Studentski centar u Zagrebu

Prestanak rada Kulture SC-a izazvao prosvjed „100,47 posto za kulturu“

SCZG izvana

Studentski centar u Zagrebu više nema četiri ključne djelatnosti (Prehrana, Smještaj, Kultura, Zajedničke službe) nakon što je Kultura prestala s radom i postala Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje prema odluci sanacijske uprave.

Jedna od četiri ključne djelatnosti Studentskog centra u Zagrebu prestala je s radom. Naime, Kultura je od 21. lipnja prestala biti osnovna djelatnost SC-a i postala je Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje. Iako je voditeljica Nataša Rajković prethodno molila za pomoć nadležna ministarstva kulture i obrazovanja, Kultura je svejedno degradirana prema odluci sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka.

Osim što je ovim potezom ugroženo oko 40 zaposlenika, ugroženima su se našli i određeni umjetnici. Upravo iz tog razloga postavljen je šator ispred SC-a u Savskoj 25, gdje se traži očuvanje Kulture. Jedan od istaknutijih Branitelja kulture, kako se nazivaju umjetnici koji se trenutno bore za Kulturu SC-a, redatelj je Miran Kurspahić.

Miran Kurspahić na svojem je Facebook profilu podijelio status u kojemu govori o prosvjedu pod nazivom 100,47 posto za kulturu. Branitelji kulture od prosvjeda očekuju da Kultura ostane jedna od glavnih djelatnosti SC-a i da se sredstva za njezin rad povećaju, kao i smjenu sanacijskoga upravitelja Bošnjaka te čitave sanacijske uprave koji su, prema njegovim riječima, ugrozili kulturu grada Zagreba i Hrvatske općenito.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković za RTL direkt tvrdi kako su Teatar ITD-A, Galerija SC-a, Francuski paviljon, muzički salon i multimedijski centar SC-a važna mjesta za studente i kulturne djelatnike.

– Mnogi ispiti iz režije, dramaturgije, neki projekti studenata produkcije odvijaju se u prostorima SC-a. To je nešto što je za naše studente neizmjerno važno, i ne samo za naše studente nego i muzičke akademije, likovne akemdije... nešto što je neizmjerno dugoročno opasno. – rekla je Franka Perković za RTL direkt. 

Komentari na članak

Vezani članci

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Nacionalno natjecanje studenata

Ecotrophelia Hrvatska 2014.: Studenti kreiraju eko prehrambene proizvode

PBF organizira studentsko natjecanje Ecotrophelia Hrvatska 2014.

SocialErasmus studenti

Erasmus Student Network Hrvatska

Strani studenti uz pomoć domaćih postaju superheroji lokalnih zajednica

SocialErasmus promiče volontiranje i društvenu angažiranost među međunarodnim studentima i olakšava njihovu socijalnu integraciju u lokalnu zajednicu. Jesenski „SocialErasmus Week“ održava se od 7. do 13. studenog.

Scool Fest vizual 2017

Dvodnevni spektakl u dvorištu Studentskog centra

Planulo više od 4000 ulaznica za SCool Fest 2017

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu treću godinu zaredom organizira dvodnevni festival za studentee s velikim open air koncertima te after partyjima na dva floora. Ulaz na festival besplatan je, a line-up je iz godine u godinu sve bolji.

Natpis Šara

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu

Otvorene prijave za ljetni smještaj za zagrebačke studente

Uz informacije o ljetnom smještaju, na snagu je stupio i novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

Ispunjavanje obrazaca

HZZ raspisuje natječaj za studente

Natječaj za zapošljavanje studenata u Njemačkoj za vrijeme ljetnih praznika

Zapošljavanje traje do najviše tri mjeseca tijekom ljetnih praznika u 2014. godini, a prijaviti se mogu svi zainteresirani redovni studenti sveučilišta (uključivo i visokih škola) sa dobrim znanjem njemačkog jezika.