Novim zakonom odlučit će se status diplomskih studija

Rasprava o kontroverznim izmjenama Zakona o HKO dosegla vrhunac, e-savjetovanje traje još samo dva dana

Diplomanti s togama i kapama

Studentski zbor i Vijeće studenata složili su se tek u jednoj stvari, pozvali su sve zainteresirane da sudjeluju u e-savjetovanju svojim komentarima, prijedlozima i kritikama da bi novi zakon bio što bolje prilagođen interesima javnosti.

Dva dana. Toliko je ostalo do zatvaranja e-savjetovanja na temu izmjene Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Rasprava je trenutno na vrhuncu na stranici Vlade Republike Hrvatske, ali i na društvenim mrežama.

S jedne strane Hrvatski studentski zbor, predstavničko tijelo studenata sa sveučilišta, zalaže se za razdvajanje sveučilišnih diplomskih i specijalističkih stručnih studija na podrazini 7 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

– HSZ podupire alternativni prijedlog u kojem bi se uspostavile razine 7.1. specijalistički diplomski stručni studiji, 7.2. sveučilišni diplomski studiji i 7.3. poslijediplomski specijalistički studiji. Ovdje je pak važno naglasiti da se i razine 7.1. i 7.2. referenciraju na razinu 7 Europskog kvalifikacijskog okvira i razinu 2 QF-EHEA-e te će ih se svugdje prepoznavati kao drugu razinu visokog obrazovanja. Ovaj prijedlog zastupamo zbog toga što bi taj prijedlog ojačao transparentnost i povjerenje između različitih dionika sustava obrazovanja. Također, jasnije bi se predstavile razlike u sadržaju studija prema tržištu rada i učenicima srednjih škola koji razmišljaju o visokom obrazovanju – priopćio je Hrvatski studentski zbor.

Studenti veleučilišta i privatnih visokih škola predvođeni Vijećem studenata veleučilišta i visokih škola RH više puta su istaknuli da se ne slažu s razdvajanjem diplomskih studija te da po njima diplomski studiji moraju ostati na jednakoj razini:

– U Hrvatskoj 55 tisuća studenata, što je trećina studentske populacije, studira na stručnim studijima koji se izvode na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Smatramo kako je glavni prijedlog koji svrstava specijalističke diplomske stručne studije i sveučilišne diplomske studije na razinu 7.1. logičan, a budući da se navedeni studiji razlikuju isključivo po vrstama ishoda učenja. Smatramo da bi svaki drugi ishod osim prihvaćanja glavnog prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja bio presedan, budući da binarni sustav Republike Hrvatske vrednuje sveučilišni i stručni stup visokog obrazovanja kao jednakovrijedne vrste obrazovnog procesa – priopćilo je Vijeće.

U zanimljivu PR-ovsku igru ušle su i dvije peticije. peticija pod imenom Peticija protiv uništavanja obrazovnog sustava traži „pravedno rangiranje" svih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj. Pokretač peticije, koji se potpisuje kao „Student FER-a“, tvrdi da diploma sveučilišta i ona nekog privatnog stručnog studija nisu jednake i ne mogu se takvima smatrati. Iako je peticija stvorena kratko vrijeme nakon objavljivanja peticije stručnih studija koji daju podršku takozvanom članku 8, autor je jasno naznačio kako peticija nije usmjerena protiv studenata stručnih studija kao što su TVZ ili Zdravstveno Veleučilište već protiv privatnih studija. Peticiju je potpisalo više od 800 potpisnika.

Već prije spomenuta peticija Pravo na jednakost u obrazovanju koju su pokrenuli studenti stručnih studija, puštena je na potpisivanje. Prema njoj se studenti hrvatskih veleučilišta zalažu da prema specijalistički diplomski stručni studiji i sveučilišni diplomski studiji ostanu svrstani u istoj razini, 7.1. Peticija je skupila gotovo 3 000 potpisa.

Prema autoru peticije razlika postoji, no ona se ne nalazi u završenoj razini, već u sadržaju. Studenti sveučilišta i veleučilišta moraju skupiti isti broj bodova (300 ECTS), navode. Stručni se studiji usmjeravaju prema vještini, dok se sveučilišni okreću teoriji. U svrhu „osvješćivanja javnosti o nastalom problemu", Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola organiziralo je već nekoliko tribina te putem interneta pozvalo na potpisivanje peticije. 

Na stranici e-savjetovanja postavljene su stotine komentara. Pouzdani izvori tvrde da će biti potrebno oko tri mjeseca da se svi ti podatci procesuiraju i da novi zakon možemo očekivati na ljeto. Studentski zbor i Vijeće studenata složili su se tek u jednoj stvari, pozvali su sve zainteresirane da sudjeluju u e-savjetovanju svojim komentarima, prijedlozima i kritikama da bi novi zakon bio što bolje prilagođen interesima javnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Clyde Barrow

Na današnji dan

Rođen Clyde Barrow, gitarist, ljubavnik i hladnokrvni ubojica

Na današnji je dan prije 108 godina rođen jedan od najpoznatijih svjetskih kriminalaca – Clyde Barrow.

Vlada RH

Službeno priopćenje

Ministarstvo financija potvrdilo da novi porezi neće ići na štetu studenata

Oporezivat će se i stipendije studenata, ali one će morati iznositi više od 1 750 kuna mjesečno. Ako uzmemo u obzir da državna stipendija iznosi 1 200 kuna mjesečno, morat će to biti jako visok iznos da bi ušao u sustav poreza.

Konvencija ESU - Riga

Europska studentska unija

Održana 29. Europska studentska konvencija u Rigi

Na konvenciji Europske Studentske Unije održanog u Latviji, sudjelovali su predstavnici zagrebačkog, riječkog i dubrovačkog sveučilišta.

Izabrana Dora Miketek

Intervju s predsjednicom Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Dora Miketek o planovima za svoj mandat i reputaciji veleučilišta i visokih škola

U intervjuu za Studentski.hr Dora Miketek otkrila je planove koje želi ostvariti tijekom mandata, prokomentirala je trenutni položaj veleučilišta i visokih učilišta Republike Hrvatske te navela ciljeve kojima želi na transparentan i informativan način doprijeti do svih studenata.

Hrvatska zastava

Parlamentarni izbori 2016.

Političke stranke odgovorile na pitanja Vijeća studenata visokih škola

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola kazao je kako je odaziv bio polovičan. Naime, odgovore su dobili od samo pet političkih stranaka.