LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Razjašnjeno koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome!

Zakon o obavljanju studentskih poslova donosi promjenu i u regulaciji studentskog rada nakon diplome posredstvom studentskog servisa.

Zakon o obavljanju studentskih poslova donosi promjenu i u regulaciji studentskog rada nakon diplome posredstvom studentskog servisa.

Zakon o obavljanju studentskih poslova stupio je na snagu 8. listopada 2018. godine, a potom su doneseni i pravilnici o posredovanju i ugovorima. Budući da on određuje mogućnosti rada studenata nakon diplome, provjerili smo što je donio po tom pitanju.

– Prava na temelju ovoga Zakona druga osoba može ostvarivati najdulje tri mjeseca od završetka školske godine u kojoj je završila srednjoškolsko obrazovanje odnosno najdulje do kraja akademske godine u kojoj je završila studij ili do isteka razdoblja od tri mjeseca od završetka studija. – stoji u Zakonu.

U članku 2. Zakona u kojem se navode Osnovne odredbe jasno je naznačeno kako se dosadašnje pravo da studenti nakon obrane diplomskog rada mogu sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom studentskog servisa promijenilo. Naime, novost je da oni koji obrane svoj diplomski rad u, primjerice, veljači imaju pravo na rad do kraja akademske godine, što označava period od sedam mjeseci ako nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, ne obavljaju slobodno zanimanje i ne obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva. Pravilo od tri mjeseca rada nakon diplome primjenjuje se i dalje na studente koji obrane svoj diplomski rad u rujnu tekuće akademske godine  

Ovom odredbom može se činiti kako su određeni studenti u povlaštenom položaju. Činjenica je da svi studenti imaju istu mogućnost ostvarenja dužeg rada posredstvom studentskog servisa, no samostalno biraju hoće li svoje visoko obrazovanje privesti kraju ranije ili kasnije tijekom akademske godine  

FOTO: PIXABAY