LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavak drame na Hrvatskim studijima

Problemima na HS-u ne nazire se kraj, smijenjeni bliski pročelnikovi suradnici

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu izglasana je smjena dvojice povjerenika HS-a, a o nepravilnostima koje su pritom navodno počinjene smijenjeni su odlučili progovoriti kroz priopćenje.

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu izglasana je smjena dvojice povjerenika HS-a, a o nepravilnostima koje su pritom navodno počinjene smijenjeni su odlučili progovoriti kroz priopćenje.

Čini se da se problemima na Hrvatskim studijama ni nakon višemjesečne neizvjesnosti ne nazire kraj. Naime u utorak 14. listopada 2017., članovi Senata Sveučilišta u Zagrebu dali su suglasnost za prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju privremenih tijela Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu. Tom su odlukom, kako je navedeno na stranicama Studentskog zbora Hrvatskih studija, smijenjeni povjerenik HS-a za nastavu i studente Marjan Ninčević te zamjenik pročelnika i povjerenik za osiguravanje kvalitete, studijske programe i cjeloživotnu naobrazbu Marinko Šišak. Djelatnike Studija o tome je 15. studenoga elektronskom poštom obavijestio privremeni pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević.

O smjeni su se na Dan Hrvatskih studija odlučili očitovati i smijenjeni djelatnici i to slanjem priopćenja administraciji, nastavnicima, Studentskom zboru i udrugama koje djeluju na Sveučilišnom odjelu. U mailu koji potpisuju Ninčević i Šišak u nekoliko je točaka objašnjeno koje su nepravilnosti navodno provedene tijekom ove izmjene u čelništvu Odjela, a sa svrhom „potpunog informiranja“ djelatnika o ovome događaju.

Ponajprije navode kako nisu na vrijeme upozoreni na smjenu, kao što im nije ni obrazloženo čime je ona uzrokovana.

Privremeni pročelnik Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Mario Grčević niti Marjana Ninčevića niti Marinka Šiška nije ni na koji način upozorio da će biti razriješeni dužnosti koje obavljaju. Isto tako, nije im obrazložio zbog kojih razloga će biti smijenjeni. O svom razrješenju saznali su slučajno od nekih članova Senata. Ta točka dnevnog reda Senata uvrštena je naknadno jer nije bila najavljena u dnevnom redu koji je s pozivom bio odaslan tri dana ranije, u petak, 10. studenoga.

Nadalje navode kako se pročelnik Grčević poziva na rektora Sveučilišta, dok se iz rektorove izjave za javnost moglo iščitati kako je prijedlog za razrješenje potekao od samog pročelnika. Tome u prilog, prema njihovim riječima, ide i navodno Grčevićevo uzbuđenje prilikom objave smjene. On je, kako navode potpisnici maila, „toliko žurio obznaniti smjenu da je u prvoj verziji objave nekima pobrkao titule, što je kasnije ispravljeno“.

Spornim smatraju, kako je dalje u njihovu priopćenju navedeno, i djelovanje samog Kolegija s kojeg su smijenjeni. Prema njihovim riječima, Kolegij se nije sastao od svibnja 2017., a u međuvremenu je privremeni pročelnik sam donosio odluke, nekonzultirajući Kolegij.

Privremeni pročelnik obavještava zaposlenike da se dogodila „promjena u Kolegiju“ Hrvatskih studija. Kolegij Hrvatskih studija definiran je Pravilnikom o ustroju i djelovanju Hrvatskih studija koji prema odluci o važenju i prilagodbi akata Hrvatskih studija i dalje vrijedi. Kolegij je poslovodno tijelo koje se nije sastalo od svibnja 2017., tj. otkada je zaposlen privremeni savjetnik privremenog pročelnika. Dakle, smijenjeni smo iz tijela koje ne radi niti funkcionira. Od tog vremena privremeni pročelnik sam donosi odluke i ne konzultira kolegij. Sve je to učinjeno u skladu s pročelnikovim nastojanjima da uvede red na Hrvatskim studijima. A koliko je to pravni red vidi se, primjerice, iz ove obavijesti: mi smo smijenjeni iz Kolegija, a ne s dužnosti (ne službi, kao što on piše); povjerenicom za osiguravanje kvalitete nije imenovana povjerenica za nastavu i studente, kao što stoji u Pravilniku o sustavu osiguranja kvalitete i kao što bi lege artis trebalo biti.

Na koncu potpisnici navode kako sve gore navedeno nije stvar osobnih animoziteta te da se zalažu za to da Hrvatski studiji što prije postanu fakultet, kao temeljni preduvjet reakreditacijskog postupka, dok se privremeni pročelnik zalaže za održanje trenutnog stanja. Oštro osuđuju odnos privremenog pročelnika prema studentima, njihovim udrugama i aktivnostima nazvavši ga neprihvatljivim.

Trenutno su na pozicije smijenjenih imenovane Nada Zgrabljić Rotar kao nova zamjenica pročelnika HS-a i povjerenica za nastavu i studente te Lovorka Brajković kao nova povjerenica za osiguravanje kvalitete, studijske programe i cjeloživotnu naobrazbu.

FOTO: SRCE