LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Politehnika 2025

Predstavljeno deset novih studijskih programa specijalističkih politehničkih područja

Iako su unutar svih prezentiranih studijskih programa prisutne velike promjene u odnosu na postojeću akademsku praksu, posebnu je pažnju auditorija privukao i studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike.

Iako su unutar svih prezentiranih studijskih programa prisutne velike promjene u odnosu na postojeću akademsku praksu, posebnu je pažnju auditorija privukao i studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike.

Na Okruglom stolu održanom u Novinarskom domu u Zagrebu, pod motom Dolaze zanimanja budućnosti. Dočekajmo ih spremni. Izgradimo kompetencije zajedno. predstavljeno je 10 novih studijskih programa specijalističkih politehničkih područja informatike i računarstva, elektrotehnike, graditeljstva i strojarstva. Studijski su programi razvijeni na načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, Europskog standarda e-kompetencija i ostalih visokoobrazovnih okvira važnih za učinkovito reformiranje sustava visokoškolskog obrazovanja u skladu s postojećim i budućim potrebama politehničkog tržišta rada u kontekstu globalizacije i tehnološkog razvoja koji radikalno mijenjaju okruženje visokog obrazovanja i potrebe tržišta rada.

Osim novih studijskih programa, predstavljeno je i unapređenje četiri postojeća studijska programa iz automatike, elektrotehnike, telekomunikacije i računala i e-Poslovanja. Okrugli je stol organiziralo Tehničko veleučilište u Zagrebu u sklopu projekta Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike, skraćenog, simboličkog i vizionarskog naziva Politehnika 2025. Studijski su programi razvijeni intenzivnim radom 60 nastavnika i istraživača Tehničkog veleučilišta u Zagrebu tijekom 15 mjeseci provedbe projekta i u njih je uloženo 30 000 radnih sati.

Kako je tijekom izlaganja istaknuto, specifičnost predstavljenih studijskih programa jest modularnost i fleksibilnost pristupa koja se ogleda u činjenici da je dva puta više, unutar svakog studijskog programa, izbornih kolegija u odnosu na obavezne. Kao neki od noviteta koji prate potrebe tržišta rada, posebno su istaknuti kolegiji Strateško poduzetništvo i digitalna ekonomija te Vođenje softverskih projekata.

Iako su unutar svih prezentiranih studijskih programa prisutne velike promjene u odnosu na postojeću akademsku praksu, posebnu je pažnju auditorija privukao i studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Naime, danas studiji tog područja postoje u nekom od predloženih oblika samo u Irskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, čime se otvara mogućnost da Tehničko veleučilište u Zagrebu, a time i Hrvatska, privuče velik broj studenta iz šire regije i Europske unije. I studij Protetike i ortotike, u predloženom obliku, rijedak je na prostoru Europske unije i očekuje se da će privući velik broj stranih studenata. Upravo iz tih razloga, jedan je od prvih sljedećih koraka priprema izvođenja tih studijskih programa na engleskom jeziku.

Procesu izrade studijskih programa prethodila je, u prvom dijelu provedbe projekta, izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija na temelju opsežno primijenjenog znanstvenog istraživanja potreba specijalističkih područja politehničkog tržišta rada i izrađene Studije potražnje za  zanimanjima i kompetencijama u području politehnike 2020-2025. godine Na osnovi dobivenih rezultata unutar identificiranih domena unutar politehničkih područja, polja i grana, razvijeni su standardi zanimanja, standardi kvalifikacija te unapređeni postojeći i razvijeni novi studijski programi politehničkih područja: elektrotehnike i elektronike, graditeljstva, informatike i računarstva i strojarstva. Standardi kvalifikacija i standardi zanimanja važni su u obrazovnom sustavu jer osiguravaju jasnoću, prohodnost, kvalitetu i širu prepoznatljivost kvalifikacija na hrvatskom i europskom tržištu rada. Cjelokupni je projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 3 008 370,80 kn.

U središnjem je dijelu događanja dr. sc. Miroslav Slamić, voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija informatike i zamjenik voditelja Projekta, predstavio inovativnu aplikaciju za poslodavce i studente razvijenu u sklopu projekta Politehnika 2025. Aplikacija poslodavcima omogućava prepoznatljivost studijskih programa po kompetencijama za kvalifikacije i zanimanja koja su im potrebna, bilo da se radi o zapošljavanju novog zaposlenika ili usavršavanju postojećih zaposlenika kroz proces cjeloživotnog učenja. Budućim studentima aplikacija omogućava definiranje putanje učenja i kurikulum na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju i profil zanimanja i daje informacije o mogućem radnom mjestu i ključnim poslovima. Aplikacija je u svojoj testnoj verziji dostupna na poveznici.

Kratke su prezentacije kolegija studijskih programa po politehničkim područjima u nastavku održali voditelji timova koji su izrađivali studijske programe: Jana Žiljak-Vujić, pročelnica Informatičko-računarskog odjela; Vesna Alić-Kostešić, voditeljica Stručnog studija mehatronike; Boris Uremović, voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija graditeljstva; Davor Gadže, voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija elektrotehnike. Petra Bonačić Bartolin predstavila je studijski program Protetike i ortotike, Toni Bjažić studijski program Robotike, Mladen Mauher studijske programe e-Uprave i e-Poslovanja, a Goran Sirovatka studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike.

Dijalog s prisutnima otvorio se temeljem postavljenih pitanja o daljnjim koracima, implementaciji i održivosti izrađenih programa. Voditelj projekta najavio je da se aktivnosti nastavljaju, iako projekt službeno završava 18. rujna 2016. godine Izrađeni će se studijski programi uputiti, po propisanoj proceduri, na odobravanje nadležnim institucijama. Po primitku dopusnice za njihovo izvođenje, krenut će se s njihovom provedbom. Kao najraniji datum, moguće je da će već generacija studenata 2017/2018. imati priliku upisati se na neki od prezentiranih programa.

Sve informacije o projektu dostupne su na poveznici.