LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan otvorenih vrata

Preko 1000 posjetitelja na Odjelu za biotehnologiju

– Veoma smo zadovoljni današnjim odazivom kojim je pokazano kako su mnogi naši sugrađani zainteresirani za znanost. – rekla je jedna od organizatorica, dr. sc. Željka Maglica.

– Veoma smo zadovoljni današnjim odazivom kojim je pokazano kako su mnogi naši sugrađani zainteresirani za znanost. – rekla je jedna od organizatorica, dr. sc. Željka Maglica.

Na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci održao se Dan otvorenih vrata. Radi se o šestoj po redu manifestaciji koja se održava u sklopu Festivala znanosti koji se ove godine obilježava 16. put.

Tema su ovogodišnjeg Festivala Otkrića, pa je tako i Odjel za biotehnologiju svoje sadržaje prilagodio upravo tome. Otvorio je vrata svojih laboratorija gdje su svi uzrasti mogli naučiti nešto novo. Posjetitelje su najviše zainteresirali odgovori na pitanja kao što su: što je krv, kako funkcionira mozak, što su virusi, kako izolirati DNA iz banane i brojna druga. Oni najmlađi mogli su prisustvovati radionici za male znanstvenike i uživati u šarenilu kemije, kao i sudjelovati u radionici izrade prirodne kozmetike, ali i naučiti kako funkcionira imuni sustav kroz zanimljiv igrokaz. Učenici trećeg razreda srednjih škola imali su priliku sudjelovati i u natjecanju Tetragon gdje su najbolji nagrađeni s jednodnevnim izletom. Odjel je ugostio više od 12 škola i vrtića s oko 30 grupa koji su manifestaciju posjetili organizirano te je tako broj učenika koji su imali priliku uživati u znanosti bio skoro 700, dok je sveukupan broj posjetitelja dosegao preko 1000.

– Veoma smo zadovoljni današnjim odazivom kojim je pokazano kako su mnogi naši sugrađani zainteresirani za znanost. Posebno nas je razveselio velik broj organiziranih grupa, a pogotovo onih najmlađih kojima je danas bio užitak pokazivati znanstvene pokuse te gledati njihovo divljenje i čuđenje. Danas je znanost, nažalost, dosta stigmatizirana te prikazana kao daleka i strana te je veoma bitno znanost pokazati kao zanimljivu i primjenjivu u svakodnevnom životu onim najmlađima, kako bi od malih nogu mogli graditi svoj stav o znanosti kao o nečemu čime se i oni mogu baviti. – rekla je jedna od organizatorica, dr. sc. Željka Maglica.

Asistentica i studentska koordinatorica mag. Martina Mušković istaknula je:

– Organizacija je bila na visokom nivou, uz visoke mjere opreznosti, a istovremeno je užitak posjetitelja bio velik. Veoma smo ponosni na naše studente volontere koji su se ove godine odazvali u velikom broju i potrudili se oko naših posjetitelja kako bi svaki od njih danas doživio jedinstveno iskustvo. Nadamo se kako će sljedeće godine broj posjetitelja biti još veći kako bi znanost mogli približiti još široj publici.

Odjel za biotehnologiju tako je pokazao kako je veoma bitno osvijestiti prisustvo znanosti u svakodnevnom životu te ju destigmatizirati, pogotovo kod onih najmlađih.

FOTO: SZ BIOTECH