Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Hrvatski studiji

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihovo preimenovanje u odjel, glavna su tema u studentskim medijima posljednjih dana. Studentima se nije svidio zaključak sjednice znanstveno-nastavničkog vijeća u kojoj je ono zaključilo da će podržati prijedlog Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojem bi se Hrvatski studiji do daljnjega trebali voditi kao odjel Sveučilišta u Zagrebu, iako su dobili nagradu za najbolji društveno-humanističko učilište u akademskoj godini 2013./2014. 

Pravni status Hrvatskih studija može razriješiti samo Senat Sveučilišta u Zagrebu, a oni, kao i voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević, smatraju da je preimenovanje Hrvatskih studija u odjel najbolji put kojim učilište treba poći da bi dobilo trajne dopusnice za studijske programe. No, neki izvori (i Statut Sveučilišta u Zagrebu) tvrde da se ovom promjenom ništa značajno neće promijeniti.

Podružnica i odjel su prema Statutu gotovo ista stvar. Imaju vrlo malu autonomiju i njihovim sudbinama upravlja Senat. Fakulteti, pak, imaju veću autonomiju u donošenju bitnih odluka. Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz šupljeg u prazno pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Mnogo je glavobolja zadala ovakva situacija studentima ovog tjedna, a nedoumice će se pokušati razriješiti u ponedjeljak u 18 sati na sastanku voditelja Hrvatskih studija, Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa i svih zainteresiranih studenata koji bi željeli raspraviti o imenovanju Hrvatskih studija odjelom. Pokrenuta je peticija koju je potpisalo već više od 1700 ljudi koji smatraju da bi se Hrvatski studiji trebali imenovati fakultetom, a ne odjelom.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

Studenti ne žele studirati na odjelu

Sastanak studenata i voditelja rezultirao prosvjedom, Senat točno u podne odlučuje o sudbini Hrvatskih studija

Sastanak voditelja Hrvatskih studija i studenata završio je vrlo ratoborno s obje strane, najavom prosvjeda studenata, ali i prozivanjem Studentskog zbora Hrvatskih studija za nedovoljnu aktivnost oko ovih pitanja.

Mov'in Europe

Erasmus Student Network Hrvatska

Europa se pokreće u Šibeniku

Danas na Poljani imate priliku saznati sve o ESN-u, Erasmus+ programu studentske razmjene te ostalim prilikama koje se pružaju mladima diljem Europe u svrhu obrazovanja i osobnog razvoja.

Curica

Studenti-roditelji

Odlasci na predavanja i djeca

Djeci se teško priviknuti na odsutnost roditelja.

sat

Barbara Grgić

Ispovijest "uvijek zauzete" frendice

Znaš onu frendicu koja se bavi svim živim osim normalnim studentskim stvarima? Onu koja ima sto poslova, pa ne gleda novu epizodu "Samo nebo zna"? E, ovo je ispovijest jedne takve.

Putovanje

Predavanje na Kampusu Borongaj

Putopisac Tomislav Perko putuje svijetom na konju

Nakon brojnih predavanja diljem Lijepe Naše, poznati putopisac Tomislav Perko gostuje na Kampusu Borongaj. Pridružite se i saznajte koje su ga poteškoće snašle dok je svijetom slijedio ljeto.