LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvanredna sjednica Rektorskog zbora

Rektori jednoglasno: Vlada vrši udar na autonomiju sveučilišta!

Na izvanrednoj sjednici Rektorskog zbora, rektori hrvatskih sveučilišta reagirali su na najave o preusmjeravanju sveučilišnog novca u državni proračun.

Na izvanrednoj sjednici Rektorskog zbora, rektori hrvatskih sveučilišta reagirali su na najave o preusmjeravanju sveučilišnog novca u državni proračun.

Jučer je u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održana izvanredna sjednica Rektorskog zbora, potaknuta nedavnim najavama ministra Slavka Linića o preusmjeravanju fakultetskog i sveučilišnog novca u državnu blagajnu. Svi okupljeni rektori oštro su osudili namjere vladajućih.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Aleksa Bjeliš rekao je:

"Vladajući nas ne žele samo nadzirati, već i upravljati nama. Bez novca, koji se planira preusmjeriti, fakulteti mogu slobodno zatvoriti svoja vrata jer će im se tako definitivno presjeći dotok kisika.''

Kritici najavljenih mjera pridružio se i prof. dr. Željko Turkalj, rektor osječkog sveučilišta:

"Odlučivanje ministara o fakultetskim sredstvima bez našeg znanja, predstavlja udar na autonomiju sveučilišta", istaknuo je.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. Ivan Pavić, osvrnuo se na vrijednosti u hrvatskom društvu:

"Sveučilišni sustav obrazovanja najveća je društvena vrijednost koja još postoji u Hrvatskoj i nikako se ne smije dopustiti njegova erozija."

Svi rektori složili su se u ocjeni da je nedopustivo da se sveučilišnim novcem krpaju proračunske rupe jer će se na taj način kompromitirati rad na sveučilištima. Istaknuli su i da se novac na sveučilištima troši namjenski, a dio novca služi i za projekte koji se rade u suradnji s Europskom unijom i gospodarstvenicima. Također su opovrgnuli kritike da se novac koristi za nerealno povećanje plaća djelatnicima sveučilišta.

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU