Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Hrvatski studiji

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihovo preimenovanje u odjel, glavna su tema u studentskim medijima posljednjih dana. Studentima se nije svidio zaključak sjednice znanstveno-nastavničkog vijeća u kojoj je ono zaključilo da će podržati prijedlog Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojem bi se Hrvatski studiji do daljnjega trebali voditi kao odjel Sveučilišta u Zagrebu, iako su dobili nagradu za najbolji društveno-humanističko učilište u akademskoj godini 2013./2014. 

Pravni status Hrvatskih studija može razriješiti samo Senat Sveučilišta u Zagrebu, a oni, kao i voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević, smatraju da je preimenovanje Hrvatskih studija u odjel najbolji put kojim učilište treba poći da bi dobilo trajne dopusnice za studijske programe. No, neki izvori (i Statut Sveučilišta u Zagrebu) tvrde da se ovom promjenom ništa značajno neće promijeniti.

Podružnica i odjel su prema Statutu gotovo ista stvar. Imaju vrlo malu autonomiju i njihovim sudbinama upravlja Senat. Fakulteti, pak, imaju veću autonomiju u donošenju bitnih odluka. Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz šupljeg u prazno pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Mnogo je glavobolja zadala ovakva situacija studentima ovog tjedna, a nedoumice će se pokušati razriješiti u ponedjeljak u 18 sati na sastanku voditelja Hrvatskih studija, Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa i svih zainteresiranih studenata koji bi željeli raspraviti o imenovanju Hrvatskih studija odjelom. Pokrenuta je peticija koju je potpisalo već više od 1700 ljudi koji smatraju da bi se Hrvatski studiji trebali imenovati fakultetom, a ne odjelom.

Komentari na članak

Vezani članci

Cure 2

Djevojke iz kampusa

Što se nosi na Hrvatskim studijima?

Kamera ih jednostavno voli, a u kojoj mjeri morat ćete procijeniti sami

Studenti 3

22. kongres EAP u Zagrebu

Najbolji europski psihoterapeuti krajem rujna gostuju u Zagrebu

Odgovore na brojne psihoterapijske teme doznat ćete iz predavanja 90 autora, kao i kroz plenarna predavanja 4 međunarodno cijenjena/e psihoterapeuta/psihoterapeutkinje.

Scopus međunarodni simpozij

12. Međunarodni studentski filozofski simpozij

„Filozofija u svakodnevnom životu“

Udruga studenata filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu „Scopus“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 12. Međunarodnom studentskom filozofskom simpoziju.

Aplikacija When?

Dogovorite se za sastanak ili izlazak brže!

Aplikacija When? za vas dolazi do idealnog termina koji odgovara svima

Kako se više ne biste borili s dogovaranjem termina koji će odgovarati svima, isprobajte aplikaciju When? koja će vam zasigurno olakšati život.

Sveučilište u Zadru

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru

Orijentacijski tjedan za brucoše u Zadru

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru ove se godine odlično pripremio za dolazak brucoša!