Vijesti sa Sveučilišta Jurja Dobrile

Pulsko sveučilište povećava smještajne kapacitete, studente očekuju pametne sobe

Pročelje Sveučilišta u Puli

Pulski studenti imaju razloga za slavlje jer će njihovo Sveučilište uskoro započeti s projektom širenja i rekonstrukcije studentskih paviljona s tzv. pametnim sobama, kao i izgradnje novog restorana i kuhinje, čime će se ne samo povećati smještajni kapaciteti već i unaprijediti cjelokupna kvaliteta studiranja i života pulske studentske populacije.

Iz Pule stižu odlične vijesti koje će zasigurno obradovati mnoge pripadnike studentske populacije. Naime, namjera Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da se što više približi osvajanju titule pravog studentskog grada koji svojim studentima može ponuditi visoku razinu kvalitete studiranja i životnog standarda polako se ali sigurno počinje ostvarivati. 

Nakon dugog, ali uspješno završenog, procesa planiranja izgradnje i proširenja studentskog kampusa, pulsko sveučilište ovoga tjedna i službeno dobiva građevinsku dozvolu kojom će se omogućiti povećanje studentskih smještajnih kapaciteta. Zeleno svjetlo podrazumijeva proces dogradnje i rekonstrukcije Paviljona 2 i Paviljona 3, a njihovom prenamjenom i obnovom napravit će se veliki korak naprijed prema unapređenju postojeće ponude smještaja, kao i podizanju cjelokupne kvalitete života sadašnjih i budućih pulskih studenata. 

Na Danu otvorenih vrata EU projekata, koji se održao 12. svibnja, ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina s okupljenima je podijelio vijest o skorom početku izgradnje te je pritom podsjetio na trenutno stanje smještajnih kapaciteta na Sveučilištu. Postojeći studentski dom u Puli, koji je ujedno i prvi objekt takve vrste u Istri, otvoren je 1. listopada 2015. godine u blizini pulske bolnice, a sastoji se od 136 kreveta, multifunkcionalne dvorane, informatičke učionice, praonice rublja, prostora za tulume te studentskog restorana. U svojoj objavi Čerina je izjavio sljedeće: 

– Ubrzo smo uvidjeli da je potreba velika, da se Pula kao studentski grad ubrzano razvija i da nemamo dovoljno mjesta za smještaj i prehranu svih studenata koji žele doći ovdje studirati, pa smo počeli razmišljati o proširenju kapaciteta. Javili smo se na natječaj i uspjeli dobiti osam milijuna eura, odnosno oko 58 milijuna kuna. 

Dodao je kako se radi o bespovratnim financijskim sredstvima koji potječu iz europskih fondova. Tako će u ovom slučaju Europska unija financirati 85 posto investicije kroz Europski fond za regionalni razvoj, a nadležno će ministarstvo osigurati sredstva za financiranje preostalih 15 posto ukupnih troškova. Nadalje, Čerina je naglasio kako se u okviru realiziranja ovog projekta namjeravaju graditi dva nova paviljona koji će primarno biti namijenjeni smještaju studenata nepovoljnog socioekonomskog statusa.

– U dva nova paviljona imat ćemo 248 novih ležaja, sagradit ćemo novi restoran sa stotinjak sjedećih mjesta, novu kuhinju, opremiti nove prostore za studente, sagraditi garažu sa spremištem za bicikle i punionicom za električne bicikle i automobile – istaknuo je u svom priopćenju. 

Prema planu izgradnje i uređenja kampus će imati ukupno 392 kreveta, a sobe će biti dvokrevetne, opremljene televizorom, hladnjakom, sanitarnim čvorom i onime što dosadašnje sobe nemaju – klimama za hlađenje. Uz to, riječ je o tzv. pametnim sobama zbog kojih će se na kraju ostvariti uštede. Isto tako, izjavio je kako će se novi restoran nalaziti preko puta postojećeg, radit će od 7 do 22 sata te imati vanjsku terasu. 

– Otvarat će se novi smjerovi, dolazit će još više mladih ljudi. A bitno je naglasiti da Pula ima oko četiri tisuće studenata i već danas na fakultetu studira samo 25 posto mladih iz Pule, dok njih 75 posto dolazi iz drugih krajeva Hrvatske – naposljetku je zaključio. 

Podsjetimo, konačna odluka o skorom proširenju studentskih smještajnih kapaciteta rezultat je prijave pulskog sveučilišta i Studentskog centra Pula koja je provedena u srpnju 2016. kao projekt pod nazivom Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula. Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja, što je, kako se ovoga puta i pokazalo, uspješno ostvareno. 

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski dan 2014

Studentski dan u Puli

Prijavite se na Studentski dan u Puli

Prijaviti se možete do 4. lipnja do 20 sati.

Primatijada 2014

Okupljanje studenata europskih sveučilišta

Primatijada 2014.: izlet u Bugarsku za sve studente Sveučilišta u Puli

Budući da mjesta u autobusu za odlazak na Primatijadu nisu potpuno ispunjena, otvorena je mogućnost ostalim studentima da se priključe pulskim ekipama.

RCS Posjet Adrisu 2014 II

Sveučilište u Puli

„Regional Case Study“ Start-Up udruge: Natjecatelji se upoznali s radom Adris grupe

U sklopu natjecanja Start-Up udruge „Regional Case Study“ (RCS) održana je posjeta Adris Grupi - TDR-u, Istragrafici te Maistrinom hotelu „Lone“.

SARS na pulskoj Brucošijadi

Sveučilište u Puli

Izvještaj s najveće Brucošijade pulskog sveučilišta

Više od 1000 posjetitelja okupilo se u dvorani Pattinaggia u subotu, gdje je održana ujedno i najveća Brucošijada pulskog sveučilišta do sada.

Aerobik

Gratis tjedan od 27. do 31.01.2014.

Studentice i studenti Sveučilišta u Puli mogu besplatno isprobati sportsko-rekreativne aktivnosti

Rezervirajte svoje mjesto putem Facebooka ili na web stranici!