Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Hrvatski studiji

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihovo preimenovanje u odjel, glavna su tema u studentskim medijima posljednjih dana. Studentima se nije svidio zaključak sjednice znanstveno-nastavničkog vijeća u kojoj je ono zaključilo da će podržati prijedlog Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojem bi se Hrvatski studiji do daljnjega trebali voditi kao odjel Sveučilišta u Zagrebu, iako su dobili nagradu za najbolji društveno-humanističko učilište u akademskoj godini 2013./2014. 

Pravni status Hrvatskih studija može razriješiti samo Senat Sveučilišta u Zagrebu, a oni, kao i voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević, smatraju da je preimenovanje Hrvatskih studija u odjel najbolji put kojim učilište treba poći da bi dobilo trajne dopusnice za studijske programe. No, neki izvori (i Statut Sveučilišta u Zagrebu) tvrde da se ovom promjenom ništa značajno neće promijeniti.

Podružnica i odjel su prema Statutu gotovo ista stvar. Imaju vrlo malu autonomiju i njihovim sudbinama upravlja Senat. Fakulteti, pak, imaju veću autonomiju u donošenju bitnih odluka. Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz šupljeg u prazno pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Mnogo je glavobolja zadala ovakva situacija studentima ovog tjedna, a nedoumice će se pokušati razriješiti u ponedjeljak u 18 sati na sastanku voditelja Hrvatskih studija, Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa i svih zainteresiranih studenata koji bi željeli raspraviti o imenovanju Hrvatskih studija odjelom. Pokrenuta je peticija koju je potpisalo već više od 1700 ljudi koji smatraju da bi se Hrvatski studiji trebali imenovati fakultetom, a ne odjelom.

Komentari na članak

Vezani članci

Dječji vrtić

Studenti-roditelji

Vrtići u sklopu fakulteta

Veliki broj hrvatskih studenata svaki dan vodi borbu gdje ostaviti svoje dijete za vrijeme predavanja. Strani fakulteti su ovaj problem riješili uvođenjem vrtića za djecu svojih studenta. Pogledajte što su još strani fakulteti organizirali za potrebe studenata roditelja.

SCZG izvana

Sastanak SC-a i Studentskog zbora

Studentski centar predao Zboru financijska izvješća

Studentski zbor proučit će kroz narednih sedam dana dokumentacju koju su dobili te nakon toga nastaviti razgovore sa Studentskim centrom. 

Prosvjed Hrvatski studiji

Problemi na Borongaju

Hrvatskim studijima osim blokade prijeti i štrajk profesora

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

Udruga studenata novinarstva i komunikologije

Udruga komunikologije „Komuna” organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način” na temu „Stvaranje imidža”

Sedmi simpozij „Mediji na drukčiji način” donosi pregršt zanimljivih predavanja od još zanimljivijih predavača!

Kampusijada 2015

Kampusijada 2015

Ovogodišnje izdanje Kampusijade oborilo rekorde po posjetiteljima i prijavljenim natjecateljima

Nagrade najboljim studentima dodijelili su i zamjenik ministra Mornara, gospodin Tomislav Paškvalin; prorektor Sveučilišta u Zagrebu, gospodin Miljenko Šimpraga te sanacijski upravitelj Studentskog centra, gospodin Pejo Pavlović.