Prenosimo:

Pismo ogorčenog studenta medijima

Stres

Prije objave samoga pisma, redakcija je željela uspostaviti dijalog sa Studentskim centrom i sanacijskim direktorom, glavnim akterom e-maila. Pokušali smo ih kontaktirati telefonski i elektronički, no odgovor nismo dobili. Pismo stoga prenosimo u cijelosti, a Studentskom centru i sanacijskom voditelju postavljamo pitanje - rade li osobe u Studentskom centru u interesu studenata i da im pruže informacije ili su tamo samo radi funkcije i zarade?

Prije tri dana na adresu naše redakcije pristignuo je e-mail studenta Juraja Crnkovića. Prije objave samoga pisma, redakcija je željela uspostaviti dijalog sa Studentskim centrom i sanacijskim direktorom, glavnim akterom e-maila. Pokušali smo ih kontaktirati telefonski i elektronički, no odgovor nismo dobili. Pismo stoga prenosimo u cijelosti, a Studentskom centru i sanacijskom voditelju postavljamo pitanje - rade li osobe u Studentskom centru u interesu studenata i da im pruže informacije ili su tamo samo radi funkcije i zarade?

Poštovani!

Kontaktiram Vas zbog kontroverzne odluke Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu da uskrati izvanrednim studentima pravo korištenja sportskih objekata SC-a.

Naime, 21. studenog 2013. na stranicama SC-a osvanula je (polurazumljiva) obavijest, citiram: „Studenti korisnici usluga Poslovnice za sport SC-a od 21.11.2013. plaćanje usluga poslovnice za sport stanari studentskih domova obavljaju isključivo na blagajnama studentskih domova uz predočenje vlastite X-ice.“ Dok se dosada uplata članarine obavljala putem opće uplatnice, sada bi se, kao što obavijest i kaže, uplata trebala obavljati na blagajni pripadajućeg studentskog doma, uz predočenje X-ice, čime se de facto izvanrednim studentima onemogućuje korištenje sportskih objekata. To mi je potvrđeno i kad sam se raspitivao kod zaposlenika, koji su odgovorili da SC nije i neće uvesti mogućnost da izvanredni studenti i dalje plaćaju članarinu na dosadašnji način.

Koliko me služi obrazovanje iz razredne nastave, sintagma „studentska teretana“ označava teretanu namijenjenu studentima. Ista ta razina obrazovanja razotkriva da su izvanredni studenti – studenti. Samim time, uvođenjem ove odluke, naziv „studentska teretana“ gubi svoj smisao. Ali na stranu jezična pitanja, promotrimo važnije činjenice: SC je toliko loše poslovao da je Vlada na sjednici održanoj 24. siječnja 2013. donijela Odluku o sanaciji Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu (NN br. 11/2013) i imenovala sanacijskog upravitelja i sanacijsko vijeće.

Sportski objekti SC-a godišnje imaju u prosjeku dvije do tri tisuće članova. Uzme li se u obzir da je 20-30% od toga izvanrednih studenata, kao i to da je iznos većine mjesečnih članarina 125 kn, SC bi na ovaj način godišnje izgubio između pola milijuna i milijun kuna. Ni jedno poduzeće s normalnom upravom, a pogotovo ne ono koje se uspješno otjeralo u stečaj, nije u mogućnosti rezati si prihode, a kamoli u ovakvim iznosima. A da s ovom odlukom uprave nešto vidno nije uredu, dovoljno govori njihova ranija ideja da sportske objekte pripadajućeg studentskog doma mogu koristiti isključivo stanari dotičnog doma. Kratka analiza pokazala je da je omjer korisnika ne-stanara i stanara barem 50:50, ako ne i 60:40. Dakle, ne samo da netko u upravi uporno pokušava raditi protiv interesa ustanove u kojoj radi, nego je prihode iznajmljivanja sportskih objekata i opreme htio, u najmanju ruku, prepoloviti. Čak ni apeli da se izvanrednim studentima nametnu veći iznosi članarine nisu prošli.

Jedini očiti razlog zbog kojeg bi ova odluka bila opravdana bila bi pretrpanost ovih sportskih objekata. Ne mogu pouzdano govoriti za sve objekte, ali u objektu s najviše članova, fitnessu i plesnoj dvorani SD „Stjepan Radić“, treninzi se normalno obavljaju i za najvećih gužvi. Ono što sam načuo kao razlog za ovaj potez jest neki sitni postotak kojeg banka uzima od ovih uplata, ali ima li ikakve veze s logikom izbjegavati proviziju od jednoznamenkastog postotka stvarajući gubitak od 20-30%?

Ovo Vam pišem jer, iako su dotični učinili puno toga da bi Studentski Centar ponovno financijski uzdigli na noge, ovaj potez je sasvim kontraproduktivan, nelogičan i diskriminatoran prema dijelu studentske populacije, a sadašnja uprava nije pokazala sluha za nezadovoljstvo ovom odlukom. Pišem Vam i kao amaterski powerlifter koji će, ostane li ova odluka na snazi, vrlo vjerojatno morati odustati od svoje strasti, kao i u ime ostalih studenata sportaša. U to ime, molim Vas da poduzmete ono što je u Vašoj moći kao medija da se stopira bilo kakva odluka kojom bi se izvanrednim studentima onemogućilo korištenje sportskih objekata u vlasništvu SC-a. Kao zainteresirana strana u ovom slučaju, molim Vas i da objavite ovu vijest čim prije možete, a barem do kraja zimskih praznika, jer ćemo, u suprotnom, mi izvanredni studenti biti osuđeni na konkretnije mjere, kao što je peticija protiv ove odluke SC-a i malo jasnije (glasnije) postavljanje pitanja kako to Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Vlada RH (kojima su sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće odgovorni) obavljaju svoj posao nadzora nad sanacijom. Neki od portala među Vama ranije su već objavili moju prošlogodišnju kritiku kvalitete usluge ZET-a na Facebook stranici Vlade RH pa se nadam da ćete izvijestiti i o ovome, čime biste napravili veliku uslugu nama studentima.

Pismo sličnog sadržaja šaljem i gospodinu prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, gospodinu Zoranu Milanoviću, gospodinu dr. sc. Željku Jovanoviću, gospodinu Petru Skansiju iz Uprave za sport MZOŠ-a, gospodinu Milanu Bandiću, gospodinu Zlatku Mateši, predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora, gospodinu Ivanu Zoraji, predsjedniku Hrvatskog dizačkog saveza, gospodinu Damiru Siseru, predsjedniku Hrvatskog body building saveza, Hrvatskom akademskom sportskom savezu te, kao što vidite u popisu primatelja, e-mail brojnim televizijskim kućama, novinama, internet portalima, svim radio-postajama koje emitiraju u gradu Zagrebu i nekim udrugama.

U nadi da ćete pokazati razumijevanje prema studentima i financijskom poslovanju jedne važne državne ustanove, s poštovanjem,

Juraj Crnković, student

Komentari na članak

Vezani članci

Koncerti

„After class party“

Studenti i djelatnici riječkog Sveučilišta „partijali" u menzi

Tko kaže da provodi moraju biti isključivo nakon 22 h, a studentska menza samo mjesto gdje jedemo? Upravo se u Rijeci u studentskoj menzi na Kampusu „partijalo" u popodnevnim satima i zabave nije izostajalo.

Gmail

Nova opcija na Gmailu

Prekinite slanje e-pošte koju ste slučajno poslali na Gmailu!

Gmail je omogućio korisnicima da se predomisle u vezi slanja e-pošte.

Bela, dijete drago

Književna recenzija

Proučite život umjetničkog para tijekom prošlog stoljeća u djelu „Bela, dijete drago”

Miroslav i Bela Krleža slali su si pisma tijekom osam desetljeća prošloga stoljeća. Ova knjiga predstavlja svojevrsnu autobiografiju supružnika i presjek vremena u kojemu su živjeli.

Red u Studentskom

Štrajk djelatnika Studentskog centra

Menze u Studentskom centru će u utorak ipak raditi

Unatoč štrajku zaposlenika zagrebačkog Studentskog centra, radnici ne žele ići na štetu studentima.

Studentski restoran u Varaždinu

Otvorenje u Varaždinu

FOTO: U Varaždinu uskoro gotov novi studentski restoran

Otvara se još jedan studentski restoran koji će se prostirati na više od tisuću kvadratnih metara.