Ljetni rokovi

Provjerili smo kako zagrebački studenti preživljavaju ispitne rokove na nesnosnim vrućinama

Ljeto

Porazgovarali smo sa studentima koji ljetne ispitne rokove preživljavaju u neklimatiziranim studentskim domovima. Saznali smo kako provode dane, kako je moguće koncentrirati se na 30-ak °C i što ih uopće motivira da uspješno privedu kraju učenje.

U drugoj smo polovici lipnja, temperature su već danima prave ljetne, a mnogi zagrebački studenti još se hvataju u koštac sa silnom literaturom i posljednjim ispitima. Samo je mali dio uspio riješiti svoje obveze preko kolokvija i odlepršati na obalu, a ostatku, bilo zbog fakultetskih propisa ili spleta okolnosti, preostaje još učenja – čak i do sredine srpnja. 

Porazgovarali smo stoga s njih nekoliko koji preživljavaju u neklimatiziranim studentskim domovima. Saznali smo kako provode dane, kako je moguće koncentrirati se na 30-ak °C i što ih uopće motivira da uspješno privedu kraju ljetne ispitne rokove.

– Ne volim ljeto i teško podnosim visoke temperature, osim kad sam u moru. Živim u domu na Cvjetnom, a soba mi je osunčana gotovo cijelog dana, pa svakog jutra rano bježim u knjižnicu na faksu da uhvatim dobro mjesto i vraćam se tek navečer. Na diplomskom sam studiju, a tješi me to što imam zadnja dva ispita, pa ću nekako izgurati. – priča nam Marija, studentica Filozofskog fakulteta.  

Filip, student KIF-a, ima super rješenje za kratki bijeg od učenja i vrućina. Evo što kaže:

– S kolegama par dana učim po cijele dane, a onda se zajedno nagradimo jednodnevnim odlaskom na more. Crikvenica je jako blizu Zagrebu – tamo smo za par sati, iskoristimo dan za kupanje, kavu i ručak, i onda natrag obvezama.

Povoljnu mogućnost jednodnevnog kupanja za one koji ljeto provode na vrućem zagrebačkom asfaltu pruža Arriva – naime, ovaj autoprijevoznik osigurava direktne polaske za osvježenje na plažama u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Malinskoj, Krku i Baškoj. Kupovina karte moguća je u poslovnici Arrive, u prizemlju Autobusnog kolodvora Zagreb, na web-shopu te preko Arriva Croatia mobilne aplikacije. Cijena povratne karte prilagođena je studentskom budžetu, iznosi 100 kn, a do kraja mjeseca moguće je iskoristiti i dodatan popust u Arriva Croatia mobilnoj aplikaciji.

Ana s Fakulteta političkih znanosti pak priča:

– Sobe u domu na Savi nisu klimatizirane, naravno, a cimerica i ja nismo sklone učenju u knjižnicama i učionicama, pa danju spavamo pod ventilatorom koji smo nedavno pribavili, a noću učimo i križamo dane na kalendaru do povratka doma u Istru.

Dodaje zatim: 

– Sad ste me potaknuli na razmišljanje o bijegu na more barem na jedan dan. Možda ću izgubiti nešto vremena za učenje, ali gubim ga ionako na scrollanje po društvenim mrežama koje su mi preplavljene objavama prijatelja i obitelji koji su već uspjeli dobiti preplanulu put. Ovako ću bar osigurati nove doze energije za učenje. 

Komentari na članak

Vezani članci

Arriva: Kako do najjeftinijih i besplatnih autobusnih karata

Povoljna putovanja

Kako do najjeftinijih i besplatnih autobusnih karata

Za mlađe od 26, kupnju karte preko aplikacije i uz a-iskaznicu Arriva nudi značajne popuste, a oni se k tome i zbrajaju, što znači da možete proći i do 50% jeftinije. Izvrsnim pogodnostima tu nije kraj – povodom početka akademske godine dijele se besplatne autobusne vožnje.

Turistički animator

Posao iz snova

S prvim zrakama sunca isplanirajte nezaboravno radno ljeto na obali

Zasigurno ne želiš provesti ljeto u vrućini svoga doma učeći za jesenske rokove. Imamo izvrstan prijedlog kako možeš isplanirati svoje ljeto iz snova i pritom se dobro zabaviti!

Predstava "Od tišine do glazbe"

Kazališni festival

„Od tišine do glazbe” zagrijava Ljeto u Ludensu

U sklopu kazališnog festivala Ljeto u Ludensu, inačica slovenske predstave „Od tišine do glazbe” prikazat će se ove subote, 8. srpnja.

More knjiga na Zrinjevcu 2015 – plaža

More knjiga na Zrinjevcu

Bestseleri nadohvat ruke na najzabavnijoj i najljepšoj zagrebačkoj plaži

U parku Zrinjevac prostiru se pješčana plaža, udobne ležaljke, suncobrani i pregršt knjiga. Doživljaju prave morske atmosfere doprinijet će bogata gastronomska ponuda te ugodna glazba.

Fakultet političkih znanosti

Polemike na fakultetu

FPZG: ukidanje dekanskog roka zapravo i nije ukidanje

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu početak ove godine obilježio je nejasnoćama oko ispitnih i dekanskih rokova te rokova za predaju prve verzije diplomskog rada.