Studentski centar u Zagrebu

Prestanak rada Kulture SC-a izazvao prosvjed „100,47 posto za kulturu“

SCZG izvana

Studentski centar u Zagrebu više nema četiri ključne djelatnosti (Prehrana, Smještaj, Kultura, Zajedničke službe) nakon što je Kultura prestala s radom i postala Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje prema odluci sanacijske uprave.

Jedna od četiri ključne djelatnosti Studentskog centra u Zagrebu prestala je s radom. Naime, Kultura je od 21. lipnja prestala biti osnovna djelatnost SC-a i postala je Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje. Iako je voditeljica Nataša Rajković prethodno molila za pomoć nadležna ministarstva kulture i obrazovanja, Kultura je svejedno degradirana prema odluci sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka.

Osim što je ovim potezom ugroženo oko 40 zaposlenika, ugroženima su se našli i određeni umjetnici. Upravo iz tog razloga postavljen je šator ispred SC-a u Savskoj 25, gdje se traži očuvanje Kulture. Jedan od istaknutijih Branitelja kulture, kako se nazivaju umjetnici koji se trenutno bore za Kulturu SC-a, redatelj je Miran Kurspahić.

Miran Kurspahić na svojem je Facebook profilu podijelio status u kojemu govori o prosvjedu pod nazivom 100,47 posto za kulturu. Branitelji kulture od prosvjeda očekuju da Kultura ostane jedna od glavnih djelatnosti SC-a i da se sredstva za njezin rad povećaju, kao i smjenu sanacijskoga upravitelja Bošnjaka te čitave sanacijske uprave koji su, prema njegovim riječima, ugrozili kulturu grada Zagreba i Hrvatske općenito.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković za RTL direkt tvrdi kako su Teatar ITD-A, Galerija SC-a, Francuski paviljon, muzički salon i multimedijski centar SC-a važna mjesta za studente i kulturne djelatnike.

– Mnogi ispiti iz režije, dramaturgije, neki projekti studenata produkcije odvijaju se u prostorima SC-a. To je nešto što je za naše studente neizmjerno važno, i ne samo za naše studente nego i muzičke akademije, likovne akemdije... nešto što je neizmjerno dugoročno opasno. – rekla je Franka Perković za RTL direkt. 

Komentari na članak

Vezani članci

Mozak

Australski sud odlučio

Student profesorici mora platiti 105 000 dolara

Kako prenosi britanski Telegraph, australski student mora isplatiti 105 000 dolara zbog vrijeđanja profesorice glazbenoga na društvenoj mreži Twitter.

Pariz

Studij i usavršavanje jezika u Francuskoj

Prijavite se za stipendije Vlade Francuske Republike

Ako razmišljate o studiju ili usavršavanju francuskog jezika u Francuskoj, svakako se prijavite na neku od stipendija Vlade Francuske Republike.

FFZG Orijentacijski tjedan 2018

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

„Orijentacijski tjedan" započet će predstavljanjem dekanice i info štandovima, a završiti tulumom

Štandovi studentskih udruga, Centra za strane jezike, predavanje o stipendijama, koncert akademskog zbora Concordia discors – tek su neke od aktivnosti koje se pripremaju za „Orijentacijski tjedan" na Filozofskom fakultetu.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Skijanje

Izlet u Sloveniju

Nagrada za položene ispite – „Studentsko PARTY SkiYanje”

Do najstrmije staze u Sloveniji studente vodi udruga Olympia. Dvodnevni izlet olakšat će ih za tek 490 kuna, a pobjednici nagradnog natječaja zabavljat će se potpuno besplatno.