Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Hrvatski studiji

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihovo preimenovanje u odjel, glavna su tema u studentskim medijima posljednjih dana. Studentima se nije svidio zaključak sjednice znanstveno-nastavničkog vijeća u kojoj je ono zaključilo da će podržati prijedlog Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojem bi se Hrvatski studiji do daljnjega trebali voditi kao odjel Sveučilišta u Zagrebu, iako su dobili nagradu za najbolji društveno-humanističko učilište u akademskoj godini 2013./2014. 

Pravni status Hrvatskih studija može razriješiti samo Senat Sveučilišta u Zagrebu, a oni, kao i voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević, smatraju da je preimenovanje Hrvatskih studija u odjel najbolji put kojim učilište treba poći da bi dobilo trajne dopusnice za studijske programe. No, neki izvori (i Statut Sveučilišta u Zagrebu) tvrde da se ovom promjenom ništa značajno neće promijeniti.

Podružnica i odjel su prema Statutu gotovo ista stvar. Imaju vrlo malu autonomiju i njihovim sudbinama upravlja Senat. Fakulteti, pak, imaju veću autonomiju u donošenju bitnih odluka. Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz šupljeg u prazno pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Mnogo je glavobolja zadala ovakva situacija studentima ovog tjedna, a nedoumice će se pokušati razriješiti u ponedjeljak u 18 sati na sastanku voditelja Hrvatskih studija, Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa i svih zainteresiranih studenata koji bi željeli raspraviti o imenovanju Hrvatskih studija odjelom. Pokrenuta je peticija koju je potpisalo već više od 1700 ljudi koji smatraju da bi se Hrvatski studiji trebali imenovati fakultetom, a ne odjelom.

Komentari na članak

Vezani članci

Volonteri

Mijenjamo svijet volontiranjem

Volontiraj, putuj, mijenjaj svijet!

Volonterski centar Zagreb poziva vas u svoj ured (Ilica 29) u utorak 29. ožujka u 16 sati na info sastanak gdje možete saznati više o međunarodnim volonterskim kampovima i kako sudjelovati u nekom od njih.

Novi paviljoni na Savi

Peticija usmjerena prema Studentskom centru

Studenti pokrenuli peticiju protiv plaćanja domske stanarine za siječanj

Studenti su se pobunili zbog nedovršene obnove domova i smatraju da ne bi trebali plaćati stanarinu za prvi mjesec. Pokrenuta je peticija kojom se od Studentskog centra u Zagrebu traži njeno ukidanje.

Papirologija

Završetak studija

Vodič kroz papirologiju nakon obrane diplomskoga rada

Donosimo popis svih papira koje morate prikupiti i popis institucija kojima ih morate predati kako biste konačno završili studij i postali punopravni akademski građani.

Baby

Demografski problemi

Fenomen „nestalih muškaraca“

Mnoge mlade žene odlučuju se zamrznuti svoja jajašca. Mi vam otkrivamo razloge koji stoje iza takve odluke.

Znanstveni skup "Juraj Rattkay (1613. - 1666.) i njegovo doba"

Znanstveni skup na Hrvatskim studijima

Obilježena 350. obljetnica smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya

Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup u povodu 350. obljetnice smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya Velikotaborskog.