LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s novim predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Petar Labrović: „Smatram da se subvencija za studente podstanare mora povećati!”

Petar je već duže vrijeme aktivan na studentskoj razini, a u svom se životopisu može pohvaliti i sudjelovanjem u organizaciji Primatijade, prvom susretu studenata prirodoslovno-matematičkih fakulteta.

Petar je već duže vrijeme aktivan na studentskoj razini, a u svom se životopisu može pohvaliti i sudjelovanjem u organizaciji Primatijade, prvom susretu studenata prirodoslovno-matematičkih fakulteta.

Prošli tjedan bio je buran za predstavnike studenata jer su se održavali izbori na razini Zbora Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskog studentskog zbora općenito. Za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te za potpredsjednika Hrvatskog studentskog zbora izabran je Petar Labrović, student geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i član Studentskog zbora PMF-a. 

Petar je već duže vrijeme aktivan na studentskoj razini, a u svome se životopisu može pohvaliti i sudjelovanjem u organizaciji Primatijade, prvom susretu studenata prirodoslovno-matematičkih fakulteta.

S Petrom smo razgovarali o njegovim planovima i stajalištima oko aktualnih problema.

Petre, već si duže vrijeme aktivan član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a prije nekoliko si dana izabran za predsjednika. Predstavi nam ukratko svoj program, temeljne točke i zadatke koje planiraš provesti za vrijeme svog mandata.

Dobrom organizacijom, uz studij na PMF-u, ostane mi i slobodnog vremena koji koristim za sportske aktivnosti i rad u studentskim organizacijama poput Studentskog zbora i studentskih zavičajnih udruga. Prošli tjedan pripala mi je iznimna čast i velika odgovornost da vodim Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Ono čemu ću se najviše posvetiti:

- povećanje kvalitete i kvantitete studentske prehrane i smještaja

- dostupnost većeg broja stipendija po kriterijima izvrsnosti i socijalnog statusa

- besplatno zdravstveno osiguranje svim studentima.

Također, veliku pozornost obratit ću na međunarodnu suradnju jer ulaskom u Europsku uniju otvorio nam se niz mogućnosti koje možemo i moramo iskoristiti.

Naravno, osim navedenog posvetit ću se svim pitanjima koja su vezana za studente i studentski standard na svim razinama. 

Iz neslužbenih smo izvora doznali da si bio jedini kandidat za tu poziciju. Zbog čega si se odlučio na kandidaturu i što je po tvom mišljenju razlog zbog kojeg nije bilo više prijava?

Ozbiljno obnašanje dužnosti predsjednika Studentskog zbora zahtijeva veliku odgovornost i puno slobodnog vremena, što većina studenata nije u mogućnosti izdvojiti, pogotovo uzevši u obzir da se ova dužnost obnaša volonterski za razliku od svih ostalih zemalja Europske unije.

Prije nego sam se kandidirao konzultirao sam se s brojnim kolegama iz Skupštine Studentskog zbora, oni su mi pružili potporu za kandidaturu, ali što je još važnije potporu i suradnju u budućem radu.

Besplatno obrazovanje završava s akademskom godinom 2014./2015. Vlada još nije odlučila hoće li omogućiti besplatno obrazovanje za sljedeću akademsku godinu. Kakav je tvoj stav o tome i što Studentski zbor može i čini po tom pitanju?

Mišljenja sam da besplatno obrazovanje mora biti dostupno svim studentima, odnosno svi studenti moraju u startu imati iste mogućnosti neovisno o njihovom imovinskom statusu.

Što se tiče odluke Vlade, siguran sam da će pametno i mudro odlučiti te donijeti odluku o financiranju troškova studija, a Studentski zbor će učiniti sve da do takve odluke i dođe.

Posljednjih je dana po medijima aktualan slučaj triju studentica koje su suspendirane s Ekonomskog fakulteta radi navodno neprimjerenih komentara koje su pisale po Facebooku o referadi. Kako to komentiraš?

Smatram da je prvotno izrečena kazna bila drakonska i sasvim neprimjerena akademskoj zajednici i načinu na koji bi se problemi trebali rješavati u istoj. Podržavam odluku dekana Žagera koji je poništio odluku stegovnog povjerenstva, a posebno podržavam odluku o produljenju radnog vremena studentske referade.

Kako nam se ovakve i slične stvari ne bi događale pozivam sve dekane da ozbiljno razmotre prijedloge koji dolaze od studenata i studentskih predstavnika.

Sljedeće godine studentski domovi u Zagrebu kreću u obnovu i velik broj studenata smještaj će morati potražiti u stanovima. Treba li povećati subvencioniranje za stanove osobama koje trenutno žive u domu? Koje su tvoje opcije ili prijedlozi?

Kao što sam i naveo u svom programu, neovisno o obnovi domova, smatram da se subvencija za studente podstanare mora povećati, ista je sramotno niska (147 kn/mjesečno) i godinama se nije mijenjala, a životni standard i potrebe su enormno narasle.

Kako komentiraš izjavu ministra obrazovanja Vedrana Mornara „Oni koji završe fakultet, a žele van, neka vrate novac“? Razmišljaš li ti odlasku u inozemstvo?

Ne razmišljam, veliki sam optimist, vjerujem u Hrvatsku, pogotovo u nas mlade i siguran sam da možemo i moramo puno bolje.

Ako je ministar Mornar mislio ono što su mediji prenijeli, to je sramotno! Ne odlaze mladi iz Hrvatske iz obijesti, nego zato što nemaju posla. Na ministru i Vladi je da osiguraju uvjete za zapošljavanje i time spriječe odlazak mladih stručnjaka iz zemlje.

Kako planiraš poboljšati kontakt između Zbora i studenata? Smatraš li da je komunikacija dobra ili ima mjesta za poboljšanje?

Svjestan sam da Studentski zbor jos uvijek nije približen studentima. Iako postoji velik broj ljudi kojima je funkcioniranje Zbora, na žalost, nepoznanica, postoji i velik broj studenata koji nam se sami obraćaju s osobnim problemima i kojima se trudimo pomoći. Svakako ćemo pojacati komunikaciju i pokušati približiti sve aktivnosti Zbora svim studentima Sveučilista.

Što bi poručio studentima zagrebačkog Sveučilišta kao predsjednik Studentskog zbora? 

Studentima bih poručio da budu što aktivniji u svim sferama života, da preuzmu inicijativu jer upravo su studenti oduvijek motor pokretač i nositelj pozitivnih društvenih promjena.

Koristim prigodu svim studentima i djelatnicima zagrebačkoga Sveučilišta poželjeti čestit Božić te sretnu i uspješnu novu 2015. godinu.

FOTO: STUDENTSKI.HR