LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovor s Marinom Đukić i Gordanom Lesinger

Profesorice objasnile koliko je novinarstvo stresno i zašto je dobro volontirati u ovoj profesiji

Razgovarali smo o važnosti volontiranja za studente novinarstva na portalu poput Studentskog.hr te stanju novinarstva u Hrvatskoj i svijetu s dvjema profesoricama, diplomiranim novinarkama Marinom Đukić i Gordanom Lesinger.

Razgovarali smo o važnosti volontiranja za studente novinarstva na portalu poput Studentskog.hr te stanju novinarstva u Hrvatskoj i svijetu s dvjema profesoricama, diplomiranim novinarkama Marinom Đukić i Gordanom Lesinger.

Potaknuti trenutnom regrutacijom volontera, između ostalih i novinara, na našem portalu, porazgovarali smo s dvjema profesoricama, diplomiranim novinarkama, s Odsjeka za kulturu i kreativne industrije osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Pitali smo ih što volontiranje može značiti za studente novinarstva ili srodnih zanimanja vezanih uz medijsku kulturu.

Doc. dr. sc. Marina Đukić rekla nam je da studenti koji svoju karijeru vide u poslovima iz područja komunikacija, prije svega u medijima, moraju biti svjesni da dobiti posao u struci nije lako bez solidnog radnog portfelja:

– Najbolji način za izbrusiti stečena znanja i vještine na medijskim studijima ili srodnim fakultetima, a istodobno dobiti i traženo radno iskustvo, jest volontiranje. Radite zajedno s iskusnim novinarima i urednicima i brzo hvatate sve tajne posla.

Također, dr. sc. Gordana Lesinger naglasila je da je volontiranje uvijek dobar izbor, posebice tijekom studiranja. Smatra da je čovjek kao volonter svjestan da to nije posao u klasičnom smislu te riječi, pa su mu sloboda duha i kreativnost izraženiji.

– Jednako tako treba isprobati sve medijske platforme i osjetiti koji nam medij najbolje odgovara. Kao i svako volontiranje, nikad se ne zna kakve se prilike mogu otvoriti, tko čita ili sluša priloge te tko će prepoznati i nagraditi talent.

Ističe i svoju zahvalnost mentorima, čijih se riječi i dan-danas sjeti u svom radu, tada su one možda bile kritika, ali danas su zlata vrijedan savjet.

Foto: Pixabay

Doc. dr. sc. Marina Đukić objasnila nam je što se točno promijenilo na polju novinarstva u digitalnom okruženju. Naglasila je da je svrha profesije ostala ista, a to je potraga za istinom i njezina zaštita u cilju informiranja javnosti.

– U promjenjivom digitalnom okruženju nastaju nova sredstva medijskog izvještavanja, karakter vijesti rekonstruira se, izvještavanjem se bavi sve veći i raznolikiji broj medijskih organizacija i proizvođača vijesti.

Ističe da su brušenjem svojih vještina u takvim novim okolnostima studenti u mogućnosti sudjelovati u unapređenju raznolikosti neovisnog izvještavanja i u dizajniranju novih definicija vijesti, a i dalje vodeći se ključnim profesionalnim novinarskim standardima.

Dr. sc. Gordana Lesinger osvrnula se na današnje stanje novinarstva u Hrvatskoj.

– O stanju novinarstva u Hrvatskoj mislim kao i većina novinara koji su nedavno prosvjedovali – da je u problemu. Mislim da je novinarstvo poprimilo razne derivacije i epitete, ali se izgubilo Novinarstvo, s velikim N, u smislu prenošenja i obrade informacije. Danas razgovaramo o konstruktivnom novinarstvu, kao derivaciji iz istraživačkog novinarstva.

Smatra kako se ono treba profesionalizirati u smislu da se zna tko može biti novinar, koja je njegova obrazovna razina i koje kompetencije i vještine mora posjedovati:

– Puno toga treba uskladiti s praksom u ostatku EU-a, a vjerojatno i s regulativama EU-a. Čini mi se da bi i dijalog Hrvatskog novinarskog društva s Ministarstvom kulture bio dobar početak rješavanja strukturalnih problema u novinarskoj profesiji.

Što se tiče tvrdnje da je novinarstvo jedna od najstresnijih profesija, dr. sc. Lesinger misli da ono nije ništa više ni manje stresno od nekih drugih profesija.

– Novinari, kao i liječnici, praktičari odnosa s javnošću, menadžeri i slično, imaju svoje rokove, nemaju radno vrijeme i nemaju blagdane i praznike. Koliko je stresno, toliko je zanimljivo. Kroz novinarstvo i svakodnevno objavljivanje novih informacija ti si neprestano u kontaktu s novim ljudima, situacijama, sudbinama. Nekada su to teške situacije, a često su i lijepe – mislim da nema ništa ljepše nego kad tvoj prilog ili članak uljepša nečiji život ili promijeni tvoj nabolje, kada nekome možeš pomoći ili kada možeš riješiti nekakav problem. Takvih je priča pregršt i nije sve crno u našem novinarstvu.

Foto: Pixabay

Ako želite da baš vaš članak promijeni vaš ili tuđi život nabolje, pomoći nekome ili riješiti nečiji problem, prijavite se za volontiranje na našem portalu Studentski.hr do nedjelje, 24. ožujka, i započnite svoju novinarsku karijeru.  

FOTO: PIXABAY