centru MIKSER HOUSE, te paralelno na dizajniranju novih proizvoda za dvije tvornice u Srbiji. Nažalost, u Hrvatskoj nikad nisam dobio priliku ni povjerenje (bez obzira na sva postignuća, nagrade i sposobnost), tako da ne vidim nikakvu poslovnu  perspektivu koja bi me zadovoljila. No, mogu reći da je Rijeka posljednja prilika Hrvatskoj.

Objekt u Objektu, FOTO: Marko Petrić

Zašto je važno prijaviti se na natječaj za Rektorovu nagradu?

Kad sam bio na dodjeli nagrade, rektor je u svom govoru napomenuo da Rektorova nagrada označava službeni ulazak u akademski svijet. No, za mene je osobno bila prilika da sam sebi potvrdim svoje znanje i stečene kvalitete nakon tolikih godina školovanja. Savjetujem svima kojima nedostaje taj neki čimbenik samopouzdanja i vjere u svoj rad da se prijave. Stvarno vrijedi!

Više o prijavama za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te o rokovima za predaju radova možete saznati na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

KOZa 2016

Kvizovi općeg znanja

Pripremite se za novu sezonu KOZe

Kviz će voditi neuništivi „stand-up ninja” Goran Vugrinec Goc, koji se s godišnjeg vraća pun elana, energije i dobrih šala.

MARTINA I MIRNA

Intervju: Sestre Marić

Studenti fotografiraju: Što se sve krije iza njihovih objektiva?

„Obje imamo širok spektar motiva i različitih vrsta fotki i zapravo se ne mogu odlučiti za onaj najdraži. Mislim da se još uvijek tražim i da ono najdraže još nisam uspjela postići”.

ESN Split, regrutacija

Regrutacija članova

ESN Split želi da postaneš njegovim dijelom

Ako uz studiranje želiš raditi i na vlastitom profesionalnom i socijalnom razvoju, upoznavati ljude iz različitih zemalja koji će ti postati obitelj, upoznavati njihove kulture i tradiciju, naučiti ponešto o mobilnosti i prilikama koje ti se pružaju – ESN je mjesto za tebe.

Naslovna

Odjevni predmeti za svačiji ukus

FOTO: Modne kombinacije za početak nove akademske godine

Započnite novu akademsku godinu udobnim i praktičnim modnim kombinacijama.

Farah Džanković

Intervju s Farah Džanković

Mukotrpan put do studija u inozemstvu – isplati se!

Dvadesetogodišnja studentica medicine iz Sarajeva predstavila nam je svoj put do studija u Grazu. Prenosimo vam njena iskustva.