Natjecanje farmaceuta i medicinara

PMKS: Uzbudljivu završnicu pratilo 200 gostiju, među njima i rektor Anđelinović

PKMS 2018

Dvodnevno natjecanje studenata farmacije i medicine obilježila je edukacija, ali i humanitarna nota. Brojnim posjetiteljima priključili su se ugledni profesori i splitski rektor.

Sredinom svibnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održao se jedinstven događaj u ovom dijelu Europe – Pharmaceutical and Medical Knowledge Showdown. Radi se o međunarodnom natjecanju u znanju na kojemu su sudjelovali studenti završnih godina medicine i farmacije. Čak 32 studenta iz pet različitih gradova, iz triju različitih država (iz Zagreba, Sarajeva, Mostara, Novog Sada i Splita) odmjerila su snage u snalažljivosti i timskom radu. Natjecanje su prepoznale i najviše državne institucije, stoga je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. U dva dana popratilo ga je više od 200 gostiju, uglavnom studenata i uglednih profesora iz različitih gradova i država.

Prvi dan održano je otvorenje događaja i formiranje timova ždrijebanjem, a timovi su bili sačinjenih od 2 farmaceuta i 2 medicinara iz različitih gradova. Uslijedili su zalogaj i piće dobrodošlice te radionica za sve natjecatelje u kojoj ih je stručno povjerenstvo upoznalo s tipovima zadataka i pripremilo ih na izazove koji će ih čekati idućeg dana.

Drugi dan u ranim jutarnjim satima započeli su zadatci koje je sastavljalo i ispravljalo stručno povjerenstvo sačinjeno od 6 stručnjaka s obaju područja. Nakon prvog zadatka, koji je bio pismenog tipa, od 8 timova prošlo je najboljih 5. Iako zadatak nije bio praktične naravi, sastojao se od čak 8 različitih kliničkih slučajeva s pitanjima sastavljenima po uzoru na britanske i američke prijemne ispite. Ubrzo je uslijedio drugi zadatak zamišljen kao OSCE, tip ispita koji se sastoji od različitih postaja, za timove. Na svakoj od 5 postaja nalazio se glumac koji je interpretirao klinički slučaj, a čini se da je ovo bio jedan od prvih puta u svijetu da je ovakav tip zadatka rješavao tim, a ne pojedinac.

Nakon tog zadatka izdvojila su se 2 najbolja tima koja su poslije svečanog ručka krenula u nove izazove. Treći zadatak bio je najvjernija simulacija slučaja iz prakse. Natjecatelji su od stvarne pacijentice morali uzimati informacije o njezinoj bolesti te su što prije trebali doći do prave dijagnoze i propisati ispravnu terapiju. Na raspolaganju su imali uputnice za razne pretrage koje su morali slati nakon čega bi dobili povratnu informaciju, odnosno nalaz. Izlaganje finalista gledao je i rektor Sveučilišta prof. Šimun Anđelinović. Nakon što su saslušana oba tima, stručno povjerenstvo donijelo je odluku, a pobjednici su:

 • Antana Šunjić (medicina, Mostar)
 • Josip Antić (medicina, Zagreb)
 • Naida Omerović (farmacija, Sarajevo)
 • Klara Dumanić (farmacija, Split).

Foto: PKMS

Dva najbolje plasirana tima nagrađena su novčanom nagradom i prikladnim diplomama, dok su svi sudionici nagrađeni novim kutama i mnogim drugim poklonima uz zahvalnice za sudjelovanje. Nakon natjecanja organiziran je turistički obilazak za sve natjecatelje i profesore koji nisu iz Splita te zabava za sve sudionike.

Tijekom oba dana, osim na natjecanju, naglasak je bio i na edukaciji te humanitarnoj akciji. Tako su za goste i natjecatelje održavane edukativne postaje na kojima su se mogli informirati o najčešćim malignim bolestima, provjeriti vrijednosti tlaka, razinu glukoze u krvi, razinu udjela masnog tkiva u tijelu te od studenata splitskog Kineziološkog fakulteta naučiti više o važnosti tjelovježbe za zdravlje Humanitarna akcija održana je u suradnji s udrugom Marijini obroci i tvrtkom za prodaju medicinskih proizvoda Kvantum tim. Zahvaljujući njihovoj nevjerojatnoj donaciji (stetoskop i otoskop), održana je i nagradna igra čiji je prihod otišao u humanitarne svrhe.

Ovogodišnji organizacijski tim činili su:

 • Duje Apostolski, student 6. godine medicine
 • Ana Božinović-Karauz, studentica 5. godine farmacije
 • Marija Vrdoljak, studentica 6. godine medicine
 • Dijana Krišto, studentica 5. godine medicine
 • Matea Babić, studentica 6. godine medicine
 • Martina Bošnjak, studentica 5. godine farmacije
 • Marija Miškić, studentica 4. godine farmacije.

Komentari na članak

Vezani članci

Osmišljen AnatoMRI – inovativan način učenja anatomije 2

Iskorak u medicinskoj znanosti

Osmišljen AnatoMRI – inovativan način učenja anatomije

AnatoMRI jedinstven je i nov način učenja nastao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a kao takav predstavlja korak naprijed za medicinsku znanost i anatomiju te ujedno olakšava učenje novih generacija studenata, na njima primjeren način, uz primjenu novih tehnologija.

Novci izbliza

Finale natjecanja

Elektroboj: Pozamašne novčane nagrade očekuju najbolje studentske ekipe

Veliko finale studentskog natjecanja Elektroboj održat će se ovog četvrtka, 14. lipnja u 17 sati u Bikers Beer Factoryju. Tri najbolja tima osvojit će novčane nagrade u iznosima od 8000, 5000 i 3000 kuna.

Mehmet Oz

Zabavne emisije o zdravlju samo su zabavne

Kvazisavjeti doktora Oza

Istraživanje jednog britanskog časopisa pokazalo je da savjeti u emisijama o zdravlju nisu točni.

Studenti

Studentsko marketinško natjecanje

Upoznajte prve hrvatske finaliste L'Oreal Brandstorma!

Svoje kreativne ideje o tome kako će svjetski kozmetički brend La Roche Posay privući novi segment kupaca od 15 do 25 godina, uz značajan digitalni i tehnološki iskorak, predstavit će četiri tima iz naše regije.

Freshhh 2018., finale

„Online” natjecanje

Hrvatski studenti osvojili drugo mjesto u finalu Freshhha

Ovogodišnje izdanje privuklo je 1450 timova iz gotovo 60 zemalja diljem svijeta, a pobjedu je odnio mađarski tim Petronauts, dok je drugo mjesto zauzeo hrvatski tim Delay.