Motivacijski razgovori uoči Rektorove nagrade

"Savjetujem svima kojima nedostaje taj neki čimbenik samopouzdanja i vjere u svoj rad da se prijave"

Naslovna

Ususret prijavi na natječaj za ovogodišnje Rektorove nagrade, razgovarali smo s prošlogodišnjim dobitnikom Markom Petrićem. Saznajte što ga je inspiriralo i motiviralo u izradi rada i ostvarivanju ideje te na koji način mijenja naše društvo.

Uoči natječaja za dodjelu Rektorove nagrade odlučili smo razgovarati s prošlogodišnjim dobitnikom Markom Petrićem, studentom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čija je tema rada bila Transformacija muške narodne nošnje s područja Dinare u kolekciju modne odjeće sportskog karaktera. Nadamo se da će vas ovaj razgovor potaknuti da napredujete, da se na kraju krajeva riješite nedoumica i prijavite se na natječaj za Rektorovu nagradu, te tako dobijete još jednu od potvrda za svoj trud, rad i doprinos zajednici.

Što ste istraživali u dizajnu i otkud Vam interes za kombinaciju nošnje i sportske odjeće?

Kolekcijom Objekt u Objektu propitivao sam funkcionalnu, estetsku, društvenu i komunikacijsku ulogu nošnje. Rekao bih da se upravo taj antimodni karakter nošnje očituje u stilskoj bezvremenosti i stabilnosti izgleda odjevnih predmeta danas. Dijelovi narodne nošnje oblikovani su pod utjecajem podneblja, klime i povijesnih događaja te potrebom za funkcionalnošću. Upravo je funkcionalnost glavna poveznica s područjem dizajna i oblikovanjem odjeće sportskog karaktera, čija je zadaća također biti krajnje funkcionalnom. Imperativ funkcionalnosti prvi je element kojime započinjem rad na vlastitoj kolekciji. Drugi element na kojem radim unutar kolekcije Objekt u Objektu bit će fenomen pokušaja mijenjanja antimodno stabilnog karaktera narodne nošnje u stilski promjenjivi karakter modne odjeće, namijenjene kreativnom individualcu.

Objekt u Objektu, FOTO: Marko Petrić
 
Zašto nam je to korisno?

Iako danas za narodnu nošnju možemo reći da je izgubila svoju prvotnu funkcionalnu, estetsku, društvenu i komunikacijsku ulogu, ona unutar područja modnog dizajna svojim antimodnim predznakom predstavlja kreativni izazov za stvaranje novog modnog stila. Ona je bez granica, nomadska, ali i globalizirana, pri čemu lokalna obilježja postaju globalnim predloškom za odijevanje, a samim time i kreativnim predloškom za masovnu industrijsku proizvodnju.

Koji vam je dio u istraživanju, odnosno u pisanju rada bio najteži?

Iskreno? Numeriranje stranica!

Koji su vam planovi za budućnost?

Moji su planovi, kao i područje kojim se bavim – nomadski i balkanski. Evo baš sam se nedavno preselio u Rijeku i, iskreno, više se nikad ne bih vratio u Zagreb. Trenutno se nalazim u Beogradu gdje radim u dizajn-centru MIKSER HOUSE, te paralelno na dizajniranju novih proizvoda za dvije tvornice u Srbiji. Nažalost, u Hrvatskoj nikad nisam dobio priliku ni povjerenje (bez obzira na sva postignuća, nagrade i sposobnost), tako da ne vidim nikakvu poslovnu  perspektivu koja bi me zadovoljila. No, mogu reći da je Rijeka posljednja prilika Hrvatskoj.

Objekt u Objektu, FOTO: Marko Petrić

Zašto je važno prijaviti se na natječaj za Rektorovu nagradu?

Kad sam bio na dodjeli nagrade, rektor je u svom govoru napomenuo da Rektorova nagrada označava službeni ulazak u akademski svijet. No, za mene je osobno bila prilika da sam sebi potvrdim svoje znanje i stečene kvalitete nakon tolikih godina školovanja. Savjetujem svima kojima nedostaje taj neki čimbenik samopouzdanja i vjere u svoj rad da se prijave. Stvarno vrijedi!

Više o prijavama za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te o rokovima za predaju radova možete saznati na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Savski nasip

Stanovi u državnom vlasništvu

Ukoliko tražite stan za najam u Zagrebu, provjerite ovaj natječaj!

Objavljen je natječaj za najam stanova u državnom vlasništvu po povoljnoj početnoj cijeni od svega 15 kuna po kvadratu.

Promocija studenata

Natječaj za stipendije

Europska komisija nudi priliku za studij u Firenci

Cilj je diplomskog studija europskog planiranja i menadžmenta pružiti studentima vještine koje mogu iskoristiti u polju europske suradnje. Stipendija iznosi 3600 eura, a rok za prijave istječe 30. lipnja 2016.

Tourism Fun&Run

Spajanje sporta s turizmom

U tijeku prijave za „Tourism fun&run”, besplatan studentski obrazovno-rekreativni projekt

USTEF spaja sport i turizam omogućujući aktivan odmor koji uključuje mnoštvo sportskog sadržaja i stjecanja novih znanja projektom koji će se održati u subotu, 19. svibnja, od 10 sati.

erwrwe

Suradnja Sveučilišta Sjever i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Dekan PBF-a objasnio je što znači uvođenje novih programa za zagrebačke i koprivničke studente

Istražili smo što znači uvođenje preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever za studente Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ali i za buduće studente spomenutog smjera u Koprivnici.

Plakat malonogometog turnira HAZ

Fakultet prometnih znanosti

18. malonogometni turnir HAZ

Udruga studenata Fakulteta prometnih znanosti organizira osamnaesti malonogometni turnir HAZ. Na turniru se mogu natjecati ekipe svih fakulteta zagrebačkog sveučilišta.