LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku

Prof. dr. sc. Ivica Veža održao predavanje „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“

Jučer je, 11. travnja, u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Ivica Veža održao predavanje na temu „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“.

Jučer je, 11. travnja, u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Ivica Veža održao predavanje na temu „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“.

Jučer je, 11. travnja, u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Ivica Veža održao predavanje na temu „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“.

Profesor inače predaje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnja Sveučilišta u Splitu, a svoje izlaganje je održao pred studentima Pomorskog odjela, nastavnicima Sveučilišta, predstavnicima HGK - Županijske komore Dubrovnik, DURA-e i DUNEA-e.

U uvodnim riječima profesor je analizirao karakteristike 21. stoljeća: starenje društva, individualizam, korištenje novim tehnologijama, proces globalizacije, urbanizaciju i održivost.

4. industrijska revolucija ili skraćeno Industrija 4.0 podrazumijeva kibernetsko-fizički proizvodni sustav, tj. model „Pametne tvornice“. Ta pametna tvornica sadrži značajke poput proizvodnje pametnih personaliziranih proizvoda, pružanje usluga uz proizvodnju proizvoda kao i visoku razinu suradnje.

Proizvodnja je i dalje kamen temeljac gospodarstva razvijenih zemalja, a bitna prednost pametne tvornice je da se temelji na znanjima i vještinama sudionika na svim razinama: od tvorničkih radova do znanstvenika, inženjera i menadžera. Pametna tvornica se fokusirala na sljedeću generaciju proizvoda koje krase značajke poput leana (vitka proizvodnja), fleksibilnosti, agilnosti, učinkovitosti, korištenja nužnih informacija, jasnih predviđanja i sigurnosti. Sve ove značajke doprinose dugoročnoj održivosti. Profesor Veža je istaknuo i osnove njemačkog modela Industrije 4.0 i koliko doprinosi gospodarstvu.

Profesor Veža je objavio deset knjiga, 30 radova u časopisima i više od 180 radova na domaćim i inozemnim simpozijima. Specijalizirao se na institutima: Fraunhofer – IPA Stuttgart, Fraunhofer - IPK Berlin i RTWH Aachen – tri godine Bio je gost profesor na Nagoya University u Japanu 2007. Radio je tri godine u Brodogradilištu Split te bio direktor razvoja u Jugoplastici Obuća. Član je European Academy of Industrial Management, Odjela strojarstva i brodogradnje HATZ i dr. Osnovao je Brodograđevni klaster Splitsko-dalmatinske županije, dopredsjednik je Lean inicijative Hrvatske. Vodio je više desetaka inozemnih i domaćih znanstvenih i stručnih projekata.

FOTO: FLICKR