LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MZOS popustio

Poništena sporna odluka Ministarstva

Studentski zbor izborio se za to da se prihodi od rada posredstvom studentskih ugovora, kao jedna od kategorija za ostvarivanje prava na smještaj u studentski dom, ne ubrajaju u ukupne prihode kućanstva.

Studentski zbor izborio se za to da se prihodi od rada posredstvom studentskih ugovora, kao jedna od kategorija za ostvarivanje prava na smještaj u studentski dom, ne ubrajaju u ukupne prihode kućanstva.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je poništiti spornu odluku o uvrštavanju prihoda ostvarenih radom preko učeničkog i student servisa u ukupne prihode kućanstva. Ova 15. stavka značajno utječe na ostvarivanje prava na smještaj u studentskim domovima.

U dugoj i žestokoj raspravi sudjelovale su, s jedne strane, predstavnice Ministarstva Ružica Beljo Lučić i Ivana Krznar, a s druge predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petar Labrović i njegov zamjenik Mario Mašić te tajnik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Slobodan Šolaja.

– Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo problematiku uklapanja ove stavke u porezna primanja budući da je odluka donesena vrlo naglo i da se ovakvim načinom kažnjavaju studenti koji, uz redovno školovanje, obavljaju određen posao te time pomažu svojim obiteljima koje ih uzdržavaju. – izjavio je Mašić.

Predstavnici Studentskog zbora zalagali su se za poništenje sporne odluke koju je Ministarstvo, na opće iznenađenje studenata, donijelo prekjučer. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu brzo je reagirao i uspio vratiti kriterije na staro – ali samo privremeno. Od druge će se godine, naime, kriteriji ipak postrožiti. 

– Od sljedeće godine će se u obzir uzimati primanja ostvarena posredstvom studentskih ugovora, ali postojat će granica do koje ti prihodi mogu ići, a da se ne ubrajaju u ukupne prihode kućanstava i time ne utječu na ostvarivanje prava na smještaj u studentskim domovima. – kažu predstavnici Studentskog zbora.

FOTO: IVAN PERKOV