„Na krilima samostalnosti"

Riječki Studentski zbor pomaže mladima iz sustava alternativne skrbi da hrabro zakorače u samostalan život

Alternativna skrb

Hvalevrijedan projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se s ciljem osnaživanja mladih smještenih u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima koji se pripremaju za početak samostalnog života, a pritom se nerijetko susreću s nizom poteškoća, izazova i nepoznanica.

Početak samostalnog života za sve mlade ljude može predstavljati svojevrsnu nepoznanicu koja nerijetko sa sobom nosi mnoštvo izazova i prilagođavanja na dinamiku svakodnevnog života punog obveza i odgovornosti. Posebice je to stresno i izazovno razdoblje za mlade iz sustava alternativne skrbi koji utjelovljuju osobito ranjivu društvenu skupinu kojoj je u trenucima tako velikih životnih prekretnica, možda više nego ikad, potrebna pomoć, podrška i razumijevanje okoline.

A da itekako zna osluhnuti potrebe i zahtjeve mladih koji se nalaze u postupku izlaska iz sustava alternativne skrbi pokazao je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci koji je pokrenuo jedinstveni projekt pod nazivom Na krilima samostalnosti kako bi im se ciklusom radionica pokušao olakšati proces ulaska u samostalan život. 

Ovaj hvalevrijedan projekt riječkog Studentskog zbora provodi se s ciljem osnaživanja mladih koji su na pragu izlaska iz sustava alternativnih oblika skrbi i smještaja, a priliku da sudjeluje u nizu edukativnih radionica prva će dobiti grupa srednjoškolaca u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor iz Selca. Ključni ciljevi projekta fokusirat će se na razvijanje praktičnih vještina u području stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja i financija, a najavljeni se program planira provesti mnoštvom korisnih radionica koje su osmislili i koje će voditi Ines Šoštarić te Kruno Topolski. 

FOTO: Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Ovim će projektom Studentski zbor direktno pomoći mladima koji su trenutno smješteni u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima, a glavni motiv i povod za njegovo pokretanje krije se u rezultatima istraživanja koja navode da mladi koji se pripremaju za izlazak iz skrbi, kao i oni koji već neko vrijeme žive samostalno ukazuju na mnoštvo problema s kojima se susreću, a na koje nisu pripremljeni.

Dok se uobičajen proces odrastanja mlade osobe događa postepeno uz podršku obitelji, specifičnost mladih koji izlaze iz alternativne skrbi jest u tome da se njihovo odrastanje događa naglo, nejednako, pod pritiskom i puno ranije od njihovih vršnjaka, što često rezultira mnogobrojnim poteškoćama i nedoumicama. Upravo zbog toga što se ovim projektom želi naglasiti i osvijestiti potreba za podrškom i pomoći koje su ovim mladim ljudima prijeko potrebne kako bi lakše kročili u samostalan život te se uspješno uhvatili u koštac sa svakodnevnim životnim izazovima, važnost njegova provođenja doista se može smatrati, ne samo nužnom, već i inspirativnom za sve pripadnike lokalne zajednice.   

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/photos/head-brain-thoughts-human-body-1965678/

Popularizacija neuroznanosti

18. Tjedan mozga nudi bogate sadržaje u brojnim hrvatskim gradovima

Tjedan mozga u Hrvatskoj se provodi 18. put, a programi će se odvijati u brojnim gradovima od 11. do 17. ožujka. Glavne su teme projekta učenje i pamćenje.

Rota Jovem organizira radni kamp u Portugalu

Međunarodna aktivnost

Rota Jovem organizira radni kamp za mlade u Portugalu

Prijavite se za sudjelovanje na radnom kampu za mlade u Portugalu. Upoznajte nove ljude, steknite nova znanja i vještine te živite poput lokalca. Smještaj i hrana su osigurani, a prijave traju do 31. svibnja 2018.

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata

Degustacije, radionice i eksperimenti razbili svakodnevicu Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Posljednji susret H. Nadzemlja

Tribina

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja okončali sezonu temom „Blud i oko njega trud”

Kroz svoje je predavanje predavač posljednje ovosezonske tribine za mlade obrazložio zašto mladi padaju uopće u grijeh bluda.

Razgovor za posao

Ambidekster klub

Na edukativnoj radionici naučite kako se kratko, ali efektno predstaviti poslodavcima

Radionica je namijenjena mladima koji su nezaposleni, pri kraju studija ili srednje škole, a motivirani su educirati se o temama traženja posla, predstavljanja poslodavcima, pisanja životopisa i zamolbi te razvoja komunikacijskih vještina.