LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Saznajte kako je bilo na ovogodišnjoj geografskoj Balkanijadi

Peta geografska Balkanijada

Kraj prošlog tjedna obilježio je i završetak 5. Balkanijadeu organizaciji Europske geografske asocijacije–EGEA Zagreb. Pet dana ekskurzija, radionica i tulumarenja – ne nužno tim redom – prošlo je u roku keks, a dobra sjećanja ostat će još dugo.

Kraj prošlog tjedna obilježio je i završetak 5. Balkanijadeu organizaciji Europske geografske asocijacije–EGEA Zagreb. Pet dana ekskurzija, radionica i tulumarenja – ne nužno tim redom – prošlo je u roku keks, a dobra sjećanja ostat će još dugo.

Kraj prošlog tjedna obilježio je i završetak 5. Balkanijade u organizaciji Europske geografske asocijacije–EGEA Zagreb. Pet dana ekskurzija, radionica i tulumarenja – ne nužno tim redom -– prošlo je u roku keks, a dobra sjećanja ostat će još dugo. 53 studenta iz zemalja „regiona“ – Slovenije, Makedonije, Srbije i Hrvatske – nastavili su tradiciju edukativno-kulturnih druženja nazvanih Balkanijade. Od prve organizirane 2009. na Lastovu do posljednje, ovogodišnje Balkanijade u Sv. Filipu i Jakovu prošlo je pet godina s nezaboravnim intermezzom u Kranjskoj Gori, Beogradu i Skopju. 

EGEA Zagreb, kao jedan od lokalnih entiteta Europske asocijacije geografa, pristupio je organizaciji 5. Balkanijade, tj. Croweek-a vol. 2, s ovogodišnjom temom „Geografija i turizam“. Za lokaciju je odabran Sv. Filip i Jakov kao zanimljiva turistička destinacija zadarske rivijere s prirodnim znamenitostima u blizini te povoljnim smještajem za članove EGEA-e.


Okupljanje sudionika počelo je u ponedjeljak 30.09. u bungalovima turističkog naselja Margarita Maris, nakon čega je uslijedila ceremonija otvaranja eventa i već tradicionalni „ice-breaking party“. Idući dan rezerviran je za poludnevnu ekskurziju u Zadar s organiziranom turom po središtu grada, posjetom Muzeju antičkog stakla, šetnjom po rivi uz zvukove morskih orgulja i ispijanjem kave na Kalelargi. Povratkom u Sv. Filip i Jakov krenulo se sa sportskim aktivnostima, na što se nastavilo predavanje profesora Geografskog odsjeka u Zagrebu – doc. dr. sc. Vuka Tvrtka Opačića – a zatim i nezaobilazan Kulturni sajam u pravom balkanskom duhu slovenske, makedonske i srpske gastronomije. Srijeda je bila rezervirana za cjelodnevne radionice na temu avanturističkog i gastronomskog turizma, turizma u zaštićenim područjima te nematerijalne kulturne baštine što je bilo upotpunjeno izlaganjem profesorice dr.sc. Jadranke Brkić-Vejmelke sa zadarskog Odjela za geografiju, a zaokruženo „hrvatskom večeri“ u znaku klapa, pršuta, paškog sira, boli glava-rakije te ostalih proizvoda s brandom „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“. Četvrtak je ostao rezerviran za cjelodnevnu ekskurziju –  Nacionalni park Krka, Skradinski buk i Roški slap u zaleđu šibenskog primorja. Iako umorni od puta, snage je bilo za najiščekivaniju večer cijelog tjedna – odmjeravanje snaga na Beer Drinking Contestu u brzinskom ekipnom ispijanju piva, a zatim na jedvite jade na posljednji spavanac ovogodišnje Balkanijade. Dobro naspavani, orni i nemamurni u petak odlazimo na ceremoniju zatvaranja i po svoje zaslužene diplome uz pokoju suzu u krajičku oka, s nadom da u stvari nije zadnji dan Balkanijade i odricanjem od bilo kakvog alkohola na neodređeno (BDC hvala!).


Za kraj – šta reći, koju posluku porati? Sa sigurnošću se može potvrditi da je završilo jedno zanimljivo i nezaboravno iskustvo, išarano starim prijateljstvima i novim poznanstvima, proživljeno geografskim raspravama i razmjenama iskustava između studenata različitih zemalja te tulumima vrijednim pamćenja! Preporuka – neizostavan dio u životu svakog studenta geografije i svakoga koji se tako osjeća!

 

FOTO: MARIO KRPANIĆ/STUDENTSKI.HR