LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Troškovi studiranja

Prorektorica Sveučilišta u Rijeci objasnila razloge porasta cijena upisnina

Prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci, objasnila je zašto su porasli pojedini troškovi riječkih studenata te zašto im taj rast u konačnici ide u prilog.

Prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci, objasnila je zašto su porasli pojedini troškovi riječkih studenata te zašto im taj rast u konačnici ide u prilog.

U travnju je bilo riječi o poskupljenju ECTS bodova na Sveučilištu u Zagrebu, do čega na kraju ipak nije došlo jer su studentski predstavnici u Senatu uspjeli postići dogovor s Upravom. Na Sveučilištu u Rijeci, pak, došlo je do porasta cijene upisnine te školarine studija Informatike, na što se studenti nisu bunili, a zašto je to zapravo dobra odluka za studente – objasnila nam je prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci.

Istaknula je, između ostalog, da su upisnine na riječkom Sveučilištu i dalje niže u odnosu na one drugih sveučilišta u zemlji. 

– Naime, upisnine Sveučilišta u Rijeci još će uvijek biti niže od visine ranijih upisnina na drugim sveučilištima u zemlji. Primjerice, prema dostupnim podacima iz objavljivanih natječaja na mrežnim stranicama sveučilišta, možemo vidjeti da je visina upisnine na Sveučilištu u Splitu bila 400 kuna, a u Osijeku 330 odnosno 350 kuna. Iznos upisnina za fakultete u Zagrebu čak nije poznat jer nije ni objavljivan u natječajima, već su fakulteti sami određivali visine upisnina od kojih su mnoge (od onih koji su uopće objavili informaciju) veće od novih upisnina Sveučilišta u Rijeci.

Što se tiče ostalih navoda iz teksta koji smo objavili o poskupljenju, rektorica kaže:

– Točno je da su članovi Senata Sveučilišta u Rijeci na svojoj nedavnoj sjednici podržali odluku o povišenju upisnine s 330 za prve godine i 250 za više godine na 380, tj. 330 kuna. Učinili su to jednoglasno i na inicijativu Studentskog zbora, pa je stoga logično da je izostalo potpisivanje studentskih peticija protiv toga.

Otkrila je i razloge izmjene:

– Razlog izmjene jest, dakle, želja studenata da povećaju kapacitet studentskog smještaja, zbog čega je planirana izgradnja novog paviljona na Kampusu. U dogovoru sa Studentskim zborom odlučeno je da će se dio sredstava za izgradnju omogućiti iz prenamjene sredstava iz Riznice za kreditiranje studenata. Studentski zbor predložio je da se poveća iznos upisnine za 50 kn i pridruži postojećem iznosu za Riznicu (60 kn) te da se iznos od 110 kn odvaja za izgradnju novog paviljona Solidarnost – studenti studentima, ali na rok od 10 godina. Ovaj je prijedlog usklađen sa studentskim zborovima svih sastavnica, sa Skupštinom Studentskog zbora uz garanciju Rektorata, Stručnog vijeća i Senata. Povećanje kapaciteta studentskog smještaja po ovom modelu solidarnosti jedinstven je u našoj zemlji.

Zatim je dodala:

– Što se tiče povišenja školarina, točno je da je do korekcije došlo samo za iznose školarina za studije informatike i politehnike; podsjećamo da su studiji informatike i politehnike UNIRI svrstani odlukom Vlade RH u STEM područje. Redoviti studenti koji uredno ispunjavaju svoje studijske obveze imaju pravo na participaciju iz državnog proračuna, a nju u cijelosti podmiruje resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.