LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Predstavljanje rezultata istraživanja o hrvatskim braniteljima u kojem su sudjelovale studentice Hrvatskih studija

Voditeljica projekta je Sandra Šućurović koja je nedavno diplomirala na Hrvatskim studijima. U provođenju istraživanja sudjelovale su i Ivana Herceg, netom diplomirana psihologinja, te Lara Buljan, studentica pete godine psihologije.

Voditeljica projekta je Sandra Šućurović koja je nedavno diplomirala na Hrvatskim studijima. U provođenju istraživanja sudjelovale su i Ivana Herceg, netom diplomirana psihologinja, te Lara Buljan, studentica pete godine psihologije.

Na Hrvatskim studijima (Borongajska cesta 83d, dvorana Zagreb) će se u četvrtak, 4. prosinca 2014., s početkom u 16 sati održati znanstveni simpozij na kojem će biti predstavljeni rezultati triju istraživanja o hrvatskim braniteljima provedenih u sklopu projekta Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

„Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“ je projekt koji se sastoji od tri dijela:

– istraživanja percepcije branitelja o preferiranim aktivnostima unutar braniteljskih udruga
– socijalne kognicije kod branitelja
– kohezije i grupnih procesa u braniteljskoj populaciji.

Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP), a kao partneri u provođenju istraživanja sudjelovali su Institut društvenih znanosti Ivo PilarHrvatski studiji te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

Voditeljica projekta je Sandra Šućurović koja je nedavno diplomirala na Hrvatskim studijima. U provođenju istraživanja sudjelovale su i Ivana Herceg, netom diplomirana psihologinja, te Lara Buljan, studentica pete godine psihologije. Na temelju rezultata istraživanja moći će se planirati djelatnosti u svrhu podizanja kvalitete življenja branitelja i njihovog psihosocijalnog osnaživanja. Osim toga, promovirat će se pozitivna slika o braniteljima koji su stvorili našu državu i kao takvi zasigurno mogu pomoći u njezinom razvoju.

Na simpoziju će biti izloženi rezultati triju istraživanja. Igor Mikloušić, doktor psihologije, predstavit će preferirane aktivnosti u braniteljskim udrugama te izložiti rezultate istraživanja o koheziji i grupnim procesima kod branitelja. Na temelju spoznaja dobivenih na braniteljskoj populaciji, mogu se definirati načini na koje će se unutar bilo koje zajednice stvoriti i održati osjećaji povezanosti, zajedništva, međusobne podrške i odgovornosti jednih prema drugima. To je, naime, u središtu interesa suvremenih psiholoških studija ljudske suradnje.

Martina Knežević, doktorica psihologije, opisat će istraživanje o socijalnoj kogniciji kod branitelja usmjereno na proučavanje sposobnosti pojedinca za prepoznavanje uzroka vlastitog ponašanja i ponašanja drugih, a ima glavnu ulogu u unapređenju međusobnog razumijevanja i društvene interakcije. 

Proveden projekt izvrstan je primjer suradnje znanstvene zajednice i braniteljske populacije koji doprinosi povećanju opusa znanstvenih istraživanja o braniteljskoj populaciji. Pritom se ne usmjerava samo na negativne aspekte kao što su PTSP i ostale psihičke i fizičke bolesti, već ističu snagu branitelja i njihovu sposobnost služenja kao pozitivnog primjera čitavoj zajednici. 

Više o samome projektu možete saznati na web stranici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

FOTO: ZUV HGB