Rezultati najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji

Samo jedna četvrtina studenata otplatit će studentske kredite

foto

Sinonim za obrazovanje u Velikoj Britaniji često su studentski zajmovi koje tamošnji studenti dobivaju kako bi pokrili sve studentske troškove. Najnovija istraživanja pokazuju kako postojeći sustav zajmova nije održiv, a zbog promjena koje su uslijedile nakon reforme 2012. godine očekuje se da čak 3/4 studenata nikada neće otplatiti svoje dugove do kraja.

Podaci najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji više su nego zanimljivi. Naime, tvrdi se kako će većina diplomanata u toj zemlji studentske kredite otplaćivati još u svojim pedesetima, a da tri četvrtine nikada neće otplatiti svoj dug.

Institut za financijske studije u nedavnom je istraživanju zaključio kako će do predviđenih posljedica doći ponajviše zbog reforme iz 2012. godine kada je došlo do promjene u školarinama siromašnijih studenata. 

Tada je predviđeno da je minimalna zarada diplomanata veća za čak 1.500 funti od one realne. Propust u računanju zajmova koje takvi studenti mogu dobiti dovodi do nemogućnosti  njihova vraćanja. 

Nadalje, kamate na studentske zajmove vrlo su visoke, i do 3 posto iznad inflacije. Promjene u sustavu smanjile su kratkoročno zaduživanje države za gotovo 6 milijardi funti, a financiranje poslijediplomskog obrazovanja dodaje manje od 1 milijardu funti godišnje za javnu potrošnju, navodi se u izvješću. Mnogi krive Brexit za navedeno stanje. 

― Nedavne promjene politike povećale su sveučilišno financiranje i smanjile dugoročne državne izdatke za visoko obrazovanje dok su znatno povećale plaćanja diplomiranih studenata, posebno onih s visokim primanjima ― izjavio je Jack Britton, autor izvješća.

Naime, sveučilišna sredstva povećana su za oko 25 posto po studentu od 2011. godine, koje uglavnom financiraju bogatiji diplomanti, a institucije sada dobivaju prosječno 28.000 £ po studentu.

― Kamatne stope na studentske kredite dosegnule su 6,1 posto u ožujku 2017, a vrlo su visoke u usporedbi s trenutnim tržišnim stopama. Zajedno s visokom razinom duga, to povećava prosječni dug na diplomanta za 5.800 funti. Otplata uz najniže, ali i najviše zarade, možda će biti uz ​​plaćanje do 40.000 funti kamata ― rekla je studentica Chris Belfield.

― Sveučilišta su nesumnjivo bolja od postojećeg sustava nego što su bila prije reformi 2012. Međutim, njihovi su se poticaji pomaknuli prema pružanju usluga nižih troškova ― izjavila je IFS-ova Laura van der Erve.

Komentari na članak

Vezani članci

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu

Otvoren natječaj za stipendije NZPUSS-a

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu raspisala natječaj za dodjelu stipendija

Raspisan je natječaj za dodjelu 438 stipendija u akademskoj godini 2014./15., koje dodjeljuje Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS), i to u šest kategorija.

FPZG

Studenti u šoku

Studenti FPZG-a najavili prosvjed zbog kolokvija zakazanog na Uskrsni ponedjeljak

Dok će jedni uživati u uskrsnim delicijama, drugi će morati učiti za kolokvij na Fakultetu političkih znanosti.

Adidas reklama

Sport i reklame

Sport je danas podređen svijetu reklama

McDonald's navijači žele bržu igru i traže ono što su dobivali i u fast-foodovima – veliku brzinu i količinu igre koja odgovara svijetu McDonald's-a (kupnja na drive-trough prozorčićima i jedenje u hodu ili vožnji).

Jeremy

Novi projekt ekipe Top Geara

Clarkson, Hammond i May potpisali ugovor s Amazonom

Obožavatelji diljem svijeta moći će nastaviti pratiti njihove vratolomije, no za taj će užitak morati izdvojiti 99 dolara godišnje.

The Secret of England's Greatness

Komentar novinarke

Kakve bi knjige studenti trebali čitati

Plemenit pokušaj uglednih britanskih novina da upozna javnost s malim književnostima na dublji se pogled otkriva kao moderni imperijalizam.