Natjecanje farmaceuta i medicinara

PMKS: Uzbudljivu završnicu pratilo 200 gostiju, među njima i rektor Anđelinović

PKMS 2018

Dvodnevno natjecanje studenata farmacije i medicine obilježila je edukacija, ali i humanitarna nota. Brojnim posjetiteljima priključili su se ugledni profesori i splitski rektor.

Sredinom svibnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održao se jedinstven događaj u ovom dijelu Europe – Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown. Radi se o međunarodnom natjecanju u znanju na kojemu su sudjelovali studenti završnih godina medicine i farmacije. Čak 32 studenta iz pet različitih gradova, iz triju različitih država (iz Zagreba, Sarajeva, Mostara, Novog Sada i Splita) odmjerila su snage u snalažljivosti i timskom radu. Natjecanje su prepoznale i najviše državne institucije, stoga je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. U dva dana popratilo ga je više od 200 gostiju, uglavnom studenata i uglednih profesora iz različitih gradova i država.

Prvi dan održano je otvorenje događaja i formiranje timova ždrijebanjem, a timovi su bili sačinjenih od 2 farmaceuta i 2 medicinara iz različitih gradova. Uslijedili su zalogaj i piće dobrodošlice te radionica za sve natjecatelje u kojoj ih je stručno povjerenstvo upoznalo s tipovima zadataka i pripremilo ih na izazove koji će ih čekati idućeg dana.

Drugi dan u ranim jutarnjim satima započeli su zadatci koje je sastavljalo i ispravljalo stručno povjerenstvo sačinjeno od 6 stručnjaka s obaju područja. Nakon prvog zadatka, koji je bio pismenog tipa, od 8 timova prošlo je najboljih 5. Iako zadatak nije bio praktične naravi, sastojao se od čak 8 različitih kliničkih slučajeva s pitanjima sastavljenima po uzoru na britanske i američke prijemne ispite. Ubrzo je uslijedio drugi zadatak zamišljen kao OSCE, tip ispita koji se sastoji od različitih postaja, za timove. Na svakoj od 5 postaja nalazio se glumac koji je interpretirao klinički slučaj, a čini se da je ovo bio jedan od prvih puta u svijetu da je ovakav tip zadatka rješavao tim, a ne pojedinac.

Nakon tog zadatka izdvojila su se 2 najbolja tima koja su poslije svečanog ručka krenula u nove izazove. Treći zadatak bio je najvjernija simulacija slučaja iz prakse. Natjecatelji su od stvarne pacijentice morali uzimati informacije o njezinoj bolesti te su što prije trebali doći do prave dijagnoze i propisati ispravnu terapiju. Na raspolaganju su imali uputnice za razne pretrage koje su morali slati nakon čega bi dobili povratnu informaciju, odnosno nalaz. Izlaganje finalista gledao je i rektor Sveučilišta prof. Šimun Anđelinović. Nakon što su saslušana oba tima, stručno povjerenstvo donijelo je odluku, a pobjednici su:

 • Antana Šunjić (medicina, Mostar)
 • Josip Antić (medicina, Zagreb)
 • Naida Omerović (farmacija, Sarajevo)
 • Klara Dumanić (farmacija, Split).

Foto: PKMS

Dva najbolje plasirana tima nagrađena su novčanom nagradom i prikladnim diplomama, dok su svi sudionici nagrađeni novim kutama i mnogim drugim poklonima uz zahvalnice za sudjelovanje. Nakon natjecanja organiziran je turistički obilazak za sve natjecatelje i profesore koji nisu iz Splita te zabava za sve sudionike.

Tijekom oba dana, osim na natjecanju, naglasak je bio i na edukaciji te humanitarnoj akciji. Tako su za goste i natjecatelje održavane edukativne postaje na kojima su se mogli informirati o najčešćim malignim bolestima, provjeriti vrijednosti tlaka, razinu glukoze u krvi, razinu udjela masnog tkiva u tijelu te od studenata splitskog Kineziološkog fakulteta naučiti više o važnosti tjelovježbe za zdravlje. Humanitarna akcija održana je u suradnji s udrugom Marijini obroci i tvrtkom za prodaju medicinskih proizvoda Kvantum tim. Zahvaljujući njihovoj nevjerojatnoj donaciji (stetoskop i otoskop), održana je i nagradna igra čiji je prihod otišao u humanitarne svrhe.

Ovogodišnji organizacijski tim činili su:

 • Duje Apostolski, student 6. godine medicine
 • Ana Božinović-Karauz, studentica 5. godine farmacije
 • Marija Vrdoljak, studentica 6. godine medicine
 • Dijana Krišto, studentica 5. godine medicine
 • Matea Babić, studentica 6. godine medicine
 • Martina Bošnjak, studentica 5. godine farmacije
 • Marija Miškić, studentica 4. godine farmacije.

Komentari na članak

Vezani članci

Riječki Medicinski fakultet predstavio Studij medicine na engleskom jeziku

Europska edukacijska mapa

Riječki Medicinski fakultet predstavio Studij medicine na engleskom jeziku

Sveučilište u Rijeci uklopilo se u europsku edukacijsku mapu otvaranjem Studija medicine na engleskom jeziku. Nakon prvog upisnog roka uspješno je popunjeno 50 posto mjesta, a u tijeku su prijave za jesenski rok.

Alumnus - Osijek

Koncentriranija završnica donijela je Alumnusu visoku pobjedu

Alumnus pobjedom protiv Osijeka skočio na 4. mjesto

'Studenti' nisu imali nimalo lak zadatak protiv ekipe Osijeka, ali pokazali su da, kada je najpotrebnije, imaju sposobnosti i vještine da izvuku povoljan rezultat.

Erasmus+ Info dan

Studentsko natjecanje

Uzbudljivi pitch finalista „Pokretača“ otvoren je za svu javnost – nipošto ne propustite!

Saznajte tko će se najbolje snaći u prezentaciji svog poslovnog modela i u samo tri minute dokazati poduzetnički potencijal te pozitivan društveni utjecaj svoje ideje.

Pokretač, vizual

Intervju s Marinom Trošeljem

Uz novčane nagrade pobjednike „Pokretača” očekuju i roboti; sve o njima otkriva osnivač tvrtke STEMI

S Marinom Trošeljem, osnivačem tvrtke STEMI, porazgovarali smo o procesu pokretanja tvrtke, poslovnom modelu STEMI-ja, ali i razlozima za prijavu za studentsko natjecanje „Pokretač”.

natjecanje Mozgalo

Natjecanje „Mozgalo"

Prijavi se za rudarenje podataka i osvoji vrijedne nagrade

Prijave za natjecanje traju do 13. ožujka, dok će na svečanom otvorenju zainteresirani studenti moći saznati temu ovogodišnjeg „Mozgala“ te partnere koji podržavaju projekt.