LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
5. sjednica Rektorskog zbora u tekućoj akademskoj godini

Rektorski zbor želi udvostručenje financijskih sredstava za istraživanja

U Rijeci se 22. veljače održala peta sjednica Rektorskog zbora. Donosimo vam glavne teme sjednice i zaključke rasprava.

U Rijeci se 22. veljače održala peta sjednica Rektorskog zbora. Donosimo vam glavne teme sjednice i zaključke rasprava.

Rektorski zbor Republike Hrvatske održao je 22. veljače 2016. u Rijeci petu sjednicu u ak. god. 2015./2016. pod predsjedanjem dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na sjednici su, uz članove Rektorskog zbora, prorektore sveučilišta i ostale goste, sudjelovali novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Predrag Šustar, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologiju dr. sc. Ivo Družić i ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje dr. sc. Jasmina Havranek.

Predsjednik Rektorskog zbora istaknuo je svoje zadovoljstvo time što su sudjelovanjem u raspravama i zajedničkom željom za donošenjem kvalitetnih rješenja u znanosti i visokom obrazovanju ispunjeni svi preduvjeti za donošenje usklađenih i jednoglasnih odluka ne samo na razini visokih učilišta, već svih ključnih sudionika u procesima u znanosti i visokom obrazovanju, posebice resornog ministarstva, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologiju te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ministar Šustar naglasio je važnost ovog tijela, čije će mu preporuke biti od koristi u budućem radu.

Predstavnici Rektorskog zbora i visoki predstavnici nacionalnih tijela tijekom rasprave o razvoju znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj upozorili su na višegodišnji nepovoljni trend ulaganja, odnosno na pad izdvajanja proračunskih sredstava za znanost i visoko obrazovanje, i to posebice u posljednje tri godine

Posebno se razgovaralo o financiranju istraživanja, a Rektorski zbor izrazio je svoju zabrinutost razinom financiranja materijalnih troškova znanstvenih istraživanja na hrvatskim sveučilištima. Stoga smatra da je u cilju osiguranja opstanka hrvatskoga istraživačkog prostora i osiguranja minimalnih uvjeta za razvoj hrvatskih sveučilišta potrebno udvostručiti sredstva za financiranje materijalnih troškova istraživanja.

Ministar Šustar složio se kako je u cilju donošenja kvalitetne politike razvoja znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj potrebno izraditi smjernice za razvoj te je u tom smislu imenovana radna skupina u sastavu: dr. sc. Damir Boras, dr. sc. Šimun Anđelinović, dr. sc. Pero Lučin i dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, kojoj će se priključiti i tri visoka predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Bilo je rasprave o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja i stopostotnih HRVI Domovinskog rata prve skupine. Temeljem Sporazuma o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja, sklopljenog između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Rektorskoga zbora RH 27. ožujka 2007. godine, u kojem stoji da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH snositi troškove studija tako upisanih kandidata u realnom iznosu, Rektorski zbor RH donio je preporuku da javna sveučilišta u ak. god. 2016./2017. upisuju navedene kandidate u statusu redovitog studenta i izvan odobrene upisne kvote prema upisnim kriterijima.

Također, diskutiralo se o nacrtu Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu o kojem je do 25. veljače 2016. otvoreno javno savjetovanje. Stav je Rektorskog zbora RH da u popisu odgovarajućih vrsti obrazovanja propisanih ovim Pravilnikom nisu temeljito i kvalitetno razmotrene i odgovarajuće zastupljene sve kvalifikacije koje se stječu na hrvatskim visokim učilištima. Stoga Rektorski zbor od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traži da se donošenje Pravilnika odgodi do iznalaženja kvalitetnih rješenja o odgovarajućoj vrsti obrazovanja za učitelje, nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike u školskim ustanovama i đačkim domovima.

FOTO: EVOLLLUTION.COM