LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastupi u Hrvatskom narodnom kazalištu

Revija zborova Sveučilišta u Zagrebu napunila Koncertnu dvoranu u Varaždinu

Pet je akademskih zborova nastupilo na prvom izdanju Revije zborova Sveučilišta u Zagrebu, organiziranom u suradnji s varaždinskim FOI-jem.

Pet je akademskih zborova nastupilo na prvom izdanju Revije zborova Sveučilišta u Zagrebu, organiziranom u suradnji s varaždinskim FOI-jem.

U petak, 25. svibnja 2018, u prepunoj Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održana je 1. Revija zborova Sveučilišta u Zagrebu. Na događaj su pristigli predstavnici sastavnica Sveučilišta, zaposlenici i studenti FOI-ja i brojni ljubitelji zborskog pjevanja. Nastupili su izabrani pjevački zborovi koji su prvi puta organizirano nastupali izvan sjedišta Sveučilišta, i to u ovom gradu kulture.

Početkom 2016. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras utemeljio je sveučilišni program Universitas cantat (Sveučilište pjeva) i za glavnog koordinatora tog programa imenovao mo. Josipa degl'Ivellia. U okviru tog programa odvijaju se razni događaji na sveučilišnoj razini, a sve s ciljem promicanja muziciranja studenata, ali i njihovih profesora. Na Sveučilištu u Zagrebu trenutno djeluje 20-ak glazbenih sastava, uglavnom pjevačkih zborova, ali i nekoliko klapa i instrumentalnih ansambala.

Najvažniji je događaj u okviru spomenutog programa Smotra pjevačkih zborova Sveučilišta u Zagrebu (Festa choralis) koja se tradicionalno održava u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a na kojoj od svog osnutka nastupa i Akademski pjevački zbor FOI-ja. Upravo na inicijativu FOI-ja, a uz podršku Sveučilišta, održana je ova Revija.

 Nastupilo je pet akademskih zborova:

  • Akademski pjevački zbor Fakulteta organizacije i informatike
  • Akademski zbor i orkestar Veterinarskog fakulteta Ab ovo
  • Zbor Z(u)bor Stomatološkog fakulteta
  • Pjevački zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Cantus naturae
  • Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Poseban gost bio je Mješoviti pjevački zbor Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva.

Organizatori su Revije Sveučilište u Zagrebu i Fakultet organizacije i informatike, a pokrovitelji prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike. Organizaciju su poduprli i Studentski centar Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Grad Varaždin.

FOTO: FOI