LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najavljeni okrugli stolovi

QUALITYWATCH približava građanima informacije o kvaliteti visokih učilišta

Okrugli stolovi dio su kampanje i projekta QUALITYWATCH: Aktivna uloga organizacija civilnog društva u praćenju i promociji kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj, koji je financirala Europska unija u okviru programa IPA i kojim je upravljao Institut za razvoj obrazovanja.

Okrugli stolovi dio su kampanje i projekta QUALITYWATCH: Aktivna uloga organizacija civilnog društva u praćenju i promociji kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj, koji je financirala Europska unija u okviru programa IPA i kojim je upravljao Institut za razvoj obrazovanja.

U svrhu veće transparentnosti i objedinjavanja podataka o kvaliteti visokog obrazovanja Institut za razvoj obrazovanja preporuča pokretanje jedinstvene nacionalne baze za osiguravanje i unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Kako bi se to postiglo potrebno je definirati strateške ciljeve za prikupljanje podataka u visokom obrazovanju, s posebnim naglaskom na ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka o kvaliteti visokog obrazovanja. Važno je uspostaviti koordinaciju nadležnih javnih tijela u svrhu definiranja vrste podataka koji se prikupljaju i postupaka njihova prikupljanja te na temelju toga integrirati podatke o kvaliteti visokog obrazovanja. Time bi se izbjeglo moguće dupliranje aktivnosti.

U novu nacionalnu bazu važno je uključiti što je više moguće javno dostupnih podataka kako bi se reduciralo prikupljanje podataka dodatnim upitnicima – ovom preporukom proizašlom iz projekta QUALITYWATCH Institut za razvoj obrazovanja najavljuje seriju javnih konzultacija u okviru istoimene kampanje.

O tome kako građanima približiti informacije o kvaliteti visokih učilišta raspravljat će se na javnim okruglim stolovima 14. ožujka u Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku i 16. ožujka u Kući Europe u Zagrebu od 9 do 13 sati. Za sudjelovanje na okruglom stolu u Zagrebu možete se prijaviti na poveznici.

Okrugli stolovi dio su kampanje i projekta QUALITYWATCH: Aktivna uloga organizacija civilnog društva u praćenju i promociji kvalitete u visokom obrazovanju u Hrvatskoj, koji je financirala Europska unija u okviru programa IPA i kojim je upravljao Institut za razvoj obrazovanja (IRO). Detaljnije informacije dostupne su na mrežnoj stranici projekta  ili na mrežnoj stranici IRO-a.

Studija izvodljivosti za pokretanje nacionalne baze, izrađena u okviru projekta QUALITYWATCH, pokazuje da postoji velik broj različitih nacionalnih baza i istraživanja te međusobno nepovezanih nadležnih institucija za prikupljanje podataka o kvaliteti visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Moguće je da zbog toga dolazi do dupliranja aktivnosti i prevelikog trošenja resursa u prikupljanju podataka, pri čemu konačni ishodi ne ostvaruju željene učinke. Ne postoji integrirani sustav upravljanja podacima ni jasni strateški ciljevi koji se žele postići prikupljanjem podataka o kvaliteti visokog obrazovanja. Stoga rezultati, prikupljene informacije i podaci nisu dovoljno pristupačni dionicima kojima bi trebali biti namijenjeni.

Osim preporuke iznesene na početku teksta, projekt QUALITYWATCH vidi rješenje u pokretanju nacionalne baze koja bi sadržavala deset dimenzija kvalitete predloženih u knjizi Uloga transparentnosti u unapređivanju kvalitete visokog obrazovanja koja će biti predstavljena na spomenutim okruglim stolovima i koja predstavlja jedan od ishoda projekta QUALITYWATCH. Sadržaj, strukturu i izgled nacionalne baze trebalo bi prilagoditi najrazličitijim vrstama korisnika koji će moći samostalno odabirati različite indikatore kvalitete na temelju kojih će pretraživati i analizirati bazu. Najavljeni okrugli stolovi trebali bi prikupiti dodatne preporuke i perspektive različitih dionika koji će dodatno unaprijediti preporuke projekta QUALITYWATCH.

IRO je nositelj projekta QUALITYWATCH koji se provodio od 2014. do 2017. u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava (Osijek), Udrugom MI (Split), Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar te Udrugom za razvoj visokog školstva Universitas. Međunarodni stručnjaci na projektu dolaze iz Centra za politike visokog obrazovanja (CHEPS) Sveučilišta u Twenteu, Sveučilišta u Grazu te Sveučilišta u Ljubljani.