Osnovan dubrovački klub studenata PR Student

„Pridružiti nam se mogu svi koji kroz zabavu, druženje i kreativne radionice žele naučiti više o PR-u!“

PR Student

Prilikom nedavnog osnivanja dubrovačkog kluba studenata - PR Student, porazgovarali smo s predsjednikom Lukom Plešom.

Nedavno je osnovan klub studenata Sveučilišta u Dubrovniku PR Student. Na Odjelu komunikologije već djeluju UNIDU radio, studentski časopis Punkt i UNIDU televizija. Logičnim se nametnulo i osnivanje kluba koji će pružiti kvalitetnu praksu i studentima koji svoje medijsko obrazovanje usmjeravaju prema odnosima s javnošću. Tom prilikom razgovarali smo s predsjednikom kluba Lukom Plešom.

Luka Pleša, FOTO: Facebook

Kako ste došli na ideju osnivanja kluba studenata PR Student?

Na odjelu komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku već dosta godina djeluju studentski radio UNIDU i studentski časopis Punkt, a od nedavno i studentska televizija UNIDU TV. Od prve godine na fakultetu smatrao sam da su studenti koji se žele baviti odnosima s javnošću zakinuti, jer za razliku od onih koji se žele bavit medijima, nemaju nikakvu izvannastavnu aktivnost u kojoj bi mogli primijeniti teoriju koju su dobili na nastavi. Međutim, kako sam tada bio prva godina, smatrao sam da me nitko neće shvatit ozbiljno, a i da sam ne znam dovoljno o PR-u. Kako su semestri tekli, moja je želja da nešto napravim rasla.

Točka preokreta bio je akademski posjet Chicagu u sklopu GLE (Global Learning Experience) projekta američkog DePaul sveučilišta. Uglavnom, tijekom našeg boravka kod američkih kolega imali smo priliku prisustvovati i njihovom danu klubova i udruga. Tamo su  se predstavljale sve studentske organizacije s DePaula pokušavajući "regrutirati" nove studente. Na tom je predstavljanju bilo svega, od raznih sportskih udruženja, etničkih klubova, pa čak i jedan klub studentskih gurmana. Među ostalim bio je tu i klub studenata komunikologije, odnosno PR-a.

Kada sam se vratio u Dubrovnik, rekao sam sebi - ako mogu Amerikanci, možemo i mi! Tako je sve počelo.

Kako su tekle pripreme?

Ako ćemo gledati sveukupno, pripreme (u mojoj glavi) su trajale skoro tri godine. Stvarne pripreme, odnosno osmišljavanje programa, načina djelovanja te loga i ostalih sitnica, trajale su otprilike dva tjedna, a neke detalje još uvijek rješavamo.

PR Student - logo, FOTO: Facebook

Trenutno ste klub studenata, želite li postati udruga?

Na prvom sastanak članova kluba nazvali smo se samo PR Student. Dakle, nije dodan sufiks klub ili udruga. Moja prva zamisao je bila da PR Student bude udruga, ali dobio sam prijedlog da to nije baš dobra ideja jer su udruge pravna tijela te ako mi ne napravimo potrebne korake da postanemo prava, legalna udruga, nije dobro da se tako nazivamo. To nas je potaklo na promišljanje trebamo li se uopće registrirati kao udruga, ali nažalost zbog birokracije i koristi koja je bila mala s usporedbom na probleme kroz koje bi trebali prolaziti, odlučili smo biti klub koji djeluje kao jedno neformalno udruženje.

Selfie članova kluba PR Student, FOTO: Facebook
 
Kako ste prihvaćeni od strane fakulteta Mediji i kultura društva i Sveučilišta u Dubrovniku?

Stručno vijeće Odjela za komunikologiju vrlo je pozitivno dočekalo zamisao za oformljenjem jedne ovakve organizacije, te su nam dozvolili da koristimo sve prostorije i tehnologiju koju pruža naš kampus. Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku također je pozitivno reagirao na osnivanje kluba te iskazao punu podršku. Sam odaziv studenata bio je neočekivano velik, što mi je posebno drago.

Koliko trenutno imate članova i tko vam se može pridružiti?

Trenutno imamo 14 članova i rastemo svakim danom. Pridružiti nam se može bilo koji student sa Sveučilišta u Dubrovniku koji kroz zabavu, druženje i kreativne radionice želi naučiti više o odnosima s javnošću i srodnim komunikološkim granama, uključujući  i marketing. Voljeli bismo da nam se pridruže i zainteresirani studenti iz ostalih dijelova Hrvatske, ali zbog izoliranosti Dubrovnika još nismo dokučili na koji način. Svi oni koji to žele, mogu nas kontaktirati putem e-maila (prstudentklub@gmail.com) ili nam se javiti putem naše Facebook stranice.

Prvi susret PR Student, FOTO: Facebook

Kakvi su vam planovi kao novoosnovanom klubu?

Klub djeluje na više razina. Način na koji će se javnost moći upoznati s nama je putem naših panela. Paneli su zamišljeni kao događaji u kojima ćemo kolegama studentima, profesorima, građanima te svima zainteresiranima prezentirati neke teme vezane za PR. Teme će biti prikazane na razumljiv i zanimljiv način svima, pa i onima koji ne znaju mnogo o toj profesiji. Za članove imamo mjesečne radionice, kroz koje svi skupa učimo o određenim aspektima PR-a. Tako je, na primjer, tema prve radionice u siječnju - javni nastup. Radionice su zamišljene kao nešto interaktivno i zabavno, a opet vrlo korisno. U planu su nam još neki aspekti, kao na primjer suradnja s PR-odjelom Sveučilišta u Dubrovniku te stvaranje prilika za pripravništvo u dubrovačkim i hrvatskim organizacijama.

Želite li nešto poručiti dubrovačkim studentima?

Ovim putem bih želio poručiti svima onima koje zanima PR te onima koji se stvarno žele time baviti, da nam se jave i da vide tko smo i kako funkcioniramo. Ovo je izvrsna prilika da se u prijateljskom i zabavnom okruženju izbrusi talent i nauči nešto što može biti korisno za cijeli život. Za učlanjenje se treba samo javiti, dakle nema nikakvih popunjavanja formulara ili intervjua. Vjerujete, nećete požaliti.

Komentari na članak

Vezani članci

Sara Kolak, izvor: Facebook

Intervju sa Sarom Kolak

„Nemojte priuštiti nekome taj luksuz da vam kaže da nešto ne možete i da ta osoba bude u pravu“

Izuzetna sportašica Sara Kolak ujedno je i odlična studentica. Ne dozvoljava si da gubi fokus na treningu zbog knjige ili bilo čega drugoga. Kad dođe vrijeme za studentske obaveze, sjedne za stol i uči.

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Kako pokrenuti vlastiti blog?

Osnivanje bloga u samo nekoliko koraka

Filip Janečić student konačne godine diplomskog studija komunikologije na Hrvatskim studijima za Studentski.hr otkriva što je sve potrebno kako biste mogli osnovati vlastiti blog.

Matija i Matej u Dubrovniku

Projekt ClubTV

VIDEO: Noćni život i ljepote Dubrovnika u promotivnom filmu za Feddea Le Granda

Za promotivni film zaslužni su dvadesetogodišnjaci Matija Škalić i Matej Matijević, koji su osim najljepšim dubrovačkim lokacijama, film začinili nastupom jednog od najboljih svjetskih DJ-eva, Feddea Le Granda.

UNIDU i lokrum Naslovna

Znanstveno-razvojna suradnja

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Dubrovniku i Javne ustanove rezervat Lokrum

Rektorica Vrtiprah istaknula je da joj je iznimno drago što se suradnja Sveučilišta i rezervata Lokrum, koja postoji već dugi niz godina, proširuje i što se uključuje više sastavnica Sveučilišta te da je dobro što studenti dobivaju mogućnost stručne prakse na Lokrumu.

Izložba

Izložba i film „Crtežom protiv zaborava"

„Svi smo od krvi i mesa, svi smo ovdje sada, u ovom trenutku i svi ćemo umrijeti"

Na ovogodišnjem Festivalu tolerancije – JFF Zagreb prikazan je nagrađivani dokumentarni film „Crtežom protiv zaborava" koji bilježi istoimeni rad umjetnika Manfreda Bockelmanna. Autor portretima odaje počast djeci koju su ubili nacisti tijekom holokausta. Imali smo čast razgovarati s producentom filma, Davidom Kuncom.