LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrada Duško Kondor u Sarajevu

Otvoreno pismo studenata FPZG-a i FFZG-a o propagandnom putovanju na dodjelu nagrada

Studenti se osvrću na nedavno organizirano putovanje na dodjelu nagrada ''Duško Kondor'' u Sarajevu.

Studenti se osvrću na nedavno organizirano putovanje na dodjelu nagrada ''Duško Kondor'' u Sarajevu.

Na mail redakcije smo primili otvoreno pismo studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studenti se osvrću na nedavno organizirano putovanje na dodjelu nagrada ''Duško Kondor'' u Sarajevu. Podsjetimo, nagrade se dodjeljuju za građansku hrabrost i afirmaciju iste. Nagrade su nazvane prema Dušku Kondoru, suosnivaču Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Što je studentima sporno u cijelom putovanju, pročitajte u pismu koje prenosimo u cijelosti.

I ove godine studenti Fakulteta političkih znanosti bili su pozvani na dodjelu nagrade Duško Kondor u organizaciji udruge GARIWO Sarajevo. Istražujući prije puta udrugu, samu nagradu Duško Kondor i prethodne dobitnike nagrade, shvatili smo da je u ime udruge poziv poslala Svetlana Broz, koja je gostovala prošle godine na Fakultetu političkih znanosti. Pozvani su studenti iz cijele „regije“, njih oko 2500. Odlučili smo se prijaviti na „putovanje“. Poziv nam je poslao preko studentskog studomata tajnik Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti Nikola Kodžoman. Uvjeti su bili fantastični: sve će biti besplatno! I tako smo naravno u roku od 12 sati popunili našu kvotu od 200 studenata koliko nas je išlo s Fakulteta političkih znanosti (ali bilo je tu i studenata s Filozofskog fakulteta).

Krenuli smo oko 7 ujutro sa Zagrebačkog kolodvora. Solidnu organizaciju priredili su i letci koje smo svi odmah prihvatili te ih tijekom puta detaljno pročitali. Na prvi tren smo se zapitali kako je moguće da takvi jeftini letci na običnom papiru koji su svi dobili mogu biti priređeni za takvo skupo putovanje, no shvatili smo da se radi doista o jedinom istinitom i informativnom putokazu. Moje kolege, prijatelji i ja smo ostali – šokirani i iznenađeni. Nismo ulazili toliko u detalje prije putovanja, ali vidjeli smo da je stvar preozbiljna. Ne znamo tko je dijelio i iznio podatke, ali je letak razotkrio mnogo toga te smo nas par kolega tijekom cijelog puta googlali i nastojali što više doznati o udruzi Gariwo, Svetlani Broz, nagradi Duško Kondor, imenima koji se spominju u letku... Zanimljivo je da sin Svetlane Broz izjavljuje za sarajevsku Slobodnu Bosnu da je njegova majka manipulator i da je na taj način se obogatila. Zanimljivo je primijetiti kako "Svetlana Broz se ne zadovoljava tako lako: nije joj dovoljno biti na vrhu jedne NVO. Odlučila je tako osnovati 2008. Fondaciju Imam Petlju (FIP) u Sarajevu, koja se zapravo bavi istim pitanjima i istim problemima: čak su i web stranice FIP i GARIWO Sarajevo identične! I onda se pitamo zašto građani BiH pale Vlade, kad milijuni eura odlaze u džepove takvih 'velikana'."

Kad smo doznali da je udruga GARIWO povezana s cionističkim predstavnicima diljem svijeta (primjer iz brošure: Avraham Burg – „In 1992, when the Alignment merged with the Labor Party, he was reelected to Knesset (izraelski parlament). In 1995, he was appointed Chairman of the Jewish Agency and the World Zionist Organization, and resigned from the Knesset”) gotovo da nismo znali kako reagirati: na našem Fakultetu političkih znanosti i u Klubu studenata FPZG-a održavamo kontinuirano propalestinske tribine i držimo slike Palestinaca u prostorima našeg Kluba. Pa kako je moguće da odjednom postanemo cionisti? Je li to propust našeg šefa Nikole Kodžoma, ili se radi o višoj sili? I, doista, zašto poziv nije upućen kolegama s politologije iz Mostara i iz Banja Luke? I zašto je potrebno organizirati dodjelu nagrade i potrošiti 1.000.000 kuna kad se cijela Bosna i Hercegovina nalazi na rubu propasti?  

Predlažem da svi pročitaju ovaj letak koji smo mi dobili, a posebno SVI oni koji studiraju na Fakultetu političkih znanosti ili su vezani za FPZG na bilo koji način... Mislim da je vrijeme da kažemo dosta jeftinoj propagandi koju provode određeni profesori na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i razne organizacije! Mišljenja smo da bi ovakvim priredbama bili zavidni i veliki propagandisti poput nacista Josepha Goebbelsa ili iz nekih drugih totalitarističkih režima.

Sporni letak I
Sporni letak II
 
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR