LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ERF

Rezultati ankete studentica ERF-a - prepoznata je nužnost inicijative o problematici djece s roditeljima alkoholičarima

Dobiveni rezultati istraživanja izuzetno važni su jer pokazuju da je prepoznata potreba za inicijativom koja bi progovarala o problematici alkoholizma iz perspektive djece.

Dobiveni rezultati istraživanja izuzetno važni su jer pokazuju da je prepoznata potreba za inicijativom koja bi progovarala o problematici alkoholizma iz perspektive djece.

U sklopu projekta ''Danas brinem za sebe!'' provedena je online anketa koju se moglo rješavati dva tjedna. Cilj projekta je osnivanje grupe podrške za mlade u dobi od 16 do 22 godine čiji su roditelji ovisnici o alkoholu. Pitanja ankete usredotočila su se na problem alkoholizma s naglaskom na alkoholizam roditelja i potrebu osnivanja grupe podrške za njihovu djecu.

Online anketa je riješilo 564 ispitanika, a dijeljena je mailovima, na Facebook stranicama te na internetskim portalima. Prosječna dob ispitanika ovog istraživanja bila je 24 godine – najviše odgovora dala je srednjoškolska i studentska populacija. Žene su bile radišnije pa 83% rješenja ankete pripada njima. 

Prema anketi, čak 94% ispitanika smatra kako se u javnosti nedovoljno govori o utjecaju alkoholizma roditelja na djecu. Njih 96% smatra kako bi bilo korisno oformiti grupu podrške, dok bi 95% ispitanika preporučilo grupu podrške potrebitoj osobi.

Alkoholizam pogađa svu djecu neovisno o dobi

Nadalje, istraživanje je pokazalo kako ispitanici kao moguće posljedice odrastanja u obitelji u kojoj su roditelji ovisnici o alkoholu najviše izdvajaju nesigurnost, sram i ovisnička ponašanja. Smatraju da alkoholizam roditelja pogađa svu djecu; neovisno o njihovoj dobi. Kao razloge mogućeg neulaženja u grupu podrške, ispitanici su naveli sram i strah od osuda okoline. Kao prednost ulaska u grupu navodi se upoznavanje vršnjaka u sličnim situacijama. Obje bi strane shvatile da nisu same i da obiteljsku tajnu, bez osuđivanja, mogu podijeliti.

Dobiveni rezultati istraživanja izuzetno su važni jer pokazuju da je prepoznata potreba za inicijativom koja bi progovarala o problematici alkoholizma iz perspektive djece. Alkoholizam se u oralnoj i virtualnoj komunikaciji jako često spominje. Međutim, vrlo malo se priča o tome kako je odrastati uz roditelja koji je ovisnik o alkoholu.

Malo se priča o nelagodi koju dijete osjeća kada ne može pozvati prijatelje na druženje kod kuće jer ne zna u kojem će stanju zateći oca ili majku; o tome kakav je osjećaj kada preko noći mora odrasti kako bi se pobrinuo za mlađu braću zato što to roditelji nisu u stanju; o tome kakav je osjećaj shvaćanja ljubavi koja je manja za obitelj, a veća za piće.

Svi koji na bilo koji način žele podržati ovaj projekt – savjetima, podrškom ili sudjelovanjem u grupi podrške, mogu se javiti Katarini (091 321 8166), Anji (099 681 2106), na mail danasbrinemzasebe@gmail.com ili na Facebook stranicu.

Projektni tim čine Antonija Bračulj, Katarina Čorić, Anja Gluhak, Marina Kuzmanić i Adriana Vučetić, studentice 1. godine diplomskog studija Socijalne pedagogije.

FOTO: ERF