„Na krilima samostalnosti"

Riječki Studentski zbor pomaže mladima iz sustava alternativne skrbi da hrabro zakorače u samostalan život

Alternativna skrb

Hvalevrijedan projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se s ciljem osnaživanja mladih smještenih u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima koji se pripremaju za početak samostalnog života, a pritom se nerijetko susreću s nizom poteškoća, izazova i nepoznanica.

Početak samostalnog života za sve mlade ljude može predstavljati svojevrsnu nepoznanicu koja nerijetko sa sobom nosi mnoštvo izazova i prilagođavanja na dinamiku svakodnevnog života punog obveza i odgovornosti. Posebice je to stresno i izazovno razdoblje za mlade iz sustava alternativne skrbi koji utjelovljuju osobito ranjivu društvenu skupinu kojoj je u trenucima tako velikih životnih prekretnica, možda više nego ikad, potrebna pomoć, podrška i razumijevanje okoline.

A da itekako zna osluhnuti potrebe i zahtjeve mladih koji se nalaze u postupku izlaska iz sustava alternativne skrbi pokazao je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci koji je pokrenuo jedinstveni projekt pod nazivom Na krilima samostalnosti kako bi im se ciklusom radionica pokušao olakšati proces ulaska u samostalan život. 

Ovaj hvalevrijedan projekt riječkog Studentskog zbora provodi se s ciljem osnaživanja mladih koji su na pragu izlaska iz sustava alternativnih oblika skrbi i smještaja, a priliku da sudjeluje u nizu edukativnih radionica prva će dobiti grupa srednjoškolaca u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor iz Selca. Ključni ciljevi projekta fokusirat će se na razvijanje praktičnih vještina u području stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja i financija, a najavljeni se program planira provesti mnoštvom korisnih radionica koje su osmislili i koje će voditi Ines Šoštarić te Kruno Topolski. 

FOTO: Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Ovim će projektom Studentski zbor direktno pomoći mladima koji su trenutno smješteni u dječjim domovima, odgojnim ustanovama i udomiteljskim obiteljima, a glavni motiv i povod za njegovo pokretanje krije se u rezultatima istraživanja koja navode da mladi koji se pripremaju za izlazak iz skrbi, kao i oni koji već neko vrijeme žive samostalno ukazuju na mnoštvo problema s kojima se susreću, a na koje nisu pripremljeni.

Dok se uobičajen proces odrastanja mlade osobe događa postepeno uz podršku obitelji, specifičnost mladih koji izlaze iz alternativne skrbi jest u tome da se njihovo odrastanje događa naglo, nejednako, pod pritiskom i puno ranije od njihovih vršnjaka, što često rezultira mnogobrojnim poteškoćama i nedoumicama. Upravo zbog toga što se ovim projektom želi naglasiti i osvijestiti potreba za podrškom i pomoći koje su ovim mladim ljudima prijeko potrebne kako bi lakše kročili u samostalan život te se uspješno uhvatili u koštac sa svakodnevnim životnim izazovima, važnost njegova provođenja doista se može smatrati, ne samo nužnom, već i inspirativnom za sve pripadnike lokalne zajednice.   

Komentari na članak

Vezani članci

Medicinski fakultet

Što nakon završetka medicinskog fakulteta?

Dan liječničkih karijera otvara perspektivu budućnosti mladih liječnika u RH

U medijima je sve popularnija tema odlazak mladih liječnika iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje gdje ih strani poslodavci zbog visokog znanja i dobrih iskustava s hrvatskim liječnicima dočekuju raširenih ruku. Zato se na ovaj način želi potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi mlade liječnike potaknuli na ostanak u Hrvatskoj i osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za krajnje korisnike.

Volonteri

EU za mlade

Europske snage solidarnosti omogućuju mladima volontiranje, pripravništvo i zaposlenje

Europske snage solidarnosti žele mladim Europljanima pružiti priliku za volontiranje, pripravništvo ili čak zaposlenje u vlastitoj zemlji, a ponekad i u drugoj zemlji Europske unije.

Predstavljanje istraživanja o (ne)odgovornom spolnom ponašanju u Info zoni

Reproduktivno zdravlje mladih grada Splita

Predstavljanje istraživanja o (ne)odgovornom spolnom ponašanju

Provedeno je istraživanje o reproduktivnom zdravlju Splićanki i Splićana. U Info zoni će se u ponedjeljak, 15. veljače predstaviti rezultati.

Ekonomski fakultet III

Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajavu

CEO konferencija za mlade u Zagrebu

Zanima li Vas kako biti uspješan konzultant, kako pretvoriti ideju u biznis? Ili pak želite čuti životnu priču nekadašnje manekenke, a danas uspješne novinarke u inozemstvu? Sve to i puno više možete saznati na CEO konferenciji!

36 Mountains

Festival ilustracija

36 Mountains četvrti put okuplja mlade umjetnike iz cijele Europe

Tijekom festivala svoje će radove predstaviti 22 autora odabrana na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi te 6 pozvanih umjetnika, a isti dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.