Studenti za studente Splita

S4S – djela, a ne riječi

 Lorenzzo Sagittarius S4S

Iako je S4S u svojim počecima nailazio na skeptične komentare i etiketiran je kao „još jedna tvorevina sektaša i nadobudnih buntovnika", kroz godine djelovanja pokazao je kvalitetu, ustrajnost, svestranost i sposobnost svojih članova.

Udruga Studenti za studente, ili S4S, osnovana je u Splitu 2008. godine, a s vremenom se profilirala u jednu od najaktivnijih i najprepoznatljivijih udruga u gradu. Pod krilaticom „djela, a ne riječi", udruga želi animirati prosječnog studenta na samoosvješćivanje, odnosno rad na sebi kojeg postiže upoznavajući se sa različitim aspektima djelovanja van obrazovanog sustava na matičnom fakultetu. Konstantno se pokušava izvući ono najbolje iz pojedinca, vjerujući kako svi studenti u sebi nose odlike potrebne za formiranje osobe koja vrhunski obavlja zadane poslove te koja je sposobna svoja znanja prenijeti drugima. Dakle, potiče se proaktivno djelovanje i međusobna interakcija te se motivira mlade željne napretka i novih iskustava. Iako je S4S u svojim počecima nailazio na skeptične komentare i etiketiran je kao „još jedna tvorevina sektaša i nadobudnih buntovnika", kroz godine djelovanja pokazao je kvalitetu, ustrajnost, svestranost i sposobnost svojih članova, a najveće javno priznanje dogodilo se na proslavi Dana Sveučilišta, kada je udruzi uručena rektorova nagrada za posebna postignuća, odnosno volonterski i humanitarni rad.

 
Dodjela Rektorove nagrade
 

Organizacijska shema sastoji se od izvršnog odbora, aktivnih članova, pasivnih članova te počasnih članova. Izvršni odbor donosi bitne odluke o radu i djelovanju udruge, osmišljava buduće projekte te organizira razna društvena događanja. Trenutno ga čine: predsjednik Ivan Bačelić-Grgić, potpredsjednica Bernarda Privšek, tajnica Blanka Bareza, voditeljica tima S4S Radio Ana Babić, voditeljica tima Marketing Ružica Šamanović, voditeljica tima S4S Portal Valentina Perišić, te voditelj humanitarnog tima Mislav Lovrić. Aktivni članovi su u udruzi minimalno 3 mjeseca, tijekom kojih su se iskazali u odabranim poljima djelovanja te imaju pravo glasovanja na sastancima. S druge strane, pasivni članovi su najčešće novopridošlice u udrugu ili stariji članovi koji manje sudjeluju u radu udruge. Počasne članove čine bivši članovi mahom izvršnog odbora udruge koji su svojim djelovanjem ostavili dubok trag: Mario Malčak, Petar Bogdan, Marko Jurković, Filip Donadić, Romana Caktaš, Milka Omrčen, Danijela Spahija i Joško Franić.

Svestranost udruge očituje se i u nizu uspješnih projekata. U nastavku donosimo izvadak iz službenog dopisa udruge sa popisom realiziranih manifestacija održanih u akademskoj godini 2012/2013:

- U prosincu smo, osim dobrovoljnog darivanja krvi u studentskom domu „Hostel“, organizirali humanitarnu akciju „Igračka jedna osmijeha vrijedna“, koja je trajala tjedan dana na svim većim splitskim fakultetima – i studenti i profesori donosili su igračke, knjige i DVD-ove koje su potom članovi udruge S4S slagali u pakete i darovali djeci koja su božićne blagdane provodila na Pedijatrijskom odjelu KBC-a Firule, kao i članovima Doma za djecu Maestral, Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači i Centra Samaritanac.

- U siječnju smo organizirali projekt S4S Knjiga žalbi i pohvala, u sklopu kojeg su splitski studenti dva tjedna imali priliku u Knjige upisati sve svoje žalbe i pohvale na račun matičnih fakulteta, a sve napisano iznijelo se na S4S večeri u Sveučilišnoj knjižnici pred splitskim dekanima i rektorom koji su komentirali sve napisano i obećali uvažavanje studentskih prijedloga i promjene nabolje. Projekt je bio pohvaljen od strane dekana i rektora, ali i iznimno medijski popraćen.

- Ožujak smo posvetili kulturi, tako da smo organizirali tri filmske večeri u učionici doma „Hostel“, a održani su i fotografski i literarni natječaj za sve zainteresirane studente. Osim toga, u jednom splitskom klubu organizirali smo Retro plesnjak koji je oduševio sve prisutne.

- U travnju smo u Info zoni i domu „Hostel“ održali dvije edukativno-zabavne S4S Sexy večeri, na kojima smo održali predavanja o spolno prenosivim bolestima i o zanimljivostima o seksu, a sve uz stand-up komediju i nagradne igre. Pokrenuli smo i online anketu o seksualnim navikama splitskih studenata koju je ispunilo njih gotovo tisuću, a čiji su rezultati predstavljeni na jednoj od S4S večeri.

- Svibanj smo posvetili (ne)zaposlenosti organiziravši tri zanimljiva događanja; u Sveučilišnoj knjižnici održano je predavanje mladih poduzetnika, kao i predstavljanje HZZ-a, Student servisa i Mali sajam studentskih poslova, dok je u Info zoni organizirana tribina o stručnom osposobljavanju.

- U lipnju smo, u suradnji s UNICEF-om, organizirali humanitarni kartaški turnir na FESB-u za potrebe projekta „Prve tri su najvažnije“. Osim toga, sudjelovali smo u organizaciji koncerta „Rock do daske“ održanog na Starom placu.

Kartaški turnir
 


- Osim navedenih akcija, tijekom cijele akademske godine poticali smo sve studente na volontiranje, posebno putem članaka i intervjua na S4S Portalu i u emisiji S4S radio, ali i vlastitim primjerom – u studenom smo tako volontirali u Domu Maestral, COO Juraj Bonači i Udruzi gluhih i nagluhih, a u siječnju smo sudjelovali i u O'LaLa akciji kuhanja za beskućnike.

Treba napomenuti da je udruga tijekom cijele akademske godine darivala studente putem svog portala i Facebook stranice, i to ulaznicama za kazališne predstave, kino projekcije, izložbe i koncerte, besplatnim tečajevima poput onog kreativnog pisanja, kao i poklon bonovima raznih restorana, kafića i trgovina, nastojeći tako studentima priuštiti stvari koje su im zbog financijske situacije često nedostupne.

I u novu akademsku godinu udruga je ušla u radnom tempu: jedan od najbitnijih projekata, S4S Portal, očekuje veliki vizualni redizajn, a na dnevnoj bazi donosi vijesti iz sveučilišnog života, najave događanja te zanimljive članke raznovrsne tematike. Također, S4S Radio emitira se svakog petka u 18 sati na valovima Radio Sunca i donosi zanimljive goste, mahom vrijedne i uspješne studente. Humanitarni tim nastavlja sa akcijama darivanja djece, kuhanjem za beskućnike te druženjem sa štićenicima COO Juraj Bonači.

Udruga trenutno broji tridesetak članova, među kojima je i autor ovih redaka. Svaki član za svoje uloženo vrijeme i trud zauzvrat dobija mnogo – poticajno okruženje, fantastične i talentirane ljude te nezamjenjivi osjećaj postignuća nakon uspješno odrađenog projekta.

Na kraju, predsjednik udruge Studenti za studente Split Ivan Bačelić Grgić poručuje svim studentima: "Ako želite konstruktivno i kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, dobrodošli ste u S4S: dobit ćete praktična znanja iz brojnih područja, mogućnost intenzivnog druženja i timskog rada, poticaj za realizaciju vlastitih ideja i nastojanja, razvit ćete komunikacijske i pregovaračke vještine, okušati se u volontiranju te steći znanja koja će vam koristiti pri zapošljavanju. I naravno, upoznat ćete mnogo krasnih osoba i zasnovati čvrsta prijateljstva."

Komentari na članak

Vezani članci

Bruno Bušić

Studentski dom „Bruno Bušić”

FOTO: Poznato kako će izgledati splitski dom čija je obnova „teška” 32 milijuna kuna

U splitski studentski dom uložit će se sredstva iz EU fondova u vrijednosti većoj od 32 milijuna kuna, što će znatno doprinijeti studentskom standardu grada Splita.

Donacija informatičke opreme

„1000 kompjutera za Vukovar“

Studenti Geodetskog fakulteta donirali informatičku opremu

Studenti Geodetskog fakulteta organizirali su humanitarnu akciju za pomoć osobama s invaliditetom, udrugama osoba s invaliditetom i ostalim socijalno ugroženim i potrebitim osobama.

Cvjetni trg II

Natjecanje na 30 svjetskih lokacija

„Government Jam”: I studenti će prodrmati javni sektor

Zagreb Government Jam okupit će (do) 50 sudionika različitog profila – od zainteresiranih građana, udruga, političara, zaposlenika u svima segmentima javne uprave, do neprofitnih organizacija, dizajnera i studenata koji će timski razviti nove usluge inspirirane zajedničkom temom.

Atletska staza i štoperica

Pozivaju se svi zainteresirani studenti

Splićani i Riječani otvorili prijave za sveučilišna natjecanja

Splitski studenti mogu se prijaviti na sveučilišno natjecanje u košarci i futsalu, dok Riječani organiziraju natjecanja u košarci, cageballu i kros trčanju.

Izvor: Civilizacija ljubavi

Intervju s Domagojem Borščakom

„Nismo ni svjesni koliko je malo potrebno da nekome uljepšamo život“

Želite pomagati ljudima, učiniti nešto dobro, a ne znate kako? Donosimo vam prekrasnu priču o tome kako na jednostavan način možete nekome uljepšati život i vratiti osmijeh na lice!