LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Rijeka Open 2014: Riječka debatna unija ugošćuje stotinjak debatanata iz Europe

Studentska udruga Riječka debatna unija ugostit će stotinjak debatanata, sudaca i volontera iz cijele Europe na međunarodnom debatnom turniru RiOpen 2014.

Studentska udruga Riječka debatna unija ugostit će stotinjak debatanata, sudaca i volontera iz cijele Europe na međunarodnom debatnom turniru RiOpen 2014.

Studenti iz cijelog svijeta raspravljat će u Rijeci od 9. do 12. kolovoza.

To bi možda zvučalo zabrinjavajuće da se ne radi o debati – argumentiranoj raspravi o zadanoj temi. 

Studentska udruga Riječka debatna unija ugostit će stotinjak debatanata, sudaca i volontera iz cijele Europe na međunarodnom debatnom turniru RiOpen 2014.

Debatanti i suci stižu iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Švedske, Finske...

Debata je popularna na sveučilištima diljem svijeta jer razvija kritičko mišljenje i javni nastup, a moguće je uključiti se u nju već u osnovnoj školi. Natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce održavaju se na županijskoj i državnoj razini uz povremene turnire, a u studentskoj debati konkurencija je puno veća. Samo tjedan dana nakon turnira u Rijeci, u Zagrebu će se održati Europsko sveučilišno debatno prvenstvo.

Time se Rijeka, uz Zagreb i Split, svrstava u tri hrvatska grada koji će ovo ljeto ugostiti debatante. Sudionici turnira neće samo debatirati. Osim druženja kakvog ovakva okupljanja pružaju, imaju organizirano i razgledavanje Rijeke i izlet u Opatiju.

Glavne organizatorice ovog turnira, Dora Karmelić i Nana Spadoni, na organizaciju su se odlučile kada su na prošlogodišnjem Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu Riječanke bile jedine predstavnice Hrvatske, što je uputilo na to da je Riječka debatna unija konkurentna na međunarodnoj debatnoj sceni.

„Kada je Zagreb službeno dobio domaćinstvo Europskog sveučilišnog debatnog prvenstva zaključile smo da bi bio pametan potez organizirati turnir neposredno prije toga u Rijeci kako bi debatanti  imali priliku ne samo debatirati, već i upoznati neke druge, jednako zanimljive i lijepe dijelove Hrvatske“, govori Nana Spadoni.

Dora Karmelić i Nana Spadoni na presici
 
Dora Karmelić i Nana Spadoni na presici, FOTO: Rijeka Open
 
 

U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima od kojih svatko drži govor sedam minuta. Tezu debate saznaju 15 minuta prije početka kada saznaju i poziciju u debati. Presudu donose suci, jedan glavni i ostali pomoćni koji pokušavaju što bolje obrazložiti svoje presude kako bi dobili priliku i suditi finale i polufinale. Glavni suci dolaze iz Hrvatske, Srbije i Slovenije te su među nekolicinom najuspješnijih europskih i svjetskih debatanata, kao i pobjednici i najbolji govornici nekih od najkompetitivnijih debatnih turnira u svijetu.

Debatanti će se natjecati u pet rundi turnira, polufinalu i finalu, a u utorak, 12. kolovoza u 10 sati će se na Trsatskoj gradini održati finalna debata i svečano zatvaranje turnira. Svi zainteresirani pozvani su na debatu najboljih timova na turniru, a nakon toga je pitanje hoće li isti timovi pokazati svoje sposobnosti i na prvenstvu u Zagrebu.

Turnir se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a prigodne nagrade za najbolje sudionike poklon su TZ Grada Rijeke i akademskog kipara Zvonka Kamenara. Sve su debate otvorene za javnost, a ako niste u mogućnosti doći, debate će biti dostupne i live-streamingom kojeg omogućuje Onetius.

Plakat za debatni turnir
 
Plakat za debatni turnir, FOTO: Rijeka Open
FOTO: RIJEKA OPEN