Nemir na Borongaju

Peticiju za preimenovanje Hrvatskih studija u fakultet potpisalo 1700 ljudi, sastanak voditelja i studenata u ponedjeljak

Hrvatski studiji

Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz "šupljeg u prazno" pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihovo preimenovanje u odjel, glavna su tema u studentskim medijima posljednjih dana. Studentima se nije svidio zaključak sjednice znanstveno-nastavničkog vijeća u kojoj je ono zaključilo da će podržati prijedlog Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojem bi se Hrvatski studiji do daljnjega trebali voditi kao odjel Sveučilišta u Zagrebu, iako su dobili nagradu za najbolji društveno-humanističko učilište u akademskoj godini 2013./2014. 

Pravni status Hrvatskih studija može razriješiti samo Senat Sveučilišta u Zagrebu, a oni, kao i voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević, smatraju da je preimenovanje Hrvatskih studija u odjel najbolji put kojim učilište treba poći da bi dobilo trajne dopusnice za studijske programe. No, neki izvori (i Statut Sveučilišta u Zagrebu) tvrde da se ovom promjenom ništa značajno neće promijeniti.

Podružnica i odjel su prema Statutu gotovo ista stvar. Imaju vrlo malu autonomiju i njihovim sudbinama upravlja Senat. Fakulteti, pak, imaju veću autonomiju u donošenju bitnih odluka. Pouzdani izvori također tvrde da je sve ovo prebacivanje iz šupljeg u prazno pri kojem se zapravo ništa ne rješava, neka vrsta ping-ponga u kojem država od Hrvatskih studija traži da postanu pravna osobnost da bi dobili dopusnice, a Sveučilište da im pokažu dopusnice kako bi im omogućili da postanu pravne osobe.

Mnogo je glavobolja zadala ovakva situacija studentima ovog tjedna, a nedoumice će se pokušati razriješiti u ponedjeljak u 18 sati na sastanku voditelja Hrvatskih studija, Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa i svih zainteresiranih studenata koji bi željeli raspraviti o imenovanju Hrvatskih studija odjelom. Pokrenuta je peticija koju je potpisalo već više od 1700 ljudi koji smatraju da bi se Hrvatski studiji trebali imenovati fakultetom, a ne odjelom.

Komentari na članak

Vezani članci

7 filmova koji govore o studiranju

Filmsko studiranje

Filmovi koji najbolje opisuju nezaboravne studentske dane

Odstudirali, studirali ili tek započinjali fakultet.... Donosimo vam popis filmova koji će vam pokazati što studentski život i fakultetsko obrazovanje donose.

Humanitarni božićni sajam na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

FOTO: Kuhano vino, kolači i čestitke na humanitarnom božićnom sajmu USKN Komune

Deveti humanitarni božićni sajam održan je od 14. do 16. prosinca na kampusu Borongaj. Posjećenost je odgovarala velikom uloženom trudu, a svi prilozi namijenjeni su dvama kolegama.

Ilustracija posao

MojPosao.hr proveo istraživanje

Balans između fakulteta i posla – moguće ili ne?

Je li moguće uskladiti posao i fakultet, koliko poslodavci imaju razumijevanja za obveze studenata i koliki je prosječni studentski mjesečni budžet saznajte na linku!

Gledanje letka

Za studente koji još uvijek ne znaju

Što su ECTS bodovi?

S obzirom da još uvijek mnogo studenata ne zna što su zapravo ECTS bodovi, ovdje je cijeli sustav bodovanja objašnjen na jednostavan način.

veze

(Ne)dopuštene ljubavne veze

Intimni odnosi između profesora i studenata – što o tome misle pojedini fakulteti?

Kako ne bi sve ostalo na pričama, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu kada su veze između profesora i studenata u pitanju i pokušati dobiti odgovore od nekoliko sastavnica na pitanja koja, sigurni smo, zanimaju dosta veliki broj studenata.