LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Model European Union Zagreb 2017.

Postanite zastupnik, ministar ili novinar u simulaciji rada europskih institucija

Sudionici će poboljšati svoje govorničke vještine, znanje engleskog jezika, znanje o Europskoj uniji te će ujedno imati priliku biti dio strukturiranih dijaloga gdje će razgovarati s brojnim stručnjacima.

Sudionici će poboljšati svoje govorničke vještine, znanje engleskog jezika, znanje o Europskoj uniji te će ujedno imati priliku biti dio strukturiranih dijaloga gdje će razgovarati s brojnim stručnjacima.

Model European Union Zagreb (MEUZ) međunarodna je simulacija Europske unije koja će se peti puta održati u Zagrebu, a traje od 7. do 12. svibnja 2017. godine Sudjelovanjem na ovoj konferenciji mladi imaju priliku na nekoliko dana postati zastupnici u Europskom parlamentu, ministri u Vijeću EU, novinari i lobisti.

Konferencija će se održati u Hrvatskom saboru, a sudionici će raspravljati o vrlo zanimljivim temama koje su aktualne u današnjem svijetu. Radni je jezik konferencije engleski. Sudionici će poboljšati svoje govorničke vještine, znanje engleskog jezika, znanje o Europskoj uniji te će ujedno imati priliku biti dio strukturiranih dijaloga gdje će razgovarati s brojnim stručnjacima.

Ako se odlučite prijaviti za ulogu zastupnika u Europskom parlamentu predstavljat ćete neku zemlju koja će vam biti dodijeljena, a osim toga na vama je da ujedno predstavljate i stranku kojoj ćete pripadati. Sa svojim ćete kolegama raspravljati o odlukama koje budete donosili, konzultirat ćete se s drugim strankama ili lobistima kako biste razmotrili sve opcije koje vas zanimaju.

Zadatak ministra u Vijeću EU predstavljanje je zemlje koja će mu biti dodijeljena na najbolji mogući način. Ovo je odlična uloga za one koji više vole sami raditi, a svakako ne biste trebali zaboraviti na svoje kolege kako biste dobili podršku za sve svoje amandmane koje budete imali.

Ako ste oduvijek željeli predstavljati neke manje grupe i boriti se za njihova prava, uloga lobista prava je za vas. Osim što je na vama da pokušate utjecati na mišljenja zastupnika u Europskom parlamentu i Vijeću EU, trebli biste biti dovoljno informirani o temama o kojima se raspravlja kako biste uspjeli dobiti ono što želite. Ako ste samouvjereni i znate kako doći do cilja, ova je uloga prava za vas.

Kako bi sve što se radi tijekom simulacije bilo dostupno i drugima, prisutni će biti i novinari. Zadaci novinara nisu uvijek tako jednostavni jer nije lako prepoznati govori li vam neki zastupnik doista istinu. Ovom ulogom imate mogućnost postati novinar na nekoliko dana te pisati o događajima u Europskom parlamentu ili Vijeću, odabirati sudionike za razgovor i tako cijeli proces donošenja odluka učiniti transparentnim.

Na prethodnim je konferencijama sudjelovalo više od 300 studenata i mladih profesionalaca. Da je MEUZ odlično iskustvo gdje mladi mogu puno toga naučiti pokazuje i podrška velikoga broja europskih i hrvatskih institucija.

Sve dodatne informacije kao i načine prijave možete pronaći na poveznici. Prijave traju do 21. ožujka 2017. godine

FOTO: FACEBOOK/MEUZ