Lavina reakcija na objavu profesora s medicine

Profesor Sinčić javno se ispričao studentima nakon skandala na Facebooku

MEF

Zbog nepromišljene Facebook objave i komentara dvoje profesora s Medicinskoga fakulteta studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo.

Jedna Facebook objava prouzrokovala je lavinu uglavnom neodobravajućih komentara i dovela do toga da se dvoje profesora zamjerilo određenom broju studenata. Riječ je o objavi Nine Sinčića, docenta Medicinskoga fakulteta koji je na svojem Facebook profilu objavio javni status s tekstom Ono kad završiš s usmenim ispitima i strah te u kojem ćeš stanju naći svoj auto na parkingu..., a na kojemu je profesorica Kos ostavila sljedeći komentar:

– Ma daj, lijeni su i nenAuceni misliti i povezivati cinjenice. Nikad se necu nacudit kako su uspjeli s tak fenomenalnim ocjnama proc maturu o kojoj mislim sve najgore pa onda i prijemni. Sve lose sto vi ne zaustavite na prvoj godini ispushit cu ja na trecoj. RUSI SVE KOJI NE ZNAJU NEK RIDAJU. Inace cemo ridati mi kad ti smislovi diplomiraju i krenu nas lijeciti - napisala je profesorica Kos Marina, na što joj je profesor Sinčić zahvalio na razumijevanju i potpori.

Ubrzo nakon toga reagirali su studenti, koje je od samoga statusa još više razljutio komentar profesorice Kos koji su doživjeli kao izraz nepoštivanja studenata, a što profesoricu nije naročito uznemirilo jer je nakon njihovih komentara ostavila još jedan s, ne pretjerano uvjerljivom, isprikom:

– Ma da, ispričavamo se. Jako nam je žao što smo nekoga uvrijedili svojim neumjesnim i neistinitim komentarima. Gospodo studenti vrlo žalim što sam povrijedila vaše osjećaje.

Studenti su uvrijeđeni jer smatraju da je objava takvoga tipa javno ponižavanje i da je pretpostavka da će studenti medicine te budući liječnici i znanstvenici pasti toliko nisko da bi zbog pada na ispitu imali huliganske ispade neprihvatljiva. Neki tvrde da ovo nije prvi put da se prema studentima netko od profesora odnosi s nepoštovanjem pa tako jedna studentica tvrdi da takva praksa nije neuobičajena, kao ni ona da ih profesori ruše na ispitu na osnovu neznanja gradiva koje se ni ne nalazi u literaturi. Druga studentica, koja ja trenutno peta godina studija, na svojoj je koži doživjela takvo iskustvo, a kao ishod spomenutoga incidenta ne očekuje nešto pozitivno i povoljno studentima:

– Do svoje pete godine već sam se naviknula na takav tretman. Osobno ne mislim da će se situacija razriješiti ili da će biti sankcija prema dotičnim nastavnicima, osim nekog očitovanja fakultetskom vijeću s kojim će priča stati.

S problemom je upoznat i Studentski zbor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu koji je na svojoj stranici objavio sljedeću obavijest, koju je naknadno prenio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu:

– Drage studentice i studenti, obavještavamo vas da smo upoznati s neprimjerenim komentarima dvoje nastavnika Medicinskog fakulteta koji su danas objavljeni na Facebooku. U navedenim komentarima se na akademski neprihvatljiv i neprofesionalan način vrijeđaju i podcjenjuju studenti i njihovo polaganje ispita. Kao Studentski zbor, smatramo kako je ovakav način komunikacije i diskreditiranja studenata od strane nastavnika u potpunosti neprihvatljiv te smo o svemu obavijestili Upravu Fakulteta. Vaš Studentski zbor!

Određeni dio studenata smatra da bi problem trebao ostati unutar zidova Medicinskoga fakulteta, no očito je da je javnom objavom statusa ta želja eliminirana gotovo u startu, čega je svjestan i profesor Sinčić koji je za Studentski.hr poslao javnu ispriku, dok profesorica Kos do trenutka objave ove vijesti svoj odgovor nije poslala.

– Volio bih još jednom naglasiti da mi je uistinu žao zbog nepromišljenoga posta i komentara objavljenog na mojem Facebook profilu, koji je opravdano povrijedio moje studente. Nije mi bila namjera ni uvrijediti niti povrijediti ikoga te se ovim putem još jednom ispričavam svim studentima. – izjavio je docent Medicinskog fakulteta.

Na postu koji sada više nije dostupan svima na društvenoj mreži moglo se primijetiti da korijen ovoga problema seže dalje od jedne objave na Facebooku jer se pod upitnik stavilo i (ne)uspješno prenošenje znanja s profesora na studente, što onda možda ponekad rezultira njihovim nedovoljnim znanjem koje toliko ljuti profesore. Da nije sve tako crno te da se može iz svega izvući pouka, rekla je jedna od studentica:

– Ja bih samo htjela reći da smatram da nikome od studenata nije u interesu da se radi drama, nego da se ta situacija koja je nastala iskoristi za nešto pozitivno. Dosta nam je slušanja profesora koji na početku skoro svakog kolegija govore da je nastava loše organizirana, ali da oni tu ništa ne mogu. Tko onda može?

Kakav će biti ishod cijele situacije i je li poslovnim problemima i odnosima između profesora i studenata mjesto na društvenim mrežama procijenit će Uprava fakulteta, vjerujemo već početkom sljedećega tjedna.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentice 5

„Nima Splita do Splita“

FOTO: Moda splitskih ekonomist(ic)a

Riječi su suvišne, ostaje vam pogledati kakvu modu nose splitske ekonomistice i ekonomisti.

Grafit

Marija Bionda

Kako ti se da?

Zapitate li se ikad zašto ste toliko mrzovoljni? Ja baš i ne.

MOZAK

Sveučilište u Osijeku

Niz zanimljivih predavanja i radionica očekuje osječke studente na 17. Tjednu mozga

Povodom 17. Tjedna mozga na Sveučilištu u Osijeku od 12. do 16. ožujka održat će se mnoštvo edukativnih predavanja i radionica posvećenih najfascinantnijem i najsloženijem organu ljudskog organizma koji još uvijek krije brojne, zasad nedokučive zagonetke.

#3PSplit 2015

Ekonomski fakultet u Splitu

Ovogodišnji #3PSplit predstavlja poznata imena iz svijeta poduzetništva

Poznati predavači predstavit će temeljne segmente poduzetništva kroz teme programa: Perspektivne industrije, Institucionalno poduzetništvo, Kako sam počeo?, Što nisam naučio na faksu?, Alternativni izvori financiranja te Networking i tim.

Filozofski fakultet u Splitu

Sveučilište u Splitu

Filozofski fakultet u Splitu otvara prijave za tečaj korejske kulture, običaja i jezika

Tečaj korejske kulture, običaja i jezika besplatan je za sve redovito upisane studente i zaposlenike Sveučilišta u Splitu. Prijave se primaju do 18. listopada.