LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stvaranje proizvoda

S tri eksperimenta tim Granny ostvario najbolji rezultat Lean Startup Drilla

Uspješno je održan još jedan Lean Startup Drill. Otkrivamo na koji je način tim Granny, pod vodstvom srednjoškolca, ostvario najbolji rezultat.

Uspješno je održan još jedan Lean Startup Drill. Otkrivamo na koji je način tim Granny, pod vodstvom srednjoškolca, ostvario najbolji rezultat.

Održan je drugi Lean Startup Drill Zagreb u prostorima Core HUB-a. Radi se o dvadesetčetverosatnom događaju na kojem sudionici imaju priliku naučiti Lean Startup pristup radeći na stvarnim projektima pod vodstvom mentora. Unutar jednog cijelog dana sedam je timova vježbalo kako stvoriti proizvod koji korisnik želi izlaganjem svoje ideje tržištu i izlaskom iz comfort zone u kontaktu sa stvarnim korisnicima.

Događaj je otvorio jedan od osnivača uspješnog startupa Lega Trek Aleksandar Gvozden. Sudionicima je predstavio na koji su način oni koristili Lean Startup pristup u razvoju svojeg startupa i koje su lekcije pri tome naučili. Drugi keynote bio je Marko Pačar iz Fenix agencije koji je sudionicima održao zanimljivo predavanje na temu MVM-a (Minimum Viable Marketing).

Sudionici su pitchali deset ideja, formuliranih u obliku problema, nakon kojih su odabrali sedam najboljih i oko njih formirali timove. Rješenja problema  razrađivali su koristeći Lean Startup Drill Board, jedinstveni alat koji im je omogućio strukturirani pristup definiranju problema, korisničkog segmenta i izradu eksperimenata s korisnicima. Sva učenja nastala iz eksperimenata slagala su kockice do krajnjeg rješenja.

Foto: Lean Startup Drill

U definiranju problema, korisničkog segmenta, razradi eksperimenata timovima pomagali su iskusni mentori. Iz različitih industrija stigli su: Luka Vida, projektni menadžer iz 5 Minuta; Hermes Arriaga, jedan od osnivača i CEO Impact HUB-a Zagreb; Jadrana Ćurković CMO iz Core Incubatora; Aleksandar Gvozden iz Legal Treka te Filip Stipančić iz Lean Startup Drilla i Miro Hegedić iz Lean Startup Croatia.Tijekom događaja pomagali su strukturirati njihova razmišljanja i pretpostavke te su ih motivirali da izađu iz zgrade i pronađu svoje korisnike.

Tim s najboljim ostvarenim rezultatom je Granny. Uspješno ga je vodio Marko Miroslav Bača, učenik srednje škole s ambicijama u osnivanju svojeg vlastitog startupa. Njegov je tim uspješno komunicirao s kupcima, proveo tri eksperimenta te je pivotirao dva puta u segmentu problema. Komunikacija s korisnicima omogućila im je najveću količinu validiranog učenja koje ih je pak dovelo do rješenja. 

Svi su timovi s korisničkim eksperimentima započeli već istu večer, prateći upute mentora, a u 24 sata razgovarali su s više od 80 korisnika. Neki od timova nastavljaju raditi u istom sastavu na projektima koji su nastali na Lean Startup Drillu, a ostali će započeti raditi na svojim vlastitim projektima koristeći se znanjima stečenima na ovom događaju.

Organizator događaja je inicijativa Lean Startup Croatia koja djeluje od 2013. godine i okuplja više od 1000 sudionika na formalnim i neformalnim okupljanjima te educira i promiče Lean Startup metodologiju. Uz nju stoji Lean Startup Drill, međunarodna edukacijska platforma za Lean Startup treninge. Glavni su partneri događanja i ovaj put bili CoreHUB Zagreb i Core inkubator, koji su osigurali prostor i infrastrukturu te dali podršku u procesu mentoriranja i žiriranja.

FOTO: LEAN STARTUP DRILL